Umag
Kulinarstvo
28.2.2014. 9:04:15h
Internacionalni kongres autohtone kuhinje u Umagu
Treći po redu internacionalni kongres autohtone kuhinje IAGI (International Art of gastronomy in Istria) održava se u Umagu od 28. veljače do 2. ožujka u hotelu Sol garden Istra, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, te pod pokroviteljstvoma grada Umaga i Istarske županije.
Moto Itinerari / flickr.com

Treći po redu internacionalni kongres autohtone kuhinje IAGI (International Art of gastronomy in Istria) održava se u Umagu od 28. veljače do 2. ožujka u hotelu Sol garden Istra, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, te pod pokroviteljstvoma grada Umaga i Istarske županije.

Dragocjena stara tradicionalna jela koja istinski svjedoče o prostoru, životu i ljudima koji ih pripravljaju i konzumiraju, dakle domaća jela iz svih krajeva svijeta mogla bi biti uspješno oružje u borbi protiv uniformnosti globalizacije. Uz to treba stvoriti pretpostavke da se intenzivira broj događanja gdje bi se ta jela prezentirala i domaćoj gastronomskoj publici i turistima kako bi iste delicije postale stup nacionalne gastronomije i nacionalnog gastronomskog identiteta. Bile su to riječi jednog od naših ministara turizma pri svojevremenom provođenju akcije „Hrvatski restorani“. Priča o autohtonoj kuhinji kreće dalje, a jedan od segmenata je i zanimljiv kongres koji je Istra ugostila ove godine po treći puta – IAGI.

Iako je u nazivu pojam Istra, to nikako ne znači da da su se organizatori orijentirali isključivo samo na ovu hrvatsku regiju.
Organizatori i inicijatori, Udruga kuhara Istarske županije i Novinsko nakladničko poduzeće „Robinson“ d.o.o. iz Zagreba koji su prije 3 godine pokrenuli ovaj event, iznjedrili su pojam „IAGILAND“ želeći poručiti svima da preferiraju na dugoročnost i oziljnost u koncepciji kongresa. Domaćin, Istra, posebno  želi naglasiti tu dobrodošlicu, smatrajući da je Istra regija s „s gastronomskim društvenim uređenjem“ u kojoj „gastronomska stranka“ osvaja „birače“ ne samo u Istri, Hrvatskoj nego i po cijelom svijetu.

-Već smo na prvom kongresu dobili pozitivnu valorizaciju, jer uz brojne inozemne goste IAGI su posjetili ministri turizma i poljoprivrede brojni gastronomi, a vrhunac je bio dolazak Gissura Gudmundssona predsjednika WASCA – svjetske federacije kuhara koja broji 10 milijuna članova koji je bio ugodno iznenađen ponuđenim izvornim jelima! – ističe sa zadovoljstvom Zoran Stanisavljević, predsjednik Udruge kuhara Istarske županije i potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. Ovo godine nam je ponovo visoki pokrovitelj dr. Ivo Josipović, predsjednik RH. Osnovni motto je zbližavanje kuhara svijeta, bez obzira na rasu, vjeru, političku pripadnost, a time želimo svjetsku gastronomsku obitelj još više zbližiti i povezati, a glavna tema koja dominira svim dosadašnjim kongresima, a i budućim, bit će: „Autohtona kuhinja i gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije“.

PROFILIRANJE GASTRONOMSKOG IDENTITETA
-Svi sudionici su se složili u jednom; „Autohtona kuhinja je strateška važnost svake nacionalne kuhinje!“, jer u svim procesima globalizacije koji nas čekaju moramo napraviti sve da sačuvamo svu ljepotu naše gastro različitosti! – rekao nam je Stjepan Odobašić, direktor novinske kuće Robinson. Definitivno je jasno da uniformnost u turizmu nije adut. Autothono postaje new gastro age. A tu Hrvatska ima šanse. Kao organizatora veseli me, između ostalog, predstavljanje izvornog hrvatskog pekarskog proizvoda, varaždinskog klipića o kojem će imati predavanje Damir Crleni predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. On će klipiće pripremiti i ponuditi gostima kongresa. Akademik kulinarstva Branko Ognjenović pripremit će nekoliko hrvatskih izvodnih jela s domaćim tjesteninama.
-Potez organizatora je hvalevrijedan! –rekao je Gissur Gudmundson, predsjednik WACS-a. Izvorna jela su jela 21. stoljeća i su Hrvatska i Istra učinile veliki iskorak, pa zato WACS u potpunosti podržava IAGI  na koji i ove godine dolaze najznačajniji članovi WACS-a. Istarski pršut, zagorski štruklji, to su izvorna jela koja sam po prvi puta probao i svakako su hrvatski adut autohtonosti.
- Bila sam na brojnim kongresima, ali ovo je zaista nešto posebno! – ističe Joanna Magdalena Ochniak, predsjednica Women in WACS koja ove godine predaje na IAGI-u na temu kakva su iskustva Poljske u suradnji između Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i i plasmana izvornih proizvoda u poljsku gastronomiju.

SRBIJA – PARTNER ZEMLJA IGI-A 2014.
- Kažu da kod susjeda najslađe i najbolje jesti, pa je zato stručno povjerenstvo bez razmišljanja odlučilo pozvati svog najbližeg susjeda, Srbiju i dati mu priliku da pokaže svoje neizmjerno, izvorno gastronomsko blago! – ističe Zoran Stanisavljević.  Zahvaljujući grupi eminentnih srpskih kuhara koji su posjetili IAGI 2012. prijateljstvo se još više produbilo, te s nesprepljenjem očekujemo nastup Srbije na IAGI 2014. Oni spravljaju srpska jela iz raznih srpskih regija pa sve do najpoznatijeg srpskog jela, srpskog pasulja.
-Ove godine smo kao drugu temu IAGI-a odredili suradnju OPG-ova i gastronomije i hotelsko-restoraterskog sektora! – sa zadovoljstvom ističe Stjepan Odobašić. U tom smislu nekoliko istarskih OPG-ova pripremit će svoje delicije ponuditi ih gostima. Istarskim OPG-ovima pridružit će se i Slavonci, te proizvođači pršuta iz Drniša.

STOTINJAK IZVORNIH JELA NA IAGI-U
Posebnost IAGI-a je dolazak Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace (Kuhari bez granica)  iz Jeruzalema koji će s Udrugom kuhara Istarske županije potpisati povelju o prijateljstvu i suradnji. Budući da Taste of peace okuplja kuhare bez obzira, na nacionalnost, vjeru i rasu, ove godine s njima dolaze i palestinski kuhari koji će u Umagu pripremiti svoja jela. Uz njih dolazi i predsjednik Kuharskog saveza Izraela Leon Menahem. Na IAGI dolaze Guido Debono, predsjednik Kuharskog saveza Malte, Gary Filbey član svjetske organizacije Master chefova iz Velike Britanije, kuhari iz Albanije, Poljske, Češke…

-Ono u čemu je svojvrsna posebnost IAGI-a su brojne degustacije! – ističe Odobašić. Naime kongresnom dijelu dodali smo i gastronomski i to je ono što privlači sudionike.
- Budući da je Istra domaćin pripremili smo istarska jela na posebnoj večeri istarske kuhinje s posebnim naglaskom na proizvode istarskih OPG-ova! – ponosan je Zoran Stanisavljević. Na IAGI-i spravljamo ove godine stotinjak jela.
Svoj dolazak na IAGI potvrdili su između ostalih i Bosa Prodanović, otpravnica poslova ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, ataše Dušan Vujović, te izraelski ambasador u Hrvatskoj Yosef Amrani.

PROGRAM RADA
27. 02. 2014.
- dolazak gostiju - - smještaj - dobrodošlica organizatora
28. 02. 2014.
08.00 – 09.00 - registracija sudionika
09.00 – 09.30 - pozdravni govor organizatora
- Zoran Stanisavljevic, predsjednik Udruge kuhara Istarske županije
- Stjepan Odobasic, direktor Novinsko nakladničke kuće Robinson
- Damir Crleni Predsjednik HKS-a
- Vili Basanesse, gradonačelnik grada Umaga
- Valter Flego, župan Istarske županije
PREDAVANJA
09.30 – 09.50 - Joanna Magdalena Ochniak, predsjednica Women in WACS; Kako obiteljska poljoprivredna
gospodarstva u Poljskoj plasiraju izvorna jela u ugostiteljstvo
DEGUSTACIJA I PREZENTACIJA
09.50 – 10.30 Autohtona jela arapskih zemalja
Zemlja: Tunis
Ojja iz Nabeoula
Priprema: chef mr. Rafik Tlatli, vlasnik I šef kuhinje hotela Yasmins Nabeoul, Tunis
Autohtona jela Arapskih zemalja
Izvorna jela iz Palestine
MUSAKHAN
Piletina s lukom i maslinovim uljem s kiselim okusom i začinom SUMAK na podlozi od kruha
Pripremaju: Fady Jaber i Ismail Jaber kuhari iz Palestine
Uz degustacije sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest trgovina d.o.o. Umag
PREDAVANJA
10.30 - 10.50 - Gary Filbey, honorarni član World Master Chefs Society; Najznačajnija autohtona jela Engleske
DEGUSTACIJA
10.50 – 11.30 Autohtona jela Poljske
Gost zemlja Poljska
Poljaki Golumpki (Golabki)
Prezentira: Joanna Magdalena Ochniak, predsjednica Women in WACS
Autohtona jela Malte
Izvorna jela s egzotičnog sredozemnog otoka
Kawlata s Malte
Prezentira: Guido Debono, Malta, predsjednik Kuharskog saveza Malte
Uz degustacije i prezentacije sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest d.d.
11.30 – 11.50 Sarkis Yacoubian predsjednik „Taste of peace Jeruzalem“; Okus mira - Kuhari bez granica
11.50 – 14.00 YOM TOV! SHALOM!
RUČAK UZ IZRAELSKU KUHINJU
Čari i okusi izraelske autohtone kuhinje
Poljsko hebrejsko tradicionano jelo gifilte fish
Pripremaju: Sarkis Yacoubian predsjednik Taste of peace Jeruzalem
chef Leon Menahem predsjednik Kuharskog saveza Izraela
RUČAK S BRANKOM OGNJENOVIĆEM, akademikom kulinarstva
Tradicionalne hrvatske tjestenine – krpice sa zeljem – tjestanina s makom
Uz degustacije i prezentacije sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest d.d.
PREDAVANJA
14.00 - 14.20 - Dean Pašiček, Kunst savjetovanje Zagreb; Svjetski trendovi u gastronomiji
14.20 - 14.40 - Soline Pridelava soli d.o.o. Piran; Uporaba soli u tradicionalnoj gastronomiji
DEGUSTACIJE
14.40 - 15.10 Autohtona jela Hrvatske
Regija Slavonija
Slavonski čobanac
Priprema: Zlatko Sedlanić, promotor - Odjel za promociju kulinarstva Podravke d.d.
Uz degustacije sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest trgovina d.o.o. Umag
PREDAVANJA
15.10 – 15.30 - Branko Ognjenović, akademik kulinarstva, Majstor kuhar d.o.o.; Tradicionalna hrvatska jela s domaćom tjesteninom
15.30 – 15.40 - Davorka Šajina; voditeljica (TZOG) Sekcije turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava Zajednice ruralnog turizma pri HGK; Tradicijska gastronomija u agroturizmu
15.40 – 15.55 - Predstavljamo tvrtku: Fonda Piran
DEGUSTACIJE I PREZENTACIJE
15.40 - 16.30 Bogata riznica izvornih proizvoda s agroindustrijskih obiteljskih gospodarstava Istre
Gost zemlja; Hrvatska – regija Istra
Sudjeluju OPG-ovi iz Istre
Autohtona jela Albanije
Gost zemlja Albanija
Piletina na albanski način
Prezentira: Aranit Brace chef
Uz degustacije sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest trgovina d.o.o. Umag
20.00 sati Tematska gastro večera: Predstavljamo zemlju domaćina…
Srbija – riznica izvornih jela
Večer srpske kuhinje
Sudjeluju eminentni srpski kuhari koiji će pripremiti razna srpska izvorna jela iz nekoliko srpskih regija.
Na svečanoj večeri sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest trgovina d.o.o. Umag
01. 03 2014.
JUTARNJA DEGUSTACIJA
09.30 – 09.50 Dobro jutro uz varaždinski klipić; izvorni hrvatski i varaždinski pekarski proizvod
Prezentira: Damir Crleni; predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza
PREDAVANJA
09.50 - 10.10 - Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza varaždinski klipić; autohtoni hrvatski i varaždinski pekarski proizvod
10.10 – 10.30 - prof. dr. sc. Slobodan Ivanović, redoviti profesor, predstojnik zavoda za ugostiteljstvo, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija; Tradicionalna hrvatska jela u funkciji promidžbe turizma
10.30 – 10.50 Doris Cerin Otočan, chef i restorater, članica Udruge kuhara Istarske županije; Spoj autohtone kuhinje i kulture u turizmu
10.50 – 11.30 DEGUSTACIJA
Gost zemlja: Češka
Znojemske noodle
Znojemska pečenica
Pripremaju; Jana Podaná, kuharica u restoranu „V Zatisi“ Prag
Zdenĕk Reiman, La cucina Italiana
Uz degustacije sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest trgovina d.o.o. Umag
11.30 – 11.50 - Rafik Tlatli šef kuhinje hotela „Jasmins“ Nabeoul, Hammamet, Tunis; Najpoznatija autohtona jela Tunisa
11.50 - 12.10 - Zdenĕk Reiman, Prag, Češka Republika; Znojemska pečenka
DEGUSTACIJA
12.10 – 13.30 Autohtona jela Velike Britanije
Zemlja gost; Velika Britanija
Pastirska pita
Prezentira Gary Filbey, član World Master Chefs Society
POSEBNA PREZENTACIJA
JELA S PODRAVKINIM TEMELJCIMA
(goveđi, povrtni i kokošji)
POSEBAN RUČAK SA SRPSKIM NAJPOZNATIJIM AUTOHTONIM JELOM; SRPSKI PASULJ
Spravljaju najeminentniji srpski kuhari predvođeni Urošom Uroševićem i Brankom Ognjenovićem iz Hrvatske. Ovaj ručak kuha se humanitarnu zakladu „Renato“.
Uz degustacije sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest trgovina d.o.o. Umag
14.30 PRESS-KONFERENCIJA
Uloga IAGI-a kao jednog od čimbenika u preferiranju autohtonih jela u regiji
14.30 - 19.00 Izlet u Umag
20.00 sati Stjepan Odobašić: podjela diploma sudionicima
Zoran Stanisavljević: Najava IAGI 2015.
Poziv - Zatvaranje kongresa
Tematska gastro večera: Predstavljamo hrvatsku županiju…
Večer gastronomije istarske županije
Sudjeluju najeminentniji istarski kuhari u pripravi autohtonih istarskih jela s promocijom istarskog agroturizma uz prigodan glazbeni program
Na svečanoj večeri sudionici će konzumirati pekarske proizvode tvrtke Mlinotest trgovina d.o.o. Umag
02. 03. 2014.
- odlazak gostiju

Organizator zadržava pravo izmjena programa
ORGANIZACIJSKO POVJERENSTVO:
- Zoran Stanisavljević, predsjednik Udruge kuhara Istarske županije i šef kuhinje restorana „Mediteran“ hotela Meliá Coral Umag
- Stjepan Odobašić, direktor Novinsko-nakladničke tvrtke „Robinson“ Zagreb
- Bojana Zenzerović, tajnica Udruge kuhara Istarske županije i voditeljica studentske prehrane pri pulskom Sveučilištu “Jurja Dobrile”
- Slaviša Šmalc, oec. grad Umag

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved