Smanjite napetost
5.6.2015. 11:39:26h
Savjet iznajmljivačima: prevarenoga gosta smirite i počastite pićem
U Hrvatskoj gospodarskoj komori procjenjuju da od 61.700 hrvatskih kućanstava koja iznajmljuju sobe i apartmane turistima, trećina oglašava na internetu i moguća su meta krivotvoritelja
Pier-Luc Bergeron / flickr.com

Prevaranti na internetu koji posljednjih dana pljačkaju turiste uzimajući provizije na bukiranju i rezerviranju nepostojećeg smještaja na našoj obali, o kojima je “Slobodna” prva pisala, nisu razotkriveni, ali je nakon alarmiranja javnosti smanjena njihova aktivnost - tvrde u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Zajednica obiteljskog turizma i Udruženje putničkih agencija koje djeluju pri HGK izdale su jučer niz uputa kako da se daljnja krivotvorenja zaustave i počinitelji prijašnjih pronađu.

- Iznajmljivači koji oglašavaju na internetu moraju najveću pozornost obratiti na krivotvorene zahtjeve lažnih poslužitelja stvarnih portala za ažuriranjem podataka. Na taj način nezakonito se dolazi do ključnih podataka iznajmljivača koji se zatim koriste za prijevare turista. Stoga iznajmljivači, prije svega, moraju dobro pripaziti tko im šalje zahtjeve za ažuriranja - upozorio je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma Nedo Pinezić.
Kao drugu najveću opasnost kojoj prevaranti na internetu izlažu naše turističke poduzetnike i njihove goste, Pinezić je označio pojavu lažnih replika uglednih turističkih portala pri čemu se, tvrdi, koristi vrhunska tehnologija. Na ‘lažnjacima’ se, prema Pinezićevim riječima, nalaze isti takvi oglasi za stvarne sobe i apartmane, a od turista se novac izvlači korespondencijom u kojoj se traže uplate predujma i drugih usluga.

- Kako se zaštititi od svega toga? Nema drugog načina nego da svaki oglašivač na internetu napravi svoju stranicu s autentičnim podacima ili da pretražuje internet i nalazi one koji ga varaju. Rješenje je i tješnja suradnja u oglašavanju s lokalnim turističkim zajednicama - zaključio je Pinezić. On je apelirao na vlasnike apartmana kojem dolaze nasamareni gosti da smire svoje posjetitelje i počaste ih pićem u interesu svog i turističkog imidža zemlje.

Piše: V.M.

Iznajmljivači, pripazite...
Na krivotvorene zahtjeve lažnih poslužitelja stvarnih portala za ažuriranjem podataka
Na pojavu lažnih replika uglednih turističkih portala

Rješenje?
Da svaki oglašivač na internetu napravi svoju stranicu s autentičnim podacima
Da iznajmljivač pretražuje internet i nalazi one koji ga varaju
Jača suradnja u oglašavanju s lokalnim turističkim zajednicama

Vara se i na ulaznicama
Predsjednik Udruženja putničkih agencija Boris Žgomba otkrio je da su krivotvoritelji počeli varati osim na smještaju, i na vezanim uslugama kao što su večere i ulaznice za razna događanja. Upozorio je kako agencije trpe slabiji pritisak prevaranata na internetu jer osiguravaju svoje poslove

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved