Društveno licemjerje
1.4.2015. 4:23:22h
Četveročlana hrvatska obitelj za Uskrs će u Dubaiju potrošiti 100.000 kuna
Interes za SAD ohladili sada tridesetak posto skuplji aranžmani
Milos Milosevic / flickr.com

Deseci tisuća Hrvata za Uskrs će se tradicionalno otisnuti na neko putovanje.

Većinu će put odvesti do vlastitih vikendica, što također nije bez troška, ali tisuće će svoj uskrsni odmor ipak skuplje platiti. Neki i po stotinjak tisuća kuna, što je jedno od najskupljih putovanja koja su proteklih dana prodana u domaćim putničkim agencijama.

Iako je Dubai uvođenjem izravne aviolinije postao cjenovno pristupačniji, jedna četveročlana zagrebačka obitelj, recimo, nije gledala kako uštedjeti. Htjeli su vrhunski hotel na samoj obali, pustinjski safari, vodene parkove, let balonom, plivanje s dupinima... Kada je iznos ovog de luxe putovanja u Dubai, skrojenog po željama, premašio 100.000 kuna, Zagrepčani nisu imali primjedbi. Kao, uostalom, ni par koji svoju desetodnevnu turu po Americi plaća oko 60.000 kuna.

Jaki dolar i avioni

Nije ih omelo ni to što je ojačali dolar taj aranžman posljednjih mjeseci poskupio za gotovo 20.000 kuna. Mnoge je, međutim, jačanje dolara do daljnjeg ohladilo od SAD-a i putovanja za tu zemlju, kažu u agencijama, sada se puno teže prodaju. Za ilustraciju, produženi vikend u New Yorku, koji se ranije mogao dobiti za nepunih pet tisuća, sada stoji između 6500 i 7000 kuna. Cijene, pritom, više demotiviraju nego, recimo, prošlotjedna tragedija Germanwingsova aviona u francuskim Alpama.

– Istina, ljudi se sada više raspituju, obavezno se zanimaju kojim se avionom leti, ali nemam dojam da se odustaje od avionskih putovanja. Barem među našim putnicima – reći će Ivan Pukšar iz Kompasa.

Uskrsni čarter-letovi iz Zagreba za Barcelonu, Madrid i Portugal dobro se pune, a zainteresiranih ima i za city break putovanja u, primjerice, London ili Pariz. Posljednja su mjesta u avionima ovaj tjedan u last minute ponudi osjetno jeftinija. Za portugalsku turu, recimo, sniženje iznosi 900 kuna. Gotovo u kunu koliko stoji, recimo, autobusno putovanje u Prag. U glavni grad Češke može se, naime, na četiri dana (tri noćenja s doručkom) autobusom za 870 kuna. Za tri dana u Budimpešti (dva noćenja s doručkom) treba još manje novca, cijena je 680 kuna.

Traženi su Istra i Kvarner

Na Jadranu se može proći i jeftinije. Cijena dvodnevnih aranžmana kreće već od četristotinjak kuna, s time da prijevoz nije uključen.

– Na domaćem tržištu ponajbolju prođu imaju aranžmani s pristupačnom cijenom. Pogotovo ako imaju i neku animaciju, poput bojanja pisanica ili slično – kaže Nikolina Frklić iz Atlasa, gdje su naročito zadovoljni porastom potražnje za dalekim putovanjima poput Japana, Vijetnama, Kambodže, Meksika, Tajlanda, Armenije, Gruzije...

U Bantoursu bilježe nekoliko postotaka bolju prodaju uskrsnih aranžmana nego lani bez obzira na to što ove godine Uskrs ranije pada. Najtraženije su im istarske i kvarnerske destinacije, pogotovo Opatija gdje se uskrsni aranžman mogao dobiti već za petsto kuna, a dobro su im išli i hvarski visokokategornici po cijeni od 1687 kuna.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved