Lovni turizam
27.5.2015. 8:27:32h
Lovkinja je malo jer je Hrvatska konzervativna
Na žalost, Ministarstvo turizma ne potiče lovni turizam. Trebalo bi pojednostaviti papirologiju i namete kako bi što više stranih lovaca dolazilo k nama
Martin Svedén / flickr.com

U našem lovačkom društvu sve članice dolaze iz lovačkih obitelji i nisam još upoznala nijednu koja se odlučila baviti lovstvom, a da nije odrasla u takvom okruženju. Možda je to razlog zbog čega nas je toliko malo – kaže Lana Glad, predsjednica novoosnovanog Damskog lovačkog društva Grlice iz Međimurja, tek trećeg u Hrvatskoj.

Od 60.000 registriranih lovaca u zemlji žena je manje od stotinu.

– Hrvatska je još uvijek prekonzervativna zemlja pa se i na žene u lovu gleda drugačije nego u razvijenijim zemljama. Populacija lovaca sve je starija, a ulaskom Hrvatske u EU ojačale su i udruge za zaštitu životinja koje nam koče razvoj – ističe Anita Bračun, predsjednica prve ženske lovačke udruge Dama dama, osnovane još 2005. sa sjedištem u Sv. Križu Začretju. I Lana Glad odrasla je u lovačkoj obitelji, no aktivno se počela baviti lovom tek kada se upisala na Šumarski fakultet u Zagrebu i obišla lovišta diljem Hrvatske. Nema još nijedan lovački trofej jer misli da ga – nije ni zaslužila.

– Svaki pravi lovac prvo upozna divljač koju namjerava odstrijeliti, vodi brigu o njoj, a odstrel se obavi tek kada je pravo vrijeme za to – objašnjava. Ima i spreman odgovor udrugama za zaštitu životinja koje prozivaju lovce zbog ubijanja divljači.

– Oni ne znaju koliko je odricanja potrebno da se othrani divljač. Na primjer, dok je snijeg iznad koljena, znate tko ide u šumu? Lovac! Divljač je gladna, ne može pronaći ništa prirodno za hranu pa im onda svaki dan donosimo kukuruz, sijeno, sol... Radi li to itko od tih protivnika lova? – pita.

Osim udruga Dama dama i Grlica, u Hrvatskoj je osnovano i Lovačko društvo Slavonske lovkinje. Jedanput godišnje organizira se međunarodni "Damski lov" na koji dolaze i lovkinje iz inozemstva.

– Na žalost, Ministarstvo turizma ne potiče lovni turizam. Trebalo bi pojednostaviti papirologiju i namete kako bi što više stranih lovaca dolazilo k nama – napominje A. Bračun.

Piše: Ivica Beti

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved