Hrvatski dvorci
13.3.2014. 13:08:19h
Dvorci i kurije Hrvatske Propast ili spas u zadnji čas iz EU fondova?
Iako Hrvatska slovi kao 'zemlja 1000 otoka', malo je poznato da smo i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca i kurija. Većina njih je u devastiranom i ruševnom stanju, naravno uz iznimke kao što su dvorac Trakošćan, Veliki Tabor ili Bežanec.
Silverije / wikipedia.org

Iako Hrvatska slovi kao 'zemlja 1000 otoka', malo je poznato da smo i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca i kurija. Većina njih je u devastiranom i ruševnom stanju, naravno uz iznimke kao što su dvorac Trakošćan, Veliki Tabor ili Bežanec. Na području Virovitičko - podravske županije također se nalazi desetak dvoraca i kurija koji su ruševni, a neke od njih planiraju obnoviti novcem iz EU fondova. Ono sto su neki vidjeli kao ruševinu, virovitičko - podravski župan Tomislav Tolušić vidi kao priliku za razvoj turizma i otvaranje novih radnih mjesta.

Prije dvije godine Virovitičko - podravska županija kupila je ruševno zdanje kurije Janković, u Kapeli Dvoru kraj Virovitice, te ga nominirala za financiranje iz EU fondova u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2007-2013. Nositelj projekta je Virovitičko - podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA Razvojna agencija Virovitičko - podravske županije i mađarski Grad Szentlőrinc, a pridruženi partner na projektu je Turistička zajednica Virovitičko - podravske županije.

Vrijednost projekta iznosi 2,18 milijuna eura, a kompletan završetak radova očekuje se u rujnu ove godine, uz otvaranje desetak novih radnih mjesta.

Obnovljena kurija Janković postat će Turističko – edukativni centar sa 20 soba, konferencijskom dvoranom i restoranom te ujedno i centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije, ali i cijele regije. U sklopu projekta, obnovit će se i označit 70 kilometara biciklističke rute uz rijeku Dravu, organizirati edukacije i trening programi za turističke vodiče, a i održat će se i biciklistički maraton Kapela Dvor – Szentlőrinc.

- Definitivno je to priča kontinentalnog turizma koja može imati uspjeh, mi nemamo more, ali imamo ponudu prirodnih ljepota, kulturnih dobara. Obnovljena kurija Janković bit će centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije, ali i cijele regije. Imat će smještajne kapacitete, restoran, konferencijsku dvoranu, uredit će se okoliš, a najvažnije od svega otvorit će se 10 novih radnih mjesta i to sve uz pomoć EU fondova, istaknuo je Tomislav Tolušić, virovitičko - podravski župan.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved