Duboševica
21. baranjski bećarac
9.6.2015. 5:37:34h
Duboševica u Baranji dva je dana bila srce Šokadije
Tijekom vikenda središte Šokadije bila je Duboševica. Ove je godine na nju došao red da organizira već 21. kulturno-turističku manifestaciju Baranjski bećarac
Ivica Getto / glas-slavonije.hr

Tijekom vikenda središte Šokadije bila je Duboševica. Ove je godine na nju došao red da organizira već 21. kulturno-turističku manifestaciju Baranjski bećarac, koji je, uz pomoć suradnika, još 1987. godine inicirala i osmislila Janja Čeliković, kako bogato kulturno nasljeđe baranjske Šokadije ne bi palo u zaborav. To je bio moto i prošlotjednog Baranjskog bećarca.

- Ova je manifestacija iznimno važna za cijelu općinu Draž. Svake je godine drugo selo domaćin. Svako od njih na neki se način natječe koje će biti uspješniji organizator - kaže Eva Balatinac, predsjednica udruge Baranjski bećarac, naglašavajući kako se cijela manifestacija ukratko može nazvati promocijom tradicije i kulturne baštine. Objašnjava kako je misao vodilja organizatorima bila njegovanje starih šokačkih običaja i govora, koji polako odlaze u zaborav. Upravo stoga je i ove godine priređena promocija zbirke Šokačka rič, prepune ''pripovički'' i poezije na šokačkom govoru. U stvaranje zbirke, kaže Balatinac, iz godine u godinu uključuje se sve više autora, a ona postaje i sve popularnije štivo među čitateljima. Zanimljivo je bilo i na izložbi starih kolača te onoj nazvanoj Iz šublika naših baka. Pripremilo je 20-ak duboševačkih žena pregršt starih, već pomalo zaboravljenih kolača, ali i onih koji još uvijek imaju mjesta na trpezama. Klara Perić, članica Udruge žena iz Duboševice, posebno je izdvojila mo'ačku gibanicu, kolač za koji tvrdi da ga nije baš jednostavno napraviti. Na izložbi Iz šublika naših baka na jednom se mjestu moglo vidjeti kako su stari podunavski Šokci iz Draža, Topolja, Duboševice i Gajića nekada živjeli i što su nosili.
Kao i uvijek, posebnu je pozornost, osim Šokačkog vašara, privukla i bogata ponuda kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Tijekom dvodnevne manifestacije nastupili su mladi folkloraši iz OŠ Draž te pomladci KUD-ova iz Duboševice, Baranjskog Petrovog Sela i Brckovljana. Stariji fokloraši iz raznih dijelova Hrvatske, Vojvodine, BiH te Hrvatskog doma Vels nastupili su drugog dana Bećarca. Organizirana je i revija narodnih nošnji, koju su pratili MPS Sinovi atara, Hrvatski dom Linz i TS Rampaš, a za zabavu u večernjim satima pobrinuli su se Šokačka grana, Sokoli, Baranjski sokak i Džentlmeni. Iznenađenje subotnje večeri bio je nastup plesačice sambe iz Brazila, trenutačno nastanjene u Njemačkoj, udane za čovjeka baranjskih korijena. Velikim odazivom gostiju i dobrom organizacijom zadovoljstvo nisu skrivali Eva Balatinac i Saša Ivičin, predsjednik MO Duboševica. Baranjski bećarac i njegovo geslo ''U Baranji običaji stari, čuvaju i' baranjski bećari'' iduće se godine seli u Topolje, potom u Gajić...

Piše: Ivica Getto

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved