Jelsa
Uskrs
22.3.2015. 9:56:32h
Turistička Zajednica Jelsa najavljuje jedinstvenu manifestaciju “Vela Šetemona”
Povodom nadolazećeg Velikog tjedna te najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa Turistička Zajednica Jelsa najavljuje jedinstvenu manifestaciju „Vela Šetemona".
Rosa Amato / flickr.com

Povodom nadolazećeg Velikog tjedna te najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa Turistička Zajednica Jelsa najavljuje jedinstvenu manifestaciju „Vela Šetemona".
Turistička Zajednica Jelsa najavljuje jedinstvenu manifestaciju "Vela Šetemona"
Središnji dio programa ispunjenog brojnim vjerskim, kulturnim i gastronomskim sadržajima svakako je znamenita procesija "Za Križen", koja je kao dio nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom je UNESCO-a.

Procesija "Za Križem" prvi se put u povijesnim spisima spominje 1658. godine, u vizitaciji biskupa Milania iz 1658. Na čelu procesije križonoša bez obuće nosi križ pokriven prozirnim crnim velom. Križonoša ima svoje pomoćnike, pratioce, pjevače i odgovarače koji pjevaju Gospin plač, nosače "torceva" (velike svijeće) i batištradu (predvodnika procesije), a svi su odjeveni u bijele tunike bratovštine. Osim službenog osoblja, u procesiji sudjeluju i ostali vjernici noseći krunice i svijeće. U današnje doba procesija "Za Križem" počinje u 22 sata na Veliki Četvrtak, traje 8 sati, duga je oko 22 km i obuhvaća šest župa: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Veliki tjedan, ili kako se na hvarskom dijalektu kaže „Velika Šetmona" , period je koji za otok Hvar ima veliko značenje.  Osim procesije, koju smo ranije predstavili u najvažnijim točkama pojavila se inicijativa kako našim gostima prezentirati i predstaviti turističku kada je u pitanju ovaj od iznimnog religijskog i svjetovnog događaj.

Vodeći se posebnom pažnjom da se procesija ne komercijalizira, i da se pod niti jednim uvjetom ne poremeti njezin dugogodišnji uvrijeđeni ritam. Potvrda važnosti ove procesije prepoznao je i UNESCO, kada je istu uvrstio na popis svoje nematerijalne baštine.
Međutim mišljena samo da vrijeme prije procesije i neposredno nakon završetka iste moramo obogatiti sadržajem koji bi gostima produžio vrijeme boravka na otoku.

Niko Skrivaneli, direktor TZ Jelsa najavio je „Velu Šetemonu" sljedećim riječima:
„Svetkovina Velikog tjedna duboko je ukorijenjena u baštini općine Jelsa, što se prije svega očituje u višestoljetnoj tradiciji procesije "Za Križen". Upravo je želja za očuvanjem otočke baštine i upoznavanje posjetitelja sa starim korizmenim običajima misao vodilja nas organizatora" zaključio je Skrivaneli istaknuvši kako za vrijeme trajanja „Vele Šetemone" očekuje veliki broj hodočasnika i gostiju koji praznike tradicionalno provode na cijelom otoku Hvaru.

Raznovrstan program upoznat će posjetitelje s otočkim običajima korizmenog vremena, što uključuje brojne vjerske, glazbene te gastronomske sadržaje. Iz bogatog rasporeda vrijedi istaknuti Sajam otočkih proizvoda koji će se održati na Cvjetnicu, koncert jedinstvenih glazbenih sastava „Vokalisti Salone" (31. ožujka 2015.) te „Faroski kantaduri"(1. travnja 2015.).

Posljednji dan „Vele Šetemone", Veliki petak obilježava doček Križa i hodočasnika na Pjaci u Jelsi i svim ostalim župnim crkvama koje su uključene u procesiju, a posebno vrijedi istaknuti trčanje križonoše do svećenika kojim završava procesija „Za križen", jedinstveni običaj koji se gaji samo u općini Jelsa.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved