Barban
Običaji
26.3.2015. 6:50:23h
Trka na prstenac ove godine 23. kolovoza
Trka na prstenac ove godine slavi svoju jubilarnu 40. obljetnicu. Sve će biti podređeno toj obljetnici, u želji da se dosegne savršenstvo u njezinu predstavljanju.
/ glasistre.hr

Programi ovogodišnje Trke na prstenac odvijat će se od 21. do 23. kolovoza. Tako je odlučio novoizabrani Izvršni odbor Društva „Trka na prstenac“ na svojoj preksinoćnjoj sjednici. Sve, dakle, počinje u petak, kada se podizanjem zastave na barbanskoj placi najavljuju trodnevne svečanosti.

Sveistarski karakter Trke
U bogatoj satnici prigodnih programa, valja izdvojiti subotu i natjecanje u “Trci na viticu”, i kao vrhunac svega “Trku na prstenac”, u nedjelju, 23. kolovoza na Gradišću u 17 sati. Kako je u kalendaru značajnijih manifestacija u Istarskoj županiji za Trku na prstenac ustaljen treći vikend u kolovozu, ove je godine, s obzirom na pet nedjelja u tom mjesecu, organizator pomaknuo termin Trke  za jedan vikend.

Trka na prstenac ove godine slavi svoju jubilarnu 40. obljetnicu. Sve će biti podređeno toj obljetnici, u želji da se dosegne savršenstvo u njezinu predstavljanju. Slavu Trke pronose njezini natjecatelji, pa će se, kako je odlučeno ne sjednici, posebna pozornost posvetiti radu s njima. Istaknuto je i ovom prigodom da je Trka otvorena za sve zainteresirane natjecatelje na Poluotoku, čime se naglašava njezin sveistarski karakter. Očekuje se da će se  prijaviti više od dvadeset konjanika, što jamči i veću kvalitetu i jača natjecateljski duh, jer kroz kvalifikacije za nastup u završnici ima mjesta samo za 16 natjecatelja. Kako je za uspješan nastup potrebno jedinstvo konja i konjanika, ništa neće biti prepušteno slučaju, već će takva izvježbanost tražiti svoju potvrdu treninzima na trkaćoj stazi.

Zasluge pok. Danila Klena

U očekivanju slavodobitnika, koji će zaključiti 40. izdanje barbanske konjičke manifestacije, svima njima valja zahvaliti, što su zajedno s organizatorom, Društvom “Trka na prstenac”, u Barbanu skrenuli riječna korita, kojima je ljepota Trke mogla poteći u zaborav. Poslije mukotrpnih godina obnavljanja, ostaje na kraju zadovoljstvo da se uspjelo u pravilnom vrednovanju kulturno-povijesnog naslijeđa, s čime je Trka postala kulturna, turistička i sportska manifestacija, po kojoj se nadaleko pročulo za ime Barbana.

Dakako, mnogo se duguje toj prošlosti, pa će ovogodišnji jubilej biti uvertira u još veći, jer se iduće godine slavi 320. obljetnica najstarijeg povijesnog zapisa o Trci na prstenac. Zahvalnost se duguje i pok. Danilu Klenu, povjesničaru iz Rijeke, koji je istražio i potom objavio podatke o prvim trkama na prstenac. Prema tim su podacima studenti iz Istre okupljeni u klubu “Mate Balota” u Zagrebu, članovi barbanskog Sportskog društva u suradnji s barbanskim aktivistima i Katedrom Čakavskog sabora rekonstruirali “Trku na prstenac”, i predstavili je na “Istrijadi 76.”

Piše: B. Blažina

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved