Novi zakon
23.4.2015. 6:16:24h
Kafići će moći raditi dulje od dva sata iza ponoći
Smanjuju se iznosi najviših i najnižih kazni, a udruge umirovljenika i dobrovoljna vatrogasna društva dobivaju mogućnost posluživanja pića, odnosno hrane
Carlo Armanni / flickr.com

Umjesto do ponoći, a samo izuzetno za neke oblike ugostiteljskih objekata i do dva sata, ubuduće će općine i gradovi moći propisivati i dulje radno vrijeme. To se odnosi i na pojedine ugostiteljske objekte  i na cijela naselja. Osim toga, u prijedlogu novog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji će se sutra naći na Vladi, stoje i odredbe koje će obradovati umirovljeničke udruge i dobrovoljna vatrogasna društva. Prvi će za svoje članove u klupskim prostorijama moći posluživati napitke i pića, dok će vatrogasna društva za članove i goste moći pripremati i posluživati i piće i hranu. Naravno, samo u njihovim prostorima i u vrijeme natjecanja, obljetnica i sličnih vatrogasnih manifestacija i pod uvjetom da to bude najviše četiri puta u kalendarskoj godini.

Prijedlogom novog ugostiteljskog zakona omogućuje se i pružanje usluga smještaja u stambenom prostoru u vlasništvu trgovačkih društava i obrta. Dosad su bili u neravnopravnom položaju u odnosu na građane, kojima je to i prije bilo omogućeno. Privatnim iznajmljivačima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju omogućit će se da primaju goste i bez dokaza da su vlasnici zemljišta na kojem je objekt, što je bio velik problem za iznajmljivače na čijim parcelama vlasnički odnosi nisu pokoljenjima raščišćeni.

Osnovat će se, kako su zamislili u Ministarstvu turizma, i Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu koji će "popisati" sve ugostiteljske objekte, objekte u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge. Na zadovoljstvo ugostiteljskih radnika, ako ovi prijedlozi prođu, smanjit će se najniži i najviši iznosi novčanih kazni za pojedine prekršaje, ali se propisuju više kazne za ponavljače. Kazna koja se naplaćuje na licu mjesta također će biti niža.

– I ne samo to, inspektori će imati mogućnost da za prvi prekršaj samo upozore, kako bi imali i edukativnu funkciju. Ovaj prijedlog zakona općenito ide, s jedne strane, prema deregulaciji, a s druge prema većem obuhvatu ugostiteljskih objekata. Također, pojednostavljuje pokretanje ugostiteljske djelatnosti te odgovornost za kreiranje te ponude prebacuje na jedinice lokalne samouprave, što je dobro – komentar je predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja Nede Pinezića.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved