Iz prve ruke
3.6.2015. 14:15:57h
Turističkim vlakom u otkrivanje podruma i tajni istarskog muškata
Sjajno i mirisno vino koje se poslužuje uz slatkastu hranu i deserte – muškat
lpwines / flickr.com

Stara rimska poslovica kaže: „Da bi upoznao jedan narod – sjedni za njegov stol, kušaj njegovu hranu i njegovo vino, i onda ćeš znati kakvi su to ljudi.“

Upravo ovo vrijedi i za istarski muškat, vino koje priča o Istraninu, težaku i njegovu suživotu s lozom pod suncem zelenog poluotoka. Putem čarobnog muškata kroz tri podruma i vinarije, te tri priče o vinima vozi turistički vlak Parenzana Train, i to jednom tjedno. Prvi je korak na putu otkrivanja priče o muškatu posjet vinariji Kabola čiji se vinogradi nalaze na glinenoj zemlji bogatoj loporom, što vinima daje poseban okus. Marino Marležić, proizvođač vina Kabola, poznati je vinar koji u svojim amforama u zemlji drži vina kao što su nekada radili stari Rimljani. Polusuhi muškat valja kušati i kod obitelji Sinković, baš kao i delicije koje gazdarica skriva u podrumu, sirupe, med, marmelade... U vinariji Prelac kušajte muškat prelijepe zlatne boje koji okusom i mirisom zadovoljava sva osjetila te je ponos vlasnika, inače vrsnih maslinara. Istraživanje unutrašnjosti Istre Parenzana Trainom putovima čarobnog muškata traje tri do četiri sata, a ostavit će bez daha i ponajbolje vinske znalce.

Piše. tanja Božić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved