Lukavec Posavski
Događaj
24.4.2015. 12:07:27h
Ne propustite Jurjevo u Lukavcu!
Kod kaštela Lukavec-grada, u nedjelju 26. travnja, tradicionalno veliko jurjevsko događanje priređuje Plemenita opčina turopoljska čijoj je vojsci, povijesnoj vojnoj postrojbi Turopoljskom banderiju, zaštitnik upravo Sveti Juraj.
/ vgdanas.hr

Kod kaštela Lukavec-grada, u nedjelju 26. travnja,  tradicionalno veliko jurjevsko događanje priređuje Plemenita opčina turopoljska čijoj je vojsci, povijesnoj vojnoj postrojbi Turopoljskom banderiju, zaštitnik upravo Sveti Juraj.

U sklopu proslave Jurjeva možete uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu folklornih društava, upoznati hrvatske vojne povijesne postrojbe, razgledati sajam rukotvorina te se upoznati s izradom tradicionalnih predmeta. Najmlađi se mogu uključiti u dječje radionice, pričaonice ili izviđački kamp, razgledati domaće i male životinje ili se s obitelji provozati u kočijama. Večernji program započinje paljenjem velikog jurjevskog krijesa, a nastavlja se uz pučko veselje.

Tradicija i povijest
Tradicionalna proslava Jurjeva u Lukavec-gradu dobro je poznato događanje u turopoljskom kraju. Ove godine dodatno je obogaćeno novim sadržajima kako bi imalo što više “domaći štih”. Tako Zajednica kulturno umjetničkih društava Grada Velike Gorice priređuje prikaz Jurjevskih običaja, ophod Jurjaša, za što se priprema i posebna scenografija ispred kaštela, a tu je i kulturni i folklorni program koji se odvija na pozornici. Posjetitelje očekuje i “Turopoljski grunt” na kojemu će moći vidjeti životinje koje su se tradicionalno mogle naći u turopoljskim domaćinstvima, a Etno udruga Kurilovec prikazat će kako su se izrađivale košare i drugi predmeti. U prošlost će vas vratiti i kočijaši koji će u tradicionalnim konjskim zapregama tijekom poslijepodneva prevoziti sve zainteresirane. Na prigodnom sajmu moći ćete kupiti rukotvorine, suvenire i druge predmete koji su se izrađivali u našemu kraju.

Radionice i pričaonice za najmlađe
Najmlađi će u potpunosti zavladati dvorcem te za njih Centar za djecu, mlade i obitelj priprema radionice na kojima će crtati i stvarati svoja mala umjetnička djela. Maštu će im dodatno pobuditi i pričaonice na kojima će naš učitelj Stjepan Šipušić-Kazo pripovjedati o nastanku kravate, ali i mogutima i vješticama koje su bile zatvarane u samome dvorcu. Van dvorca mališani će se moći priključiti i u pokazni izviđački kamp TUR-a, skauta kojima je Sveti Juraj zaštitnik.Tu je uvijek i rado viđena izložba malih životinja koju priprema Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Svečanost i zabava
Svečani dio programa Turopoljskog Jurjeva započinje u 17 sati dok će prije paljenja jurjevskog krijesa u 20 sati postrojiti se povijesne vojne postrojbe, a dio od najavljenih 15 postrojbi će prije postrojavanja zapucati iz staroga oružja.

Pod velikim šatorom moći ćete pronaći bogatu gastronomsku ponudu, od odojka na ražnju i kotlovine do drugih prigodnih jela, a oni stariji će se uvečer moći zabaviti na pučkom veselju uz poznatu grupu Pirati koja će do sitnih noćnih sati zabavljati okupljene.

Sveta misa u Odri i mimohod kroz Goricu
Uz događanja kod Lukavec-grada tu je i Sveta misa u župi Sv. Jurja u Odri u 11 sati na kojoj će sudjelovati plementaši uz gostujuće hrvatske povijesne vojne postrojbe. Vojne postrojbe će se okupiti i u Velikoj Gorici i to u 15 sati ispred Muzeja Turopolja od kuda će krenuti mimohodom kroz Veliku Goricu do parka dr. Franje Tuđmana, a nakon čega će se priključiti programu u Lukavcu.

Program "Jurjeva" u nedjelju 26. travnja
od 12. 00 sati – Izložba malih životinja, ponuda proizvoda domaćih proizvođaća, vožnja kočijama, kamp izviđača TUR, dječje radionice i pričaonica, gastronomska ponuda, Turopoljski grunt (domaće životinje, prikaz običaja i rada) 
15.00 – 16.45 sati – Kulturno-umjetnički program
16.50 sati – dolazak jurjevske povorke ispred Lukavec–grada, pucanj turopoljskog topa
17.00 sati –   svečano otvaranje Jurjeva; predstavljanje Povijesnih postrojbi
17.30  sati -  prikaz Jurjevskih običaja
18.00 – 19.20 sati – nastavak kulturno-umjetničkog programa – FA Turopolje
19.20 – 19.40 sati – povijesne postrojbe s naoružanjem pucaju iz svog oružja
19.45 – 20.00 sati – postrojavanje povijesnih postrojbi ispred krijesa, smotra Povijesnih postrojbi
20.00 sati – paljenje krijesa
20.30 – 01:00 sati – pučko veselje, nastup grupe „Pirati“

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved