Opatija
Sjaj i bijeda opatijskog turizma
13.6.2015. 6:02:43h
Strojevi, prljavština i smeće caruju kultnim plažama Opatije
Dok s jedne strane viore Plave zastave, uglavnom na plažama o kojima brine Grad, s druge strane ima onih koja su ruglo, čak i opasnost za sve brojnije kupače, poput kupališta Angiolina pod koncesijom Zorana Maržića, ili derutnog kupališta hotela Belveder (LRH), a iritiraju i radovi na Lidu, lungomaru i u luci
/ freepix.biz

Sjaj i bijeda opatijskog turizma na samom početku još jedne glavne sezone očigledna je na opatijskim kupalištima. Dok se s jedne strane viore Plave zastave, i to na kupalištima u Ičićima i Tomaševcu, kojima gospodari gradska tvrtka, te Grad Opatija istovremeno izdvaja znatna sredstva upravo kako bi ta i niz manjih površina uz lungomare oplemenio, pripremio za sezonu, s druge strane kupališta kojima Grad Opatija ne upravlja predstavljaju, ne samo ruglo, već i pravu opasnost za sve brojnije kupače na ovim visokim ljetnim temperaturama. Pješčani i betonski dio kupališta Lido nisu spremno dočekali sezonu kupanja.

Za pješčani dio kupališta uz hotel Bevanda to je bilo i za očekivati jer su radovi na obnovi krenuli tek ovog proljeća. Opatijci koji su zbog radova izgubili svoje omiljeno mjesto za kupanje, preselili su na dio betonskog kupališta Lido, poznatog kao kupalište Angiolina, za kojeg je također Zoran Maržić dobio koncesiju i kojeg planira urediti do sljedeće sezone kupanja. Međutim, u međuvremenu na kupalištu Angiolina vlada kaotično stanje. Ležaljke naslagane »na kup«, smeće rasuto po betonskom platou, opušci, lišće, nepristupačni prilazi moru – slika je koju osim kupača, s prozora najstarijeg hotela na Jadranu – Kvarnera – mogu gledati gosti, ali i svi šetači koji prolaze parkom Angiolina.

Rusi konsternirani
– Kupalište Angiolina pred pola stoljeća bilo je kultno kupalište, njime se dičila cijela Europa, a ovog ljeta to je naša turistička sramota. Nema vode, sanitarnog čvora, smeće nije odvezeno sigurno tjedan dana. Što košta barem počistiti tu površinu na kojoj je već veliki broj kupača? Moji prijatelji iz Rusije konsternirani su zatečenim. Obzirom da poznajem novog koncesionara Maržića, nazvao sam ga i predložio da bi stvarno trebao nešto poduzeti – rekao je Tomislav Marčinko, ugledni čelnik nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, inače redovni ljetni posjetitelj Opatije.

Kupalište hotela Miramar već od svibnja pripremljeno je za sezonu kupanja. Suncobrani, ligeštuli, ležaljke dostupni su već više od mjesec i pol dana. No samo stotinjak metara obalnim putem prema Voloskom, hotelsko kupalište Belvedera, hotela u sastavu Liburnia Riviera Hotela, izgleda sablasno. Goste svakodnevno dočekuje derutna betonska površina, neočišćeni prilazi moru, minimalna opremljenost, barke prilaze obali jer nije postavljena zaštitna mreža. To opatijsko kupalište posjećuju i domaći koji kažu da su se požalili hotelskoj upravi, koja im je poručila da se ovdje mogu kupati na vlastitu odgovornost.

Agregat »urla«
Reakcije građana i kupača zbog takvih primjera neuređenih kupališnih prostora sve su oštrije. Iako kalendarski još nije stiglo ljeto, visoke temperature natjerale su mnoge da se rashlade u moru, a stanje na kakvo su naišli na nekim mjestima ih je šokiralo.

Radovi usred sezone nikad nisu dobrodošli, a nažalost bageri u akciji nisu rijetkost na opatijskoj obali. Uz kupalište Lido, kopa se i u neposrednoj blizini hotela Miramar. Grad Opatija na samom startu sezone kupanja uređuje malo sunčalište ispod parka hotela Belveder. Radnici postavljaju pločice, a agregat »urla« na lungomaru dok gosti šeću. Radovi na obnovi desetak godina zapuštenog objekta (ex Capitano) u opatijskoj luci teško se privode kraju jer sinergija ne postoji, a u Opatiji kao da vlada ono raspoloženje kada »sused moli samo da ti krava krepa«.

Piše: Marina Kirigin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved