Slavonski Brod
Katarinski sajam
25.11.2013. 7:29:14h
Miss sajma Maja Zvirotić, a najkuhar je Dalibor Žalac
SLAVONSKI BROD - Da u eri modernih tehnologija sajmovanje ipak nije nadiđeno dokaz je ove godine punoljetni Katarinski sajam - sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, koji je izrastao u jedan od najvažnijih gospodarstvenih događaja u Slavonskom Brodu i regiji.
/ glas-slavonije.hr

SLAVONSKI BROD - Da u eri modernih tehnologija sajmovanje ipak nije nadiđeno dokaz je ove godine punoljetni Katarinski sajam - sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, koji je izrastao u jedan od najvažnijih gospodarstvenih događaja u Slavonskom Brodu i regiji. Sajam je kroz četiri dana privukao tisuće posjetitelja. Apsolutni hit ovogodišnjeg Katarinca prvi je Festival slanine i čvaraka, koji je inicirala turistička agencija Atlantis u suradnji s Turističkom zajednicom i Razvojnom agencijom, pod pokroviteljstvom predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Darinka Kosora.
- Ako Slavonci nešto znaju vrhunski napraviti, to je hrana, a Zagreb je jedno od najvećih tržišta. Ovo je tek početak odlične suradnje - kazao je Kosor, najavljujući u sljedećim godinama financijsku potporu i povezivanje turističkih zajednica dvaju gradova.
Promovirajući Slavonski Brod kao gastrodestinaciju, festival će, prema riječima gradonačelnika Mirka Duspare, prerasti u tradiciju i naći se u brodskoj turističkoj ponudi. Kao na svakom festivalu nadmetali su se profesionalni kuhari u spravljanju čarolija od svinjskih delicija dok su sve budnim okom pratili vrsni hrvatski majstori kuhinje Slavko Večerić, Rene Bakalović i Tomislav Špiček. Voditelj programa bio je Davor Dretar Drele. Zajedno ocjenjujući umjetnost kuhanja, okus jela, način na koji su ga majstori prezentirali, s minimalnom prednošću pobjednikom originalnog jela proglasili su mladog kuhara Dalibora Žalca. Presudna je bila juha od kestena uz koju je Dalibor osmislio i paštetu od čvaraka te pečenu bundevu s mladim kozjim sirom i bučinim uljem. A slanina je u prutićima i na juhi i u bundevi bila ukusna dekoracija.
Slanina i čvarci najviše su oduševili Zagrepčane, koji su stigli specijalnim „ajzibanom“ i autobusom, a svježe prženi čvarci upola jeftiniji nego u metropoli planuli su za tren oka.
Osim dobre slanine i čvaraka na sajmu su se mogli naći brojni zanimljivi proizvodi 230 izlagača, od odjeće, obuće, ukrasa, igračaka, aparata..., do ekološkog voća i prerađevina te domaćih kolača. OPG Đurković iz Valpova, primjerice, ponudio je kozje sireve s češnjakom, lješnjakom, i jedinstveni u Hrvatskoj - s rumom, za koji je ljetos dobio posebno priznanje. Moglo se uživati i u razgledanju umjetničkih tradicijskih obrta od izrade šokačkih frizura do potkivanja konja.
Sajam je osim niza zabavnih sadržaja uz nastup brojnih udruga i tamburaša začinio i izbor najljepše djevojke Katarinskog sajma. Titulu je prema izboru stručnog žirija ponijela „čobanica“ Maja Zvirotić iz Donje Bebrine. Osim ljepote, ocjenivan je šarm, nošnja, kulinarsko znanje i opći dojam.
- U torbi imam eklovanje, cura to mora znat' ako se 'oće udat', a imam i čvarke i devenicu - kaže Maja, koja je na kraju zapjevala i bećarac.

Piše: Marija Radošević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved