Donji Miholjac
Izložba
10.4.2015. 14:57:27h
Kartaški stol grofa Mailatha za kojim je sjedio i kartao i Car Franjo Josip
U organizaciji Centra za kulturu, informiranje i civilni sektor Donji Miholjac i Povijesne udruge Mailath, otvorena je izložba “Ostavština grofa Mailatha”.
/ glas-slavonije.hr

U organizaciji Centra za kulturu, informiranje i civilni sektor Donji Miholjac i Povijesne udruge Mailath, otvorena je izložba “Ostavština grofa Mailatha”. Postavljena je u prostorijama Zavičajne zbirke, a posjetitelji mogli pogledati nesvakidašnje i rijetke primjerke namještaja, ormara, vitrina, komoda, kartaški stol, stolice, dvosjed, fotelje, stol, fotografije kao i posuđe koji su nekad krasili prostorije dvorca.

- Posebno je zanimljiva i hvalevrijedna činjenica da su eksponate za izložbu iz svojih domova posudili mještani Donjeg Miholjca. To su stvari koje je nekada koristio grof Mailath i stanovnici dvorca, a koje su nakon 2. svj. rata završile izvan dvorca - kaže Darko Nikolić, ravnatelj Centra, koji nastoji društveno-kulturni život Donjeg Miholjca i prigradskih naselja učiniti što bogatijim.
Otvorenje izložbe obogatilo je i prigodno predavanje “Mailath i stari dvorac”, a koje je održao prof. Zdenko Samaržija. Ova je izložba svojevrsna nadopuna postojećoj Zavičajnoj zbirci u prostorijama dvorca Mailath. Koliko je ona uistinu bitna za ovaj kraj i kolika se važnost pridavala njenom postavljanje, najbolje svjedoči podatak da su pripreme trajale godinama i da su se tek prošle godine stvorili preduvjeti i našao povoljan prostor za postavljanje. Samo na čišćenju i skupljanju artefakata je radilo 15-tak volontera nekoliko mjeseci.
Zahvaljujući novim eksponatima, u sadašnjem postavu Zavičajne zbirke mogu se vidjeti neolitske kamene sjekire, keramičke posude i fragmenti keramike iz mlađeg kamenog doba, fotografije starog Donjeg Miholjca, zapisnik s osnivačke skupštine Hrvatskog sokola u Donjem Miholjcu, razni etnomaterijal, kartaški stol grofa Mailatha za kojim su sjedili, kartali, razgovarali između ostalih i Car Franjo Josip, Princ Wilhelm i prijestolonasljednik Franz Ferdinand, harmonij iz sredine 19. st., originalni sef grofa Mailatha (za kojeg je za dopremu u prostorije Zavičajne zbirke trebalo 12 ljudi), uvezani primjerci Glasa Slavonije od sredine 50-ih do 1980. i drugi eksponati.

Piše: L. Aničić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved