Opatija
Zimske radosti
30.11.2013. 7:55:00h
Slatka zima i klizanje svima
Na ledenoj površini samo nekoliko metara od mora odigrat će se spektakl »Čudnovate zgode Šegrta Hlapića«, a s obzirom na to da su to posjetitelji tražili, »Ledena čarolija« će potrajati sve do 12. siječnja 2014.
Minnesota Historical Society / wikipedia.org

OPATIJA  Čokolada i kolačići na »Festivalu čokolade« i »Festivalu božićnih kolača«, klizanje i druženje s Djedom Mrazom i Svetim Nikolom, koncerti, radionice, izložbe... Sve su to dijelovi programa »Zima u Opatiji«, koji je jučer predstavljen u uredu Turističke zajednice.

  - Projekt »Zima u Opatiji« osmišljen je prošle godine kao krovni program koji objedinjuje sve ono što Opatija nudi u ove zimske mjesece, i dao je jako dobre rezultate. To je manifestacija koja je postala pravi turistički proizvod i sam po sebi motiv dolaska gostiju u naš grad, kazala je direktorica TZ-a Opatija Suzi Petričić , dodavši kako će zima biti kruna uspješne turističke godine u kojoj je sezona bila praktički u potpunosti »rasprodana«, dok i posezona bilježi velike »pluseve«, budući da je listopad imao 12 posto bolje rezultate nego lani, a studeni dosad čak 16 posto.

Gradonačelnik Ivo Dujmić  dodao je kako je već s 27. studenim opatijska turistička godina premašila lanjske rezultate – do toga dana zabilježeno je ukupno milijun i 32 tisuće noćenja što je čak 4.000 više nego u 12 mjeseci 2012. godine.

Iz Laponije na Učku
Nisu sva događanja projekta »Zima u Opatiji« vezana za sam centar grada, već će prava zimska atmosfera zavladati i na prijevoju Poklon, gdje već godinama iz Laponije u svoju »zimsku rezidenciju« stiže Djed Božićnjak. U idiličnoj atmosferi drvene kućice okružene snijegom i šumom, Djed će se s djecom družiti 13. prosinca od 16 do 19 sati te 14. i 15. prosinca od 13 do 19 sati, dok će se i roditelji moći ugrijati uz šalicu toplog čaja.

Klizalište uz iste cijene
- Da nije ove bure, mogla bi se ova manifestacija zvati i »Proljeće u Opatiji« s obzirom na lijepo vrijeme koje imamo. Ovakve manifestacije ono su što je prednost Opatije koja dobro radi tijekom čitave godine, stoga treba pohvaliti angažman direktorica Turističke zajednice, Festivala Opatija i Hrvatskog muzeja turizma koje su ostvarile dobru sinergiju na ovom, ali i na drugim projektima, istaknuo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Program »Zime u Opatiji« započinje već ove nedjelje, 1. prosinca, otvorenjem klizališta odnosno »Ledene čarolije« i Božićnog sajma na Ljetnoj pozornici, i to u 17 sati kada će se na ledenoj površini samo nekoliko metara od mora odigrati spektakl »Čudnovate zgode Šegrta Hlapića«.

  - Za razliku od prošle godine, »Ledena čarolija« na Ljetnoj sada će potrajati puno duže, sve do 12. siječnja, jer su to tražili naši posjetitelji. Na klizalištu dimenzija 25 puta 12 metara moći će se klizati svaki dan, i to od ponedjeljka do četvrtka u vremenu od 11 do 21 sat, a petkom, subotom i nedjeljom od 10 do 22 sata. Cijene su ostale iste – sat klizanja uz najam klizaljki stoji 20 kuna, a s vlastitim klizaljkama 10 kuna, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš , koja je najavila kako će se tri puta tjedno održavati i škola klizanja, dok će na Maloj sceni Ljetne biti postavljen šator u kojem će se odigravati zanimljive predstave za djecu, ali i druženja s Djedom Mrazom i Svetim Nikolom.

Ovu »Ledenu čaroliju« pratit će i »Božićni sajam« koji će nizom atraktivnih drvenih kućica s bogatom ponudom suvenira, ali i blagdanskih slastica, jela i pića stvarati zanimljiv ambijent u kakvom će biti dočekana i Nova godina uz nastupe grupe Koktelsi i klape Nevera.

Projekt »Bura u parku Angiolina«
- U siječnju će se naš program zasnivati na brojnim radionicama koje će biti namijenjene prvenstveno djeci na školskim praznicima, a imat ćemo glazbene, likovne, žonglerske radionce kao i radionicu stripa, objasnila je Miloš.

  Za vrijeme »Zime u Opatiji« nove će projekte predstaviti i Hrvatski muzej turizma, a prvi od njih je izložba kipara Kuzme Kovačića  u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer koja će biti otvorena 12. prosinca.

  - Tijekom prosinca predstavit ćemo i turistički bonton, naš interaktivni projekt namijenjen prvenstveno djeci, čija će zanimljivost biti i jedan videouradak na temu »I ovo rade turisti«. Sadržaj neću otkrivati, ali dovoljno je reći da je on već predan policiji koja će se dalje baviti osobama koje su na njemu »uhvaćene«. Također, novi projekt je »Bura u parku Angiolina«. Žao nam je bilo što je ovo veliko nevrijeme srušilo brojna prekrasna stabla u našem parku, no kako ona ne bi bila samo raspiljena i zaboravljena, pozvali smo opatijske umjetnike i studente koji će od njih napraviti umjetnička djela, pa ćemo i u parku imati izložbeni prostor na otvorenom, kazala je ravnateljica muzeja Katarina Mažuran Jurešić.

Piše: Davor Žic

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved