Split
Baština
19.3.2015. 13:17:25h
Salona čeka posjetitelje, ali i radnike
Arheološki muzej u Splitu za ovu je godinu pripremio više projekata kojima su obuhvaćeni lokaliteti antičke Salone. Poseban naglasak, vele nam više kustosice Ema Višić-Ljubić i Jagoda Mardešić, jest na najmonumentalnijoj gradskoj građevini, amfiteatru.
Pål Nordseth / flickr.com

Arheološki muzej u Splitu za ovu je godinu pripremio više projekata kojima su obuhvaćeni lokaliteti antičke Salone. Poseban naglasak, vele nam više kustosice Ema Višić-Ljubić i Jagoda Mardešić, jest na najmonumentalnijoj gradskoj građevini, amfiteatru.
Projekti su poslani na natječaje za financiranje Ministarstvu kulture te Gradu Solinu. Budući da je Grad Solin odlučio financijski poduprijeti konzervatorske radove u amfitetatru, njegova sanacija može već početi, no koliki će biti daljnji opseg radova ipak, kažu, ovisi o tome hoće li Ministarstvo kulture odobriti sredstva za taj projekt.

- Ministarstvu smo uputili projekt za izradu konzervatorskog elaborata na temelju kojega bismo mogli primjereno zaštititi do sada sačuvane arhitektonske ostatke i započeli s djelomičnom rekonstrukcijom izvornog stanja amfiteatra. Naime, taj je prostor, osim za turističko razgledavanje i obilazak, u posljednje vrijeme postao atraktivna pozornica za brojna događanja poput predstava, vjerskih procesija, kiparske kolonije, stručnih i popularnih predavanja, a osobito tijekom "Solinskog kulturnog ljeta". Sve to je ukazalo na potrebu izrade cjelokupnog projekta revitalizacije objekta kojim bi prostor dobio adekvatnu namjenu – govore kustosice, dodajući kako bi u konačnici amfiteatar na sjevernoj strani dobio i rekonstruirane tribine.

Za tu je svrhu, saznajemo, neophodno prvo detaljno dokumentirati brojne arhitektonske ulomke, dijelove lukova, veće kamene blokove, arhitektonsku plastiku, velik broj stuba gledališta i slično da bi se dobio potpuni uvid u stanje i količinu.

Stručnim pregledom evidentirano je više od 800 kamenih ulomaka koji se nalaze na prostoru salonitanske arene. Prije nekoliko godina napravljena je snimka postojećeg stanja građevine u 3D tehnologiji, što je preduvjet svih većih projekata, a krajnja svrha projekta je revitalizacija amfiteatra, čime bi Solin i okolica dobili izuzetan scenski prostor, vele naše sugovornice.

Puno je tu još posla i zacrtanih projekata i na drugim lokalitetima, Kapljuču, Marusincu, termama, teatru i hramu..., priprema se tiskanje vodiča za Salonu na španjolskom jeziku. U tijeku je i suradnja s Umjetničkom akademijom u Splitu na konzerviranju i restauraciji oštećenih sarkofaga koji su prezentirani "in situ" na Manastirinama, a studentima akademije ovo će biti i tema diplomskog rada.

Ide sezona, pripremaju se lokaliteti, kosi se trava, sadi se ukrasno bilje, a stižu i betonski koševi za smeće, umjesto dosadašnjih metalnih, jer se iz muzeja nadaju da će biti otporniji na ispade vandala.

Piše: Mia Sesartić

Novac
Arheološki muzej u Splitu je od Grada Solina za svoje programe u ovoj godini dobio financijsku potporu od 77 tisuća kuna, od kojih se 27 tisuća odnosi na sanaciju i konzervaciju amfiteatra.

- Tim ćemo sredstvima obaviti nužne konzervatorske radove. Kod Ministarstva kulture natjecali smo se za projekt vrijedan 314.000 kuna. Krenuli smo i prema Ministarstvu turizma –kaže Ema Višić-Ljubić uz napomenu da je zadnja rekonstrukcija iz 50-ih.

Izložba
Arheološki muzej namjerava ove godine u Domu "Zvonimir" organizirati izložbu s materijalom iz svog fundusa pod nazivom "Bonus Pastor u Saloni". Tom će se prilikom izložiti brojni materijalni ostaci kršćanstva s prostora Salone, najvećeg kršćanskog središta rimske provincije Dalmacije, a osim predmeta iz stalnog muzejskog postava prikazat će se i materijal iz depoa.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved