Još 1000 plaža!
14.4.2015. 5:54:47h
Hrvatska će tematizirati plaže, ulaz se neće naplaćivati
Ubuduće će sve plaže biti podijeljene u 14 kategorija, a lokalne će samouprave birati što žele ponuditi gostima
/ freepix.biz

-Hrvatska će tematizirati svoje plaže, ali one i dalje ostaju otvorene, javne, ulaz se neće naplaćivati, niti, unatoč propisanom broju kvadrata po osobi, rastjerivati 'prekobrojne' kupače.

Sada imamo 900 plaža
Dvojbe oko budućeg režima korištenja plaža iskrsnule su nakon što je predstavljen Nacionalni program upravljanja i uređenja plaža. Cilj je rasterećivanje postojećih i uređenje novih plaža, nikako ograničavanje u bilo kojem smislu, uvjeravaju u Ministarstvu turizma.

Trenutačno se plažama smatra nešto više od 900 jadranskih uvala, na kojima se redovito mjeri kvaliteta mora, a autori nacionalnog programa smatraju da duž obale ima mogućnosti za najmanje još toliko novih, uređenih plaža.

– Hrvatska ima šest tisuća kilometara obalne crte, od čega se samo nekoliko postotaka koristi za plaže i vjerujemo da ima prostora za bar još tisuću novih plaža, a možda i dvostruko više od toga broja. To su, međutim, samo grube procjene, čime točno raspolažemo znat ćemo uskoro, jer završava se nacionalni katastar morskih plaža. Svaka ga jadranska županija priprema za svoj prostor – otkriva Dragan Magaš, profesor opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je angažiran na izradi Nacionalnog programa upravljanja plažama.

Tematiziranje plaža na eko, obiteljske, kulturne, sportske, romantične, party plaže... nije zamišljeno kao obaveza. Svaka će jedinica lokalne samouprave odlučivati što želi s plažama na svom području, a na postojećim uređenim plažama ne očekuju se veće promjene.

– Gradska plaža poput crikveničke ili ona u Baškoj, recimo, vjerojatno će ostati kakve jesu. Tematiziranje plaža je prilika da ponudimo višu, bolju uslugu gostima, ali i veći izbor i manje gužvi – napominje Magaš.

A upravo su gužve na plažama, na kojima se u ljetnom vrhuncu sunča s tuđim japankama pod nosom, postale jedan od najčešćih prigovora turista koji se odmaraju na Jadranu, pokazalo je istraživanje Instituta za turizam Tomas 2014.

Ne čudi, na pojedinim plažama kupači se sada moraju zadovoljiti s nepunih 0,5 četvornih metara po osobi. Buduće plaže, tematizirane u ukupno 14 kategorija, morat će po osobi imati pet do 15 kvadrata, pitku vodu, tuševe, pokretne zahode, jednostavnije ugostiteljske objekte, spasioce, WI-FI, te, prema vlastitoj temi, od baldahina na romantičnim plažama, do igračaka na plažama za obitelji s djecom.

Kraj posla 2020.

– Svoje plaže na taj način može tematizirati lokalna samouprava, ali one mogu i u koncesiju – kaže Magaš, koji je sličan model već razrađivao za Kvarner i Šibensko-kninsku županiju. 

Preobrazba plaža i njihovo brendiranje treba završiti do 2020., no u Ministarstvu turizma prve rezultate ljepših i većih plaža očekuju već ovog ljeta.

1 Ekoplaža
- nema prostornog ograničenja -info-ploča s opisom ekoloških vrijednosti i pravilima ponašanja - organizirano čišćenje i uklanjanje otpada zabranjen pristup motornim plovilima

2 Plaža za surfere
-mora imati 15m2 po osobi - iznajmljivanje surf-opreme -organizirana škola surfanja, dostupni instruktori i obavezna spasilačka služba -mora imati i prijenosnu konstrukciju za odlaganje surf opreme

3 Ronilačka plaža
-10m2 po osobi -info-punkt o ekološkom sustavu mora na tom području -ronilačke plovne oznake i obavezna oprema za prvu pomoć -montažna konstrukcija za odlaganje osobnih stvari

4 Adrenalinska plaža
-10m2 po osobi -adrenalinski sadržaj na plaži (letenje s litica, skakanje s litica, dizalica za bungee jumping) i na moru (morsko surfanje, skijanje s letenjem, flyboarding...) -najam rekvizita

5 Romantična plaža
-15m2 po osobi -uređene ležaljke za dvoje (tzv. baldahin) - minimalno jedan wellness sadržaj na plaži (masaža) - minimalno dva rekreativna organizirana sadržaja (badminton, stolni tenis, bilijar, stolni nogomet)

6 Plaža za pse
-5m2 po osobi -info-ploča s pravilima ponašanja, rekviziti za odlaganje izmeta kućnih ljubimaca - odvojeni prostori za kućne ljubimce za povodcu -ugostiteljski objekt s dodatnom ponudom za ljubimce

7 Plaža za obitelji s djecom
-8m2 po osobi -uređeni prilazi moru i prostori za boravak djece na plaži - uređen pristup plaži za kolica, rekviziti za igru, zabavni sadržaj na moru (tobogan, dječji adrenalinski parkovi na vodi) i na plaži

8 Plaža kulture

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved