Zagreb
Pedaliranje
3.5.2015. 7:30:47h
Dođite biciklom na otkrivanje čudesnog savskog Zlatnog rata!
Zelene rute Zagrebačke županije, zahtjevne i manje zahtjevne, zabavimo se i uživajmo u fantastičnoj ljepoti jezera Rakitje, otkrijmo zajedno ¬što nam sve nudi nedovoljno poznata Sava (recimo, pravi pravcati riječni Zlatni rat).
Lovro Rumiha / flickr.com

Zagrebačka županija obiluje mogućnostima za bicikliranje. Čak na trinaest bike karata može se istražiti zagrebačka okolica, a bike potencijal ove županije još je veći kada se pribroje rijeke i jezera najljepše Zagrebove ogrlice. Naime, ta županija prostire se od Zagorja i obuhvaća veliko područje oko Zagreba, dolinu Save, Odre, Lonje i Kupe. Sa zapada se prostire sve do Žumberka i Samoborskog gorja, koje omeđuje Slovenija, na jugu ide gotovo do Banije i Korduna, a na istoku sve do Posavine i Moslavine. Još uvijek je to veliki turistički potencijal i u mnogim segmentima nedovoljno iskorišten.

Relativno bogata županija, jedna od onih koje su opravdale svoje postojanje, s devet gradova i 24 općine, Velikom Goricom kao mega središtem te ostalim raznolikim krajevima, pruža bezbroj ideja za rekreaciju i aktivnosti na otvorenom te drugačiji odmor. Kaže se, ne bez razloga, da je tako blizu, a daleko od vreve Zagreba. Baš zato ovo Pedaliranje počinjemo na najbližoj točki Zagrebačke županije i Zagreba, pokraj rijeke Save kod Podsuseda. Tu, tik uz grad, sve je nekako drugačije, čak i rijeka Sava ima drugačiju, zelenu boju i natiskala se uz rub Medvednice i između brojnih svetonedeljskih jezera i zaštićenog područja Sava - Strmec. Ta gotovo neotkrivena oaza skriva autohtonu šumu i šikare priobalja rijeke Save, gdje obitavaju brojne ptičje vrste i ostala fauna. Vegetacija je gusta i isprepletena rukavcima, brojnim kanalima i pješčanim i šljunčanim nanosima te močvarnim livadama. U dijelu rezervata očuvan je prirodni tok rijeke Save s meandrima i rukavcima i jezerima Orešje i Rakitje, s nizom sprudova na Savi. Tu je čak i savska verzija Zlatnog rata, mjesto za koje mnogi ne znaju, ali ga otkrivaju biciklisti na svojim rutama kroz područja Grada Svete Nedelje. I vi ćete imati priliku testirati sa mnom tu rutu, jer spremamo za 7. lipnja veliki Bike event na prostoru novouređenog kampa Camp Zagreb.

Čarobno i prekrasno plavo jezero
Prostor je čaroban: uz prekrasno plavo jezero Rakitje, koje kao da se stopilo s modrim nebom i raštrkanim bijelim oblacima, uživajte u društvu ptica. Dakle, to je to.
Nakon mnogih pojedinačnih upita tipa 'mogu li se pridružiti?' odlučio sam sve vas pozvati! Pedalirajte s tportalom po Zagrebačkoj županiji, a počinjemo u Svetoj Nedelji. Ne treba ni spominjati da ste svi pozvani.
Želimo vam 'službeno' predstaviti Savsku rutu, ali želimo i pedalirati s vama okolnim rutama. Najavljujemo dosta zabave, nešto poduke i dosta pedaliranja, ali svakome prema vlastitim mogućnostima i željama. Dok bi oni iskusniji testirali i promovirali rute ili bike destinacije, djeca i njihovi roditelji imali bi organiziranu i 'obiteljsku vođenu rutu', koja bi bila i tematska, jer bi uz lokalnu prepoznatljivost imala i kulturnu i ekološku vrijednost. Duža i vođena bike ruta bit će oko jezera Orešje. Obuhvaća odlazak do Medsava i skele na Savi, duga je oko 15 km i uključuje posjet savskom Zlatnom ratu, sprudu uz Savu koji podsjeća na pravi morski rat. Poseban i nesvakidašnji doživljaj, uz kraći predah i povratak drugom stranom jezera Orešje do susjednog jezera Rakitje i početne pozicije koja je Camp Zagreb. Biciklistički tim tportala testirao bi novu rutu i nove modela bicikala. Kroz brojne nagradne igre saznat ćete što sve ima novo u svijetu Pedaliranja. O svemu ćemo vas obavještavati i putem bloga Pedaliranje, na tportalu, ali i na stranicama naših sponzora, partnera i pokrovitelja. Uglavnom, pripremite bicikle, rezervirajte nedjelju 7. lipnja i oplemenite produženi vikend povodom blagdana Tijelova s dobrim aktivnostima na biciklu – pedalirajte s Pedaliranjem. Upoznajte s nama manja jezera i rukavce Save te ostale neotkrivene bisere. Tražite naše 'pješčano skriveno blago' i osvojite vrijedne nagrade naših sponzora.

Prezentirat ćemo nove modele vrhunskih brendova bicikala našeg partnera Keindl sporta: od trekking, brdskih i dječjih do city, električnih itd. Kako nam je rekao Kristijan Keindl, uz bike brand Cube best buy i zanimljivu ponudu Cube your bike, vidjet ćemo i bicikle Cannondale, Orbea, popularne gradske bicikle Cinzia i ostale renomirane proizvođače bicikala i opreme. Event će uljepšati i novi 'modni' trendovi u pedaliranju, uz lifestyle na biciklu i kompletni bike accessories, uključujući novu tzv. nosivu tehnologiju. No nećemo odmah sve otkriti; spremamo, naime, još puno iznenađenja i bike doživljaja. 'Dolazak biciklista na Bike event veseli sve nas i potpuno smo spremni', poručuje direktorica Turističke zajednice Svete Nedelje Renata Vlahović. 'Kako bi se biciklisti bolje osjećali i na manjim turama, pripremamo program u prostoru samog kampa. Biciklisti koji, pak, krenu na odvažnije ture, uz jezera i dolinu Save, također ćemo se pobrinuti da se osjećaju ugodno, a na jezeru Orešje ih planiramo 'zaustaviti' na našoj domaćoj fešti uz puno zabave. Uz pedaliranje odlično će se uklopiti i manifestacija Dragi naš kaj, uz gastro i etno događanje', objašnjava Renata Vlahović.

Na jezeru Rakitje uklopit će se, gotovo idealno, vožnja oko jezera kojoj je Camp Zagreb i start i cilj. Svakoga puta kada dođem iz pravca Zagreba i prođem kroz označeni prolaz ispod zagrebačke obilaznice, kao da prolazim kroz 'tajni' bike ulaz u drugi svijet. Uvijek nanovo ostajem bez daha, fasciniran ljepotom jezera i okolice; posebno je divan pogled koji se pruža prema zapadnom dijelu Samoborskog gorja. Iz nizine se vidi sve do Okića, Plešivice i Zasavlja u Sloveniji. Srećem trkače, bicikliste, šetače i ribiče koji su ikone jezera. Idem u kontrolu puteva kojima ćemo se voziti, obilazim svaki kutak i tražim lokacije za predah i dobre prizore. Svi koji voze uz jezersku rutu smatraju da je posebno lijepo u naselju Medsave, gdje je skela kojom se može doći u Zaprešić. Na savskom Zlatnom ratu, kao i svaki posjetitelj, uzimam kamenčić za dokaz i uspomenu, a mogao bi to biti i dobar mamac za buduće cikloturiste te originalni suvenir. Također, dok šećem sprudom, prate me dva labuda, a siva čaplja me oholo promatra s nešto sigurnije udaljenosti. Koji mir, čujem samo dah Save i pritoke Krapine koja malo žešće ulijeće u Savu. S druge strane obale i padina Medvednice samo žamor s okolnih vikendica.
Bike tim tportala vozit će novu rutu od Bregane preko Bobovice i samoborskih naselja prema kraju Strmec - Sava te preko jezera stići na lokaciju Camp Zagreb, gdje će promovirati novu savsku rutu po Zagrebačkoj županiji. Savska ruta bit će podijeljena na tri dijela: stazu Tri jezera, stazu Ptica i stazu Drveni mostovi.

Cikloturisti vole riječne i jezerske rute; također vole posjećivati brežuljkasti kraj. Takve ture su ujedno popularizacija sačuvanog krajobraza Zagrebačke županije. S tim se slaže direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić, koja najavljuje projekt Zagrebačka županija bike koji bi objedinio i unaprijedio turističku ponudu kroz osmišljene i tematske vožnje po Županiji. Cikloturizam je veliki potencijal Zagrebačke županije za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Turistička zajednica Zagrebačke županije već ima niz projekata kojima potiče cikloturizam, rekreativni biciklizam i bicikl kao prijevozno sredstvo za cjelogodišnje kretanje. Novim projektom Zagrebačka županija bike želi se stvoriti sinergija postojećih turističkih resursa i lokaliteta koji bi na novim i inovativnim rutama postali privlačni cikloturistima. Planira se županijski znak za bad&bike smještaj, postavljanje servisnih bike stanica, mjesta za punjenje baterija električnih bicikala i sl. Tim i sličnim aktivnostima, kao i edukativnim manifestacijama poput prvog bike eventa u Zagrebačkoj županiji u Svetoj Nedelji, želi se cikloturistima otvoriti vrata Županije.

Na prekrasnoj terasi prostora Campa Zagreb čeka me vlasnik Krešimir Dobronić i napominje mi da Camp Zagreb ima četiri zvjezdice, 50 parcela za kampere i četiri bungalova koja su građena od drveta. 'Sve što radimo', kaže Dobronić, 'radimo – ekološki, odnosno, gradimo bez cigle i betona. Podij kampa napravljen je sav od oblica bagrema i u skladu je s prirodom. Za goste koji nemaju šator ili kamper, nudimo smještaj u tim bungalovima koji primaju dvije do četiri osobe. Tu je i veliki objekt u kojem su restoran i pizzeria. Na krovu su wellness i sauna, travnata terasa i veliko sunčalište. Imamo i slanu sobu za inhaliranje: sve je od soli, cijeli objekt je tako građen, poseban stroj ubacuje sitne čestice soli koje se udišu i, naravno, to je namijenjeno onima koji bi svoj odmor trebali provoditi na moru, a sada mogu i ovdje. Često nam dolaze i gosti na biciklima pa spremamo svim biciklistima na eventu veliku dobrodošlicu', dodaje Dobronić. I dok obilazimo jezero Rakitje, srećemo obitelj koja na biciklima obilazi jezero te se zaustavila kod posebne vrste tzv. western konja, u školi jahanja na pony konjima za djecu. Dakle, dovoljno je zanimljivosti i za naše male bicikliste i njihove roditelje ako dođu na naše specijalno Pedaliranje.

Pokrovitelji i partneri Bike eventa bloga Pedaliranje i tportala.hr su, za sada: Turistička zajednica Zagrebačke županije, TZ Sveta Nedelja, Camp Zagreb, Keindl sport, Garmin.

Piše: Dražen Breitenfeld

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved