Štitar
Odavno smo graničari stari...
9.6.2015. 11:09:51h
Štitarci podsjetili na šokačke običaje
Veselo i razigrano bilo je u nedjelju u Štitaru, gdje je održana tradicionalna, 9. manifestacija „Odavno smo graničari stari“, kojoj je cilj sačuvati od zaborava nekadašnji način života i običaje.
MARIJA LEŠIĆ OMEROVIĆ / glas-slavonije.hr

Veselo i razigrano bilo je u nedjelju u Štitaru, gdje je održana tradicionalna, 9. manifestacija „Odavno smo graničari stari“, kojoj je cilj sačuvati od zaborava nekadašnji način života i običaje. Program je počeo mimohodom folklornih skupina, predvođenih članovima Konjogojske udruge Žeravi, od savskog nasipa do pozornice u parku kod općinske zgrade. Brojne posjetitelje pozdravio je načelnik Štitara Marko Bikić, a manifestaciju je otvorio zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba.
- U Štitaru danas imamo priliku uživati u ljepoti Slavonije, u običajima i bogatstvu Šokadije, kojega u nas doista ne nedostaje, i zato smo vrlo ponosni. U našoj županiji, ali i državi, nema velikih i malih općina, nego imamo one koje rade i koje ne rade. Jedna od dobrih općina je i Štitar, jer svi se vrlo dobro sjećate kakva je situacija u Štitaru bila prije sedam-osam godina i kakva je sada. Napredak je velik, vidljiv u svakom pogledu i siguran sam da će se u tom smjeru i nastaviti, a mi ćemo kao županija pomoći koliko možemo - poručio je Cirba.
Ideja o organizaciji manifestacije „Odavno smo graničari stari“ potekla je od KUD-a Josip Kozarac u Štitaru sa željom očuvanja običaja, pjesme i plesova toga kraja, tradicije i naslijeđa. Iz godine u godinu poziva na zajedništvo mještana jer u pripremi i održavanju programa sudjeluju sve štitarske udruge. U bogatom kulturno-umjetničkom programu brojni posjetitelji su uživali u nastupu mališana, članova Udruge za poticanje razvoja djece rane i predškolske dobi „Zlatni dani“, koji su pokazali da su marljivi i ponosni čuvari baštine koju su naslijedili od svojih predaka. Nastupio je i KUD “Josip Kozarac” te gostujući KUD-ovi Graničari Gunja, Seljačka sloga Gradište i Berislavić Novigrad. U sklopu manifestacije održan je i deveti Gospodarski sajam „Odavno smo graničari stari“ koji je organizirala Općina Štitar u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Šumanovci, sa željom afirmiranja lokalnih poduzetnika te promoviranja svojih nastojanja u pravcu razvoja gospodarstva i lakše implementacije nacionalnih i europskih programa.

Piše: M.Lešić Omerović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved