Pazin
TRADINETNO
8.7.2015. 4:40:48h
Tjedan dana etno radionica i koncerata u Pazinu
Vokalne, instrumentalne i plesne radionice, keramička radionica, predavanja i koncerti glavna su događanja, smještena uglavnom u pazinski Kaštel, od petka, 17. srpnja, do subote 25. srpnja
Darij & Ana / flickr.com

TradInEtno, festival tradicijske i etno glazbe, ove će godine doživjeti svoje sedmo izdanje. Vokalne, instrumentalne i plesne radionice, keramička radionica, predavanja i koncerti glavna su događanja, smještena uglavnom u pazinski Kaštel, od petka, 17. srpnja, do subote 25. srpnja.

Organizatori festivala glavnu su radionicu, TradInEtno Camp, prepustili u ruke Allanu Skrobeu, švedskom glazbenom pedagogu i voditelju raznih Ethno radionica po svijetu, s kojim će po prvi puta u Hrvatskoj raditi Ernesto Calderon i Antonio San Martin iz Čilea. TradInEtno Camp odlična je prilika da mladi glazbenici razviju svoje sviračke sposobnosti u vođenom muziciranju. Kamp je koncipiran tako da svaki polaznik ostalim sudionicima predstavi po jednu pjesmu iz zemlje ili kraja iz kojega dolazi, što rezultira zanimljivim repertoarom i koncertom zadnjeg dana festivala.

Za one koji žele razvijati svoje glasovne sposobnosti, na raspolaganju je vokalna radionica pod vodstvom iskusne glazbenice Lidije Dokuzović, pjevačice benda Afion i osnivačice etno zbora Čipkice. Plesna radionica KoloNaOkolo, pod vodstvom Koviljke Marečić, na programu ima učenje plesova i balkanskih kola. Spoj keramike i glazbe izvesti će Henry Marić, koji će u svojoj radionici etno keramike zajedno s polaznicima izrađivati instrumente.

Radionica Ples na tavolac, koja predstavlja zaboravljeni oblik seoske zabave u kojemu se dio sela ogradio, a "ulaz" naplaćivao tako da se glazbenicima plaćalo da odsviraju pojedini ples, ove će se godine održati u jednom od pazinskih parkova, simulirajući što izvorniju okolinu. Glazbeni dio će voditi Dario Marušić dok je za plesove zadužena Koviljka Marečić

Prva večer festivala već je tradicionalno folklorna večer. Ove je godine Folklorno društvo Pazin u goste pozvalo talijansko folklorno društvo iz Ville Santine, s kojima će prikazati glazbu, pjesme i plesove raznih regija Italije i Hrvatske. Prvi dan TradInEtno festivala ujedno je i posljednji dan Ethno Croatia radionica, te će glazbenici iz Grožnjana doći održati koncert u Pazinski kaštel, kao nastavak na folklornu večer.

Sljedeći najmnogoljudniji sastav na festivalu biti će Ensable Transatlantico de Folk Chileno, orkestar sastavljen od čileanskih glazbenika i njihovih europskih prijatelja, koji zajedno istražuju i stvaraju novu definiciju čileanske tradicijske glazbe.

Talijanski Brigan, Amerikanac Lon Eldridge, hrvatsko/britanski Patrick Walker trio i pazinska etno skupina Veja bendovi su koji će nastupiti, svatko po jednu večer festivala. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Ispred Kaštela održavati će se petodnevni sajam TradInTrade kojega je osmislila Irina Kivela Ukotić na kojemu će se predstaviti zaboravljeni zanati središnje Istre, promovirati uzgoj domaćih povrtnih sorti te održati večer domaće kuhinje u organizaciji Folklornog društva Pazin.

Za početak festivala predviđen je i etnomuzikološki simpozij u trajanju od dva dana. Za dane kada nema koncerata ili jam sessiona, planirano je prikazivanje filmova, u suradnji s udrugom Etnofilm.

Detaljan program festivala kao i više informacija o pojedinim koncertima, bendovima, radionicama i ostalim događanjima, te pokojim iznenađenjima možete pogledati na službenim stranicama festivala www.tradinetno.com .

Organizator manifestacije je udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Suorganizatori su Folklorno društvo „Pazin“, te obrt Pro-Music.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu Istarske Županije, Lokalna akcijska grupa središnje Istre, Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina, Turistička zajednica Središnje Istre i HDS/ZAMP.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved