Vinkovci
Cibalija
23.5.2015. 10:45:57h
Počeli Rimski dani u Vinkovcima
Pod krilaticom “Sicut mater, ita et filia eius”, (kakva majka, takva kći) Turistička zajednica Vinkovaca i Gradski muzej treći put organizirali su Rimske dane.
/ glas-slavonije.hr

Pod krilaticom “Sicut mater, ita et filia eius”, (kakva majka, takva kći) Turistička zajednica Vinkovaca i Gradski muzej treći put organizirali su Rimske dane.

- Želimo kroz Rimske dana nastaviti promociju Vinkovaca kao turističkog odredišta i jedinog mjesta u Hrvatskoj u kojem su rođena dva rimska cara, braća Valentinijan i Valens, rođenima u rimskom gradu Colonia Aurelia Cibalae, koji se nalazio na prostoru današnjih Vinkovaca - istaknuo je gradonačelnik Mladen Karlić.
Program je počeo pozdravom cara Valentinijana I. i carice, a potom je uslijedila svečana povorka u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina djece iz vrtića odjevenih kao mali Rimljani i rimska božanstva.
Potom je održana Olimpijada znanja u kojoj su učenici petih razreda morali pokazati točnost u rješavanju pitanja iz povijesti, te su uslijedile rimske igre - bacanje oraha u trokut, trula kobila, mlin, povlačenje užeta i igra iznenađenja. Djecu je oduševio dolazak gladijatora članova ''Dioklecijanove legije'' iz Splita. Djeca su pozorno upijala svaki pokret i korak gladijatora.
Održan je i Sajam rimskih proizvoda (Emporivm Cibalensis) u parku, te su prikazane kovačke vještine u rimskom carstvu (Officina faber), kao i interaktivne cirkusne i keramičarske radionice (Circvs tenebram) i (Officina figvli).
U subotu (danas) u 18.30 sati, na Trgu bana Josipa Šokčevića održat će se velika borba gladijatora ''Dioklecijanove legije'' iz Splita, a prema programu III. Rimski dani završit će rimskom gozbom na kojoj će učenici kuharskog smjera Srednje strukovne škole posjetiteljima ponuditi rimska jela i pića.

Piše: M.Kokaj

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved