Zagreb
Onečišćenje
3.6.2015. 12:19:58h
Oprez na Jarunu: Zabranjeno kupanje na Malom jezeru i Otoku Univerzijade
Da će se voda očistiti i da će se mulj ukloniti, i to što prije, najavio je gradonačelnik Milan Bandić. – Ipak je to naše more, moramo ga urediti – poručio je gradonačelnik.
Suradnik13 / wikipedia.org

Iako je sezona kupanja na zagrebačkim jezerima službeno počela s prvim danom lipnja, građani ipak osvježenje ne mogu potražiti na Malom jezeru te na Otoku Univerzijade na Jarunu. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine odlučeno je kako na tim lokacijama ove godine kupanje neće biti moguće.

Razlog tome je kakvoća vode koja je testiranjem ocijenjena kao nezadovoljavajuća, odnosno, pronađena je povišena koncentracija bakterije Escherichia coli.

– Ako je to istina, to je velika šteta. Jarun je prekrasan, treba ga samo bolje održavati, treba ukloniti travu i mulj s dna, uložiti trud pa bi se mogli privući i turisti – rekao je umirovljenik Mladen Barjaktarević koji se na Jarunu redovito kupa već 20 godina. Kako kaže, ići na more je skupo, a i nema potrebe kad Zagreb ima jako lijepa kupališta.

– Voda je još malo hladna, samo za najhrabrije, ali uskoro će se svi moći kupati – rekao je 66-godišnjak koji je već jučer iskoristio vrući dan za dolazak na plažu. A osvježenje su potražili i mnogi drugi, od onih najmlađih do najstarijih.

– Prvi put se kupam na Jarunu i super je. Malo mulj smeta, ali voda je taman za rashladiti se – rekao je osnovnoškolac Matteo Smolčić koji je na kupanje došao s prijateljima. Svi se slažu, skoro je kao i more, a odmah je u blizini škole.

– Na Jarun stalno dolazim jer živim u blizini, ne može bolje – rekao je, pak, njegov kolega Frane Rosandić. Za sezonu su se pripremili i ugostitelji koji spremno dočekuju kupače te se slažu – treba učiniti sve da se sačuva tradicija kupanja na Jarunu. A da će se voda očistiti i da će se mulj ukloniti, i to što prije,,najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

– Ipak je to naše more, moramo ga urediti – poručio je gradonačelnik.

A do tada svi koji traže osvježenje mogu se zaputiti i na Bundek gdje je kupališna sezona, kao i na Jarunu, otvorena do 15. rujna.

Piše: Stela Lechpammer

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved