Pula
Tribina
2.5.2015. 6:31:28h
Utvrde trebaju namjenu i sadržaje
U sklopu gradskog prstena Pule nalaze se 33 utvrde i 150 raznih obrambenih objekata koji su do danas sačuvani, a pripadali su obrambenom sustavu nekada glavne pomorske baze austro-ugarske flote.
Alistair Young / flickr.com

Nakon što je pred stotinjak zainteresiranih gledatelja u srijedu navečer prikazan dokumentarni film Anđelka Hundića "Nepoznata Pula", u dvorani Sveučilišta Jurja Dobrile koje je to i organiziralo, desetak sudionika rasprave govorilo je o pulskom fortifikacijskom sustavu, njegovoj vrijednosti, ali i mjerama koje je nužno poduzeti da se spriječi njihovo daljnje propadanje te da se konačno, barem neke utvrde, privedu namjeni.

Kako je rečeno, u sklopu gradskog prstena nalaze se 33 utvrde i 150 raznih obrambenih objekata koji su do danas sačuvani, a pripadali su obrambenom sustavu nekada glavne pomorske baze austro-ugarske flote. Štoviše, riječ je vjerojatno o najboljem očuvanom i jednom od najvećih fortifikacijskih obrambenih sustava u Europi, no prijeti mu devastacija i uništenje.

Tako je Zlatko Devedžić, predsjednik Nacionalne udruge za fortifikacije, naglasio da je bitno za početak po četi s čišćenjem tih utvrda, pročelnica Konzervatorskog ureda u Puli Lorella Limoncin Toth naglasila je da treba pozvati struku, arhitetkte i projektate da govore o potencijalima utvrda, ali i opasnostima lošeg korištenja, dok je Attilio Krizmanić, urbanist i arhitekt, dugogodišnji voditelj Odjela za urbanizam i prostorno uređenje Grada Pule te autor publikacije "Pulska kruna: Pomorska tvrđava Pula; fortifikacijska arhitektura austrijskog razdoblja" dodao da čak niti struka nije svaki puta znala vrijednost tih objekata.

- Godine 1995. jedan je arhitekt napisao da utvrde nemaju nikakvu umjetničku vrijednost. Eto! Mislim da je ipak premalo stručnih razgovora o arhitekturi i interpolacijama i da premalo koristimo talentirane ljude, a da projekte rade oni koji imaju veze i vezice. Nema reda, jer kada ga bude tada će do izražaja doći arhitektonski talenti. Ne funkcionira niti politička volja, a bez toga nikada se ništa nije napravilo, rekao je Krizmanić.

Mario Werhas, voditelj Vojnog muzeja MORH-a, inicijator projekta Muzeja ratne mornarice u utvrdi Marie Louise, založio se za to da udruge koje se žele smjestiti u udruge sve zajedno naprave program i s tim izađu pred gradsku vlast, jer bi se s pogođenom namjenom, utvrde mogle same financirati, a vojni turizam je, primjerice, najbrže rastući vid turizma u svijetu, ustvrdio je Werhas.

U konačnici su usvojeni i zaključci koji će biti poslani na znanje gradonačelniku, a prijedlog je i da 5. lipnja uz Svjetski dan okoliša, u utvrdi Turtijan, bude otvorena tribina u kojoj će se naglasiti važnost ispravnog valoriziranja i iskorištavanja fortifikacijskog sustava Pule kao "dodana vrijednost okolišu" te da se naglasi potreba prepoznavanja potencijala dijelova fortifikacijskog sustava u kontekstu oplemenjivanja Pule i pulske okolice sadržajima namijenjenima rekreaciji i slobodnom vremenu.

Piše: S. Z. T.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved