Orgulje
24.11.2013. 17:09:48h
Veličanstveni spoj orgulja i soprana oduševio Bečane
Koncert dvoje vrsnih mladih glazbenika, uglednog hrvatskog orguljaša Pavla Mašića i darovite sopranistice Monike Cerovčec održan u petak navečer u bečkoj crkvi Sv. Petra.
tamburix / flickr.com

Koncert dvoje vrsnih mladih glazbenika, uglednog hrvatskog orguljaša Pavla Mašića i darovite sopranistice Monike Cerovčec održan u petak navečer u bečkoj crkvi Sv. Petra, u sklopu 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču, koji organizira Muzičko-informativni centar Koncertne direkcije Zagreb na čelu s voditeljem Davorom Merkašom bila je sjajna promocija hrvatske glazbene baštine u austrijskoj metropoli.

Cijeli koncert, koji je započeo djelom hrvatskog skladatelja Anđelka Klobučara Intrada, Pastorale & Toccata, a završio Sanctusom iz Messe Solennelle Charlesa Gounoda, bio je popraćen burnim odobravanjem brojnoga slušateljstva. Obilježio ga je veličanstveni zvukovni spoj orgulja na kojima je virtuozno muzicirao danas vrlo traženi i višestruko nagrađivani glazbenik Pavao Mašić i božanstvenog glasa očaravajućeg kolorita i snage mlade sopranistice Monike Cerovčec. U izuzetno zahtjevnom programu, uz Klobučara i Gounoda, izvedene su i skladbe Antonia Vivaldija, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ivana Zajca i Cesara Francka. Majstor orgulja Mašić bravuroznom izvedbom odabranog Bachovog opusa koji slovi za najopsežniji i najkompleksniji u čitavom orguljaškom repertoaru oduševio je publiku koja je bila zadivljena i dojmljivom Monikinom muzikalnošću i lakoćom pjevanja inače zahtjevne sakralne glazbe.

Oboje glazbenika pokazali su da su mladi ljudi najbolji zalog za kulturnu budućnost Hrvatske i njenu promociju u svijetu. Pavle Mašić (rođen u Šibeniku 1980. godine), koji je u Beču nastupio umjesto svog oboljelog kolege orguljaša i šogora Ante Knešaureka nakon koncerta rekao je za Večernji list kako je „divan osjećaj bio svirati na orguljama u inspirativnom prostoru bečke crkve Sv. Petra koju krasi sjajna akustika i divna publika“. Istakao je kako je Monika Cerovčec ( rođena u Varaždinu 1983. godine) novo ime na hrvatskoj glazbenoj sceni i da je s nom već više puta nastupao. „Uvjeren sam da je pred Monikom sjajna budućnost“, zaključio je vrsni hrvatski orguljaš i sam zadovoljan glazbenim dijalogom između orgulja i soprana.

Piše: Snježana Herek

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved