Zagreb
Spokoj
30.6.2015. 13:42:00h
U bijegu od gradske vreve okupljaju se u skrivenim dvorištima
Domaća atmosfera među glavnim je adutima za ispijanje kave i pića u vežama
Modzzak / wikipedia.org

Ispijanje kavice ili hladnog napitka u vruće ljetne dane u mirnim zagrebačkim dvorištima postalo je, čini se, gradski trend.

U malene veže uređene u retroštihu odlaze, kažu njihovi zaposlenici, oni koji se vole sakriti od gradske vreve i očiju javnosti.

Ne osjeti se gužva
– Oni koji se za špicu pripremaju i po dva sata žele biti viđeni na nekoj od terasa. No drugi će potražiti mir u oazi usred gužve – šale se Zagrepčani koji vole sjesti u dvorišta. Ovaj trend prije pet godina započeo je najpoznatiji kafić u Žerjavićevoj, jednostavna naziva – "U dvorištu".

– Roditelji su mi ovdje dugo držali trgovinu glazbenom opremom. Okupljali su se ovdje razni glazbenici i ljubitelji glazbe. Dvorište je bilo tu, trebali smo samo iskoristiti lokaciju – rekao je vlasnik Matija Belković te dodao da tamo održavaju razne festivale, čitanje poezije...

No čitava priča njihova prostora u dvorištu vrti se oko dobre kave, kaže Belković. U prostoru pokraj imaju i pržionicu, a za goste se trude stvoriti drugačiju stvarnost.

– Dvorišta su nekako uvijek vezana uz razne fantazije, koja ponekad svima nedostaje – kaže Belković. Ne postoje čak ni određene kulture ni dobne granice onih koji navraćaju na takva mjesta. Opustiti u malenom dvorištu u Teslinoj odlučila su trojica prijatelja – Kristijan Staroveški, Igor Neljak i Marko Filipić. Kafić Jutro, osim što nudi domaću atmosferu u kojoj mnogi i skinu sandale ne bi li se potpuno opustili, ujedno je i galerija za mlade umjetnike.

– U koje god doba dana dođemo, ne osjeti se da sjedimo u centru grada – kažu prijatelji, dok konobar Nikola Mikšić dodaje da često tek kad odradi smjenu od osam sati shvati da se nalazi u strogom centru glavnog grada. Prije nekoliko tjedana iz Žajine ulice na Trešnjevci u dvorište preko puta Britanskog trga preselio se i popularni vinski bar, koji sada u ponudi ima i hranu, pa se zove Sherry's Wines&Bites. U Ilici 73 tako će nuditi, osim 200 vrsta vina, i koncept kuhinje Gregorija Mannuccija, koji je dosad radio u oba Apetita, a organizirat će i razne svirke.

Zaustavili vrijeme
U Horvaćanskoj 3 prije mjesec dana otvorio se i "A most unusual garden", gdje gosti mogu popiti kavu i u kućici na drvetu.

– Otkako smo ušli u prostor, svi satovi stali su na 4:36, što simbolizira tren kada je vrijeme stalo – rekao je suvlasnik Ivan Knežević te dodao da svatko može donijeti sat kako bi ga zaustavio i ostavio u njihovu kafiću.

Piše: Petra Balija

Sherry's Wines&Bites, Ilica 73
Sherry's se nedavno preselio u dvorište kod Britanskog trga, a sad nudi i hranu. Uz 200 vrsta vina, specijalitet su tripice na fiorentinski, u ponudi će biti i bezglutenski kruh... Dnevni meni ovisi o jutarnjoj ponudi na Dolcu.

Kafić Jutro, Teslina 9
Kafić Jutro smjestio se u veži Tesline ulice. Posjetitelji tamo mogu vidjeti umjetničke radove, poslušati dobru svirku, posjetiti sajam rukotvorina, pojesti dobar kolač, popiti rakiju od piva, a i doručkovati čokolino.

A most unusual garden, Horvaćanska 3
Inspirirani neobičnom filozofijom Hendrick's Gina, koji im je i glavno piće kuće, sagradili su kućicu na drvetu. Uskoro planiraju tamo pokrenuti ljetni sajam s malim proizvođačima, živu glazbu, a u uređenju će sudjelovati i gosti.

Cafe "U dvorištu", Žerjavićeva 7/2
"U dvorištu" organiziraju i razne kulturne festivale, čitanje poezije, a tamo se može popiti i kava iz pržionice Cogito Coffee. Riječ je o prvoj ujedinjenoj proizvodnji kave i edukacijskom centru. No nude i razne vrste piva, čajeve, rakije... Odnedavno tamo organiziraju i Mali plac.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved