Filmska Hrvatska
8.6.2015. 5:21:02h
Hoće li u Gorskom kotaru procvasti filmski turizam?
Fužine se po prvi put upisuju na popis destinacija na kojima se snima priča o indijanskom poglavici Winnetouu, a Lokve su ugostile holivudsku »kremu« koja na jezeru snima akcijski triler »The Lake«
Dean Zobeec / flickr.com

Fužine se po prvi put upisuju na popis destinacija na kojima se snima priča o indijanskom poglavici Winnetouu, a Lokve su ugostile holivudsku »kremu« koja na jezeru snima akcijski triler »The Lake«

Svibanjske najave snimanja dvaju filmova na području Lokava i Fužina, aktualizirale su Gorski kotar kao zanimljivu filmsku destinaciju, ali i opravdano podgrijale nade da će u ovom dijelu Hrvatske doći do procvata tzv. filmskog turizma.

    Naime, nije rijetkost da se nakon uspjeha filma ili serije ljudi žele prošetati mjestom u kojem su filmski junaci snimali, prepoznati određene lokalitete te se i sami osjećati dijelom zanimljive priče. O tome možda najbolje svjedoči manifestacija »Tragovima Winnetoua« što se svake godine početkom lipnja organizira u Starigradu-Paklenici, jednoj od hrvatskih lokacija na kojima je sniman serijal filmova o indijanskom poglavici Winnetouu i njegovom prijatelju Oldu Shatterhandu. Od ove godine, zapravo već idućeg mjeseca, i Fužine će postati sastavnim dijelom priče o Winnetouu. Bit će to, dakako, nešto izmijenjena, odnosno modernizirana priča, temeljena na kultnim romanima Karla Maya, pretočena u tri filma o Winnetouu od kojih jeprvi »Winnetou i njegov prijatelj Old Shatterhand«.

    Već za drugu polovinu srpnja najavljene su pripreme za snimanje u Fužinama koje će, pak, započeti u kolovozu i potrajati do konca listopada, a podrazumijevaju nicanje pravog kaubojskog naselja na lokacijama Špičunak i Tović. Kadrovi za film bit će snimani i u spilji Vrelo, a nema sumnje da će zapravo cijelo mjesto u tom periodu odisati davnim vremenima i načinom života indijanaca i kauboja.

    I dok se Fužine tek pripremaju za dolazak filmske ekipe, Lokve su već tijekom prošloga mjeseca ugostile ekipu akcijskog trilera »The Lake« (Jezero). Riječ je o visokobudžetnom filmu u čijem su fokusu američki marinci koji pokušavaju doći do blaga potopljenog u jezeru u Bosni, koje je u doba rata pod kontrolom srpskih vojnih snaga, a jamac uspješnosti filma svakako je filmska ekipa sastavljena od holivudske »kreme«. Naime, scenarij potpisuju poznati francuski režiser i scenarist Luc Besson te majstor akcijskih spektakala Richard Wenk.

    Redatelj je Steven Quale, a glumačku ekipu čine J. K. Simmons, Sullivan Stapleton, Charlie Bewley, Alain Blažević i drugi.

    Iako su koncem prošloga mjeseca snimljene atraktivne scene borbe helikoptera nad Lokvarskim jezerom, prav filmska fešta tek predstoji budući da će u srpnju 300-tinjak filmaša u Lokvama boraviti desetak dana kako bi snimali na kopnu, ali i ispod površine jezera.

    Tako će se Lokve, nakon serije »Kapelski kresovi« te nedavno snimane akcijske drame »Wait For Me« u irsko-švicarsko-mekedonskoj koprodukciji, ponovno naći pod »opsadom kamera«, a film »The Lake«, baš kao i onaj o Winnetouu, javnosti će biti predstavljen sljedeće godine.

    Snimanje filmova u Gorskom kotaru nije novija pojava. Dapače, on je odavno prepoznat kao atraktivna kulisa za brojne filmove i serije. Tako je u kasnim 50-im godinama na Vidikovcu ispod Drgomlja i u Kupskoj dolini, ali i drugim lokacijama na području Delnica snimljen hrvatski dugometražni film iz 1960. »Kota 905«.

Gorski kotar u hororu
Iako nije sniman u Gorskom kotaru, francuski horor »High Line« iz 2009. godine, u središtu radnje ima Risnjak. U filmu je, naime, riječ o mladim turistima u potrazi za avanturom koje na Risnjaku progoni Anton – pomahnitali goranski gorštak koji kao suvenire čuva glave zalutalih turista.

    Kultna televizijska serija »Kapelski kresovi« (1974.), snimana je osam mjeseci na području cijelog Gorskog kotara, a na području Mrzlih draga između šume Cetin i Vrbovskog snimani su dijelovi povijesnog filma »Seljačka buna 1573.« iz 1975. godine.

    Gorski kotar trajno je ostao zabilježen i u dječjoj televizijskoj seriji »Jelenko« (1980./1981.), te popularnim »Smogovcima« (1982.), ali i u igranom filmu »Stela« iz 1990. godine koji je gotovo u cijelosti sniman na području Fužina i Delnica.

    U moravičkom je kraju pak sniman film »Slon« (2011.), a u Begovom Razdolju i Delnicama 2013. godine sportska komedija o dopinškom skandalu finske skijaške momčadi »A Patriotic Man«.

    Krajem prošle godine u Lokvama je snimljen »Wait For Me«, a niz nastavljaju »The Lake« i »Winnetou«.

Piše: Karolina Krikšić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved