Život u Jadranskom raju
10.3.2014. 11:13:56h
Dragi gosti, unajmite cijeli otok! Cijena sitnica - 3000 eura tjedno
Jadran se sve više okreće tzv. elitnom turizmu, a jedna od najelitnijih ponuda koje se mogu zamisliti jest najam privatnih otoka zainteresiranim, u pravilu bogatijim klijentima. Na zadarskom području iznajmljuje se nekoliko takvih otoka koji su u privatnom vlasništvu.
cocoinzenl / flickr.com

Agencija Biliškov nekretnine oglasila je jedan nesvakidašnji, vrlo zanimljiv oglas: nudi najam otoka u Pašmanskom kanalu, blizu Turnja, po cijeni od 22.949 kuna ili 3000 eura, što bi iznosilo 120 kuna ili nešto više od 15 eura po kvadratnome metru, a u cijenu najma uključen je i – brod. Točnije, cijena najma u sezoni od 1. srpnja do 1. rujna iznosi 3000 eura na tjedan, dok je od 1. rujna do 1. srpnja nešto niža – “samo“ 2500 eura na tjedan.

Otok je površine 4500 kvadratnih metara, ima izgrađena dva mula (priveze za brodove) i objekt za stanovanje veličine 100 kvadratnih metara, opremljen kupaonicom i WC-om, spavaćom sobom i velikim dnevnim boravkom veličine 50 kvadratnih metara s namještajem od masivnog hrasta. Prostor je klimatiziran, voda dolazi direktno s kopna, a struju osigurava agregat od 5kW na dizelski pogon.
’Zemljište za najam’

Dr. Ivo Basioli na putu za svoj otok: Gosti mi se stalno vraćaju Na otoku se nalazi i 50 maslina, tu je i veliki zidani kamin... baš sve što treba za uživanciju u jadranskoj oazi. Pravi raj usred mora, relativno blizu obale, a opet dovoljno daleko od znatiželjnih pogleda i uznemiravanja.

Iako je oglašen kao “zemljište za najam“, radi se o otočiću Male Bisage u neposrednoj blizini puno poznatijeg “Otoka srca“, odnosno Galešnjaka, koji je dobio svjetsku slavu upravo zbog svoga srcolikog izgleda otkrivenog na web aplikaciji Google Earth.

Galešnjak je u međuvremenu dobio i dva „ožiljka“ zbog iskopanog kamenjara za sadnju maslinika, što je donekle pokvarilo njegov zbilja predivan izgled iz zraka, a u njegovoj neposrednoj blizini, točnije sjeverozapadno od njega, još su tri otočića u sustavu Bisage. Dva su nenastanjena i pusta, a treći, malo osamljeniji, sasvim lijevo od Galešnjaka kad se gleda mapa u pravcu sjevera, Male su Bisage koje se nude i iznajmljuju kao ekskluzivna destinacija za odmor.

Jedan još manji otočić blizu Telašćice pod nazivom Farfarikulac, također se iznajmljuje, ali u vrijeme kada ga ne koristi za odmor zadarska obitelj Basioli u čijem je vlasništvu kao nasljedstvo već dugi niz godina. Poznati zadarski kirurg dr. Ivo Basioli vrlo je rado porazgovarao o Farfarikulcu:

- Ja i brat vlasnici smo toga otočića u Telašćici, s jednom jednostavnom kućicom koju koristimo i iznajmljujemo kad je mi ne trebamo. Moji sinovi tamo idu, a kad je slobodno, onda se to iznajmi.
Otok je dobio naziv po farfarikulama (kostelama) kojim je prije bio zasađen, a koje su s vremenom nestale, pa smo zasadili borove. Imamo interesa turista za najam stalno i većinom su to stalni gosti koji se uvijek iznova vraćaju. Otočić ima 2000 kvadratnih metara i već je dugo u našem vlasništvu – kaže dr. Basioli.
Istuku brod

Kućica na otočiću Farfarikulac i mulić pred njom Na otočiću je prekrasno, jedinstveno je to što ste sami, dovedete tamo koga želite i nitko vam nepozvan ne može doći. Kućica je velika 45 kvadratnih metara i podijeljena je u dva prostora, jedan je dnevni boravak, a drugi je spavaći dio sa šest kreveta, što je zapravo optimalan broj ljudi, ako je više, već je gužva.

Turisti se prebacuju čamcem s izvanbrodskim motorom koji dobiju dok borave tamo tako da ne budu izolirani na otoku - ističe dr. Basioli i pojašnjava:

– Njime dolaze na kopno, automobile ostave na obali u Telašćici i tako se prebacuju ili odlaze na izlete. Uglavnom svi znaju upravljati brodom, ali kad stignu u Telašćicu, mi im održimo mali tečaj i pokažemo kako će se koristiti brodom i pristati i svi vrlo brzo to nauče. Doduše, malo i istuku brod, ali to je tako.

- Cijena se kreće od 70 do 100 eura po danu za korištenje otoka bez obzira na broj osoba. Dodatno se plaća čamac i opskrba koju obavljaju sami, s time što se to dosta i razvilo u zadnje vrijeme pa postoje dva broda koji voze i opskrbljuju jahte i goste namirnicama, voćem, povrćem i svim što treba. Sve to vodi moj sin Neven jer ja sam u mirovini, pa hoću da sam u miru i u tom pogledu – zaključio je dr. Basioli.

Piše: Mišel Kalajžić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved