Tikveš
Jedinstveni projekt - Okusi Panonije
1.6.2015. 12:30:06h
Udruženjem OPG-ova i vinara nastao Panonski ručak – slijed vrhunskih jela s ovih prostora
Oku ugodno i nepcu ukusno bilo je u subotu u srcu Kopačkog rita, Tikvešu, na prvoj sajamskoj priredbi Prve privatne škole u Osijeku Gaudeamus u sklopu projekta "Okusi panonije".
/ glas-slavonije.hr

Oku ugodno i nepcu ukusno bilo je u subotu u srcu Kopačkog rita, Tikvešu, na prvoj sajamskoj priredbi Prve privatne škole u Osijeku Gaudeamus u sklopu projekta "Okusi panonije".

Još neviđen Panonski ručak, slijed jela koji pokazuje kako su se sljubile kulture došljaka i starosjedioca, uz tamburicu koja je pratila glazbene trendove vremena u kojima su svoje mjesto zauzele pojedine delicije, pretvorila je ovaj projekt, financiran od Europske unije kroz IPA prekogranični program Mađarska-Hrvatska vrijedan 3,5 milijuna kuna, u mjesto odličnog druženja, vrhunske hrane i kvalitetnog vina.

- Cilj projekta su kvalitetne prezentacije proizvoda s jedne i druge strane granice. Okupili smo 200-tinjak OPG-ova, vinara i malih ugostitelja s hrvatske i mađarske strane kako bismo na gastronomskoj ruti dugoj stotinjak kilometara prikazali gastro i vinsku kulturu ovih krajeva i to na višoj razini ne samo kroz marketinške aktivnosti, već i kroz Panonski ručak. Ovo će biti odličan iskorak jer sljedovi desetak jela u ponudi restorana nisu uobičajeni, ispričao je Saša Šakić, voditelj projekta i razvojni manager u Gaudeamusu.

I doista, bogat Panonski ručak započeo je, tradicionalno, rakijom da bi se nastavio kruhom s mašću i slavonskim suhomesnatim specijalitetima. Uslijedila je juha, kuhano meso s umakom, a potom i sarma te razne vrste salate. Slijed završava slavonskom makovnjačom i to sve, dakako, uz vrhunsko vino i tamburicu Tamburaške škole "Batorek" čiji osnivač Franjo Batorek nije krio zadovoljstvo što se za ovu priliku na tamburicu, primjerice, odsvirao Mozart ili Brahms, ali i brojna druga glazbena djela.

A što su tijekom godine dana naučili u Integriranoj radionici Gaudeamusa pokazali su i najmlađi. Stotinjak polaznika radionica iz Osijeka, Đakova i Vukovara održalo je priredbu, a voditeljica programa Mirna Šakić istaknula je da se istovjetni program održava i u Tuzli u BiH.
Šakić je najavio i sljedeću rutu, 13. lipnja u Zmajevcu gdje će se gastro priča povezati s vinskim stolom. Završna priredba održat će se prve subote u srpnju na Sajmu antikviteta u Osijeku gdje će se spomenuta ponuda povezati s bogatom sajamskom  ponudom.

O GASTRO I VINSKOJ PONUDI
U druženju više stotina posjetitelja uživao je i Ivan Grgurek, vlasnik istoimenog OPG-a iz Kneževih Vinograda koji nije krio da je proizvodnja vina njegov život. Tomu u prilog govori i činjenica da je Grgurek stvorio Beljski rizling. Svoju konobu "Megaron" iz Vukovara predstavio je Pavao Josić koji je bio zadužen za svečani slavonski slijed.
- Ova jela pričaju priču i na ovom stolu je utjecaj svih kultura i osvajača ovih prostora. Od svakog od njih uzeli smo najljepše i dobili izvrstan slijed jela kakav malo tko ima u svijetu, rekao je Josić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved