Od obiteljskih do adrenalinskih plaža
7.4.2015. 3:16:38h
290 plaža u Zadarskoj županiji zasjat će novim sjajem
Domaći turizam najvećim se dijelom temelji na suncu i moru, a čak 70 posto turista koji dolaze na zadarsko područje kao glavnu motivaciju navodi pasivni odmor i opuštanje, no za uživanje uz more potrebne su i kvalitetne plaže
Delaina Haslam / flickr.com

Domaći turizam najvećim se dijelom temelji na suncu i moru, a čak 70 posto turista koji dolaze na zadarsko područje kao glavnu motivaciju navodi pasivni odmor i opuštanje, no za uživanje uz more potrebne su i kvalitetne plaže, piše Narodni list

Iako je zadarsko područje bogato plažama, broj kvalitetnih i uređenih plaža koje mogu zadovoljiti potrebe turista je vrlo malen, što je navelo Zadarsku županiju da se ovim problemom pozabavi promišljeno i na održivi način.

Uređenje i upravljanje plažama
Treća radionica i javno predstavljanje Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama Zadarske županije održano je proteklog tjedna u Velikoj vijećnici Doma županije u Zadru. Zadarska županija odlučila se izraditi ovaj program kako bi uspostavila sustavni, promišljeni i održivi pristup uređenju i upravljanju morskim plažama, koje su dosadašnjih godina itekako bile jedna od najslabijih točaka turističkog potencijala.

Sustavno zapuštanje, neodržavanje i brojni problemi imovinsko-pravne prirode i nedorečeni resorni zakoni, doveli su do stanja u kojem se danas nalaze plaže na cijelom hrvatskom Jadranu. Obzirom da je turistima uređenost plaža u samom vrhu kriterija za dolazak u neko odredište prošle godine krenulo se u izradu nacionalnog programa uređenja plaža, a koji je osnova i za ovaj regionalni plan Zadarske županije.

Cilj ovog projekta je podizanje kvalitete kupališnog turizma, kroz aktivnosti i investicije kojima će 290 plaža u Zadarskoj županiji zasjati novim sjajem. Popularno TOMAS istraživanje o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj, otkriva kako je motivacija čak 70 posto turista koji dolaze u Zadarsku županiju - pasivni odmor i opuštanje, odnosno tzv. turizam "sunca i mora" te nautika. U očekivanjima ovakvih gostiju, osim kvalitetnog smještaja i hrane, među najvažnijim faktorima za odabir destinacije je kvaliteta plaža.

Kako nam kaže pročelnik za pomorstvo i turizam Krešimir Laštro, program je rađen u okviru aktualnih zakona, ali s uvjerenjem kako će uskoro doći do pozitivnih promjena u poprilično neadekvatnom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koji baš u pogledu morskih plaža ima velike nedostatke i blokira njihov značajniji razvoj.
290 županijskih plaža

Program su izradile tvrtke IGH Urbanizam iz Dubrovnika i Horwath Consulting iz Zagreba, a predstavnici izvođača Željko Vukelić i Jurica Knego na radionici su prezentirali i pojasnili sam program te akcijski plan, koji bi trebao rezultirati i konkretnim potezima u novim standardima kvalitete i upravljanja županijskih plaža.

U sklopu izrade programa izvođači su odradili detaljnu analizu postojećeg stanja morskih plaža, SWOT analizu te kasnije viziju njihova razvoja i njihova stanja u 2020. kao ciljnoj godini projekta. Prema viziji svake pojedine destinacije napravljena je i tematizacija plaža, kako bi se odredio optimalni broj kupača na svakoj plaži. Naime, kako su ustvrdili izrađivači studije, kapaciteti hrvatskih plaža daleko su pretrpaniji od plaža zemalja Europske unije, koje su već odradile ovakve projekte. S ciljanim temama poput obiteljskih, urbanih, eko, ronilačkih ili čak tzv. plaža kulture ili romantike, svaka će destinacija moći odrediti u kojem smjeru želi razvijati uređenje i održavanje plaža.

Kako je rečeno na kraju predstavljanja, najveća su prepreka ovom projektu, čak i kad se program usvoji, zakonski normativi, imovinsko-pravni odnosi i brojni problemi u određivanju granice pomorskog dobra, bez čijeg rješavanja od akcijskog plana i cijelog ovog programa neće biti ništa.

Naime, institucionalno pravni okvir plažama ne posvećuje dovoljno pažnje, kompliciran je i dugotrajan u primjeni, te je, kako se navodi u dokumentu, teško racionalno ostvariv u praksi. Posljedica takve situacije je da oko 60 posto obale Zadarske županije nije određena granica pomorskog dobra, što dovodi do nemogućnosti odabira nekog od modela upravljanja i davanja u koncesiju.

Od obiteljskih do adrenalinskih plaža
Prema tematizaciji plaže su podijeljene po interesu korisnika i navode se plaže za obitelji s djecom, urbano-promenadne plaže, one sa zabavnim sadržajima za mlade, romantične plaže, sa sportskim i rekreativnim sadržajima, plaže za surfere, ronilačke, nudističke i niz drugih plaža. Ovisno o procjeni lokalne samouprave razvijat će se navedenih 290 plaža prema interesima lokalne zajednice i gostiju.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved