Šišan
Festivali
13.6.2015. 5:13:18h
Feliksfest i 7. Smotra maslinovih ulja u Šišanu
Na jugu istarskog poluotoka, u Šišanu, ovoga će se vikenda, u subotu 13. i nedjelju 14. lipnja održati bogati kulturno, zabavni, sportski i gastro program, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Turističke zajednice Grada Pule.
/ glasistre.hr

Na jugu istarskog poluotoka, u Šišanu, ovoga će se vikenda, u subotu 13. i nedjelju 14. lipnja održati bogati kulturno, zabavni, sportski i gastro program, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji  za novinare u prostorijama Turističke zajednice Grada Pule. Dakle, za svakog po nešto objedinjeno je u velikoj manifestaciji pod nazivom 7. Sajam Sv. Feliksa i Fortunata i 7. Smotra maslinovog ulja Općine Ližnjan u sklopu kojih će se održati i biciklijada "Jug na dva kotača".

- Biciklijada je organizirana i priključena manifestaciji kako bi se popularizirao biciklizam koji postaje i sve važniji turistički segment te prezentirale biciklističke staze južne Istre, rekao je Zoran Milinković iz DSRIK Šišana. Biciklijada je namijenjena svim uzrastima i održava se u dvije rute. Tako za odrasle dužina staze iznosi 25 kilometara, cijela je očišćena i sređena, a posebno valja naglasiti da je većina staze u šumi, odnosno debeloj hladovini. Kreće se ispred crkve u Šišanu, te se ide iza vinograda vinara Trapana, preko Ušićevih dvora, Nezakcija, Muntića do Jadreški.  Tijekom vožnje, biciklisti će moći stati blizu Nezakcija gdje će biti mjesto okrijepe (kolači, banane i voda). Utrka za mališane održati  će se na 10 kilometara dugoj stazi gdje će također postojati mjesto za okrjepu, u ovom slučaju u blizini vojarne Svetica.

Prijave za utrku primat će se sutra od 15 do 15.45 sati ispred crkve u Šišanu. Utrka je besplatna i jedino je obavezna upotreba kaciga i kako je organizator naglasio, svi voze na vlastitu odgovornost. Početak utrke je u subotu 16 sati, a nakon biciklijade u 19 sati organizirana je zajednička maneštra u Vela Neri.

Natali Palko Zirdum iz TZ Ližnjana napomenula je da sudionici koji sudjeluju na četiri ili više biciklijada dobivaju majicu i na završnoj biciklijadi u Medulinu (17. listopada), te sudjeluju u tomboli gdje ih očekuju bogate nagrade. Glavna nagrada je poklon bon u vrijednosti 3.000 kuna.

Predsjednica udruge "Agro-Mladica" Ankica Piccoli najavila je Smotru maslinovog ulja Općine Ližnjan koja se održava po sedmi put i postala je tradicionalna manifestacija na kojoj se prikazuju stari običaji i zanati te povijesno-kulturna baština koja se nastoji sačuvati od zaborava. "Cilj smotre je da maslinari uvide jesu li  proteklih godina dobro radili te je li njihovo ulje visoke kvalitete; odnosno kad masline budu u punom rodu, da maslinari uđu u punopravnu tržišnu utakmicu," istaknula je Piccoli.

Barbara Markulinčić iz zajednice Talijana Šišan najavila je program Sajma Sv. Feliksa i Fortunata koji se svečano otvara u sutra u 12 sati. Tijekom sajma održavati će se radionice za izradu kruha i poznatih šišanskih slastica busoladina (slastice od ostatka tijesta koje se prže u ulju), kao i radionice gline i keramike. Najavljena je i prezentacija dječje knjige na istriotskom dijalektu,  a Antonio Giudici predstavit će knjigu o povijesti Šišana. Uz to, odigrat će se i interaktivna predstave prema knjizi "Legende o zmaju", a sve će se održavati u polivalentnom ambijentu Turističke zajednice Šišan.

Subotnja večer bit će okončana zabavom uz grupu  In Vino Veritas, dok će nedjelja biti uz zabavu harmonike triestine.

U nedjelju će se u Zajednici Talijana moći pogledati izložba slika i keramike koja će biti otvorena od 12 do 21 sat.

Organizatori ove manifestacije su Udruga poljoprivrednika "Agro-Mladica" Ližnjan i Zajednica Talijana Šišan.

Piše: L. Bagar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved