Električni reli
7.3.2014. 10:45:29h
Reli električnih vozila zelenom turističkom magistralom
Cilj je projekta ne samo promocija elektromobilnosti i turističkih atrakcija Hrvatske, već i postavljanje infrastrukture za električna vozila
Tomislav Čuveljak / PR photo

Da su turizam, zaštita okoliša i elektromobilnost međusobno čvrsto povezani i da mogu biti temeljem inovativnog projekta, pokazala je jučerašnja konferencija za novinare na kojoj je predstavljen međunarodni reli električnih vozila “Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014”, prvi takav reli u ovom dijelu Europe.

Reli starta u Puli ispred Arene 27. svibnja, a završava na dan Grada Zagreba 31. svibnja na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića. Ruta relija pomno je odabrana tako da slijedi turističke atrakcije u Hrvatskoj. Ruta relija ide od Istre preko Rijeke i Opatije do Senja, otoka Paga do Zadra, a potom prema Šibeniku i HE Krka (prvom cjelovitom elektroenergetskom sustavu u svijetu koji je stvoren po zamisli Nikole Tesle). Nakon toga ide u Teslino rodno mjesto Smiljan i Gospić, a potom preko Plitvičkih jezera i Karlovca do Zagreba. Na svakoj zaustavnoj točki predviđen je bogat zabavni i edukativni prateći program.

Kako su objasnili organizatori, cilj je cijelog projekta ne samo promocija elektromobilnosti nego i hrvatskog turizma, ali i postavljanje infrastrukture za električna vozila. Stoga će duž cijele rute biti postavljene punionice električnih vozila, a lokacije za njih odabrane su u suradnji s lokalnim zajednicama. Uglavnom se nalaze u užim gradskim središtima, pored turističkih atrakcija, u nacionalnim parkovima i slično, a međusobno su udaljene u prosjeku oko 60 kilometara. Prva hotelska kuća koja se uključila u projekt je Maistra, koja će ugraditi punionicu ispred svog hotela “Lone” u Rovinju.

Na konferenciji za novinare predstavljene su certificirane punionice električnih vozila, posebno modificirane za “Nikola Tesla Rally” i unaprijeđene po najnovijim standardima koji vrijede u Europskoj uniji. I ono najbolje za vozače – punionice su tzv. “fast charging”, odnosno prosječno vrijeme punjenja je oko sat i pol, ovisno o automobilu.

Organizatori događanja, čiji su pokrovitelji i Večernji list te 24 sata, istaknuli su da postavljanjem punionica duž rute relija i umrežavanjem elektromobilnosti s turističkim potencijalima stvaraju novi turistički proizvod, koji su nazvali “Zelena turistička magistrala”. U tom projektu surađuju s Ministarstvom za zaštitu okoliša, Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom turizma te HEP-om, tvrtkom Ducati Komponenti i tvrtkom Dok-ing iz Zagreba. U reliju će sudjelovati i drugi renomirani svjetski proizvođači električnih vozila kao i manji proizvođači, ali pravo sudjelovanja imaju i svi zaljubljenici u vozila na električni pogon sa dva, tri, četiri ili više kotača. Reli će trajati pet dana tijekom koje će vozila prijeći oko 740 kilometara.

U sklopu prezentacije projekta održana je i panel-diskusija o elektromobilnosti u Hrvatskoj, koju su organizatori nazvali “Ima li struje? ”. O temi kako kreativno i efikasno povezati infrastrukturu, turizam i izvrsnost da bi se poboljšala turistička ponuda imali su što reći vodeći ljudi Dok-inga, Rimac automobila, Tesle, HEP-a, nadležnih ministarstava i drugih tvrtki iz područja elektromobilnosti i turizma.

Posebno su zanimanje izvali najnoviji modeli električnih vozila, koji su bili izloženi ispred hotela DoubleTree by Hilton, u kojemu je prezentacija održana. Tako su prisutni mogli vidjeti električna vozila Dok-ing Loox, Tesla S, Mitsubishi I-miev, Rimac Greyp bicikl, “Free Duck” te punionicu električnih vozila tvrtke Ducati.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved