Ravnopravnost
19.7.2015. 5:18:59h
10 plaža za osobe s invaliditetom
Iako se Hrvatska svrstava u top turističkih destinacija, gledajući to iz perspektive osoba s invaliditetom još uvijek je ovo područje jedno od najneuređenijih- kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak
Kyle Pearce / flickr.com

U Hrvatskoj se, prema informacijama pravobraniteljce za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, nalazi 11 plaža i kupališta koje imaju potpuno prilagođenu dostupnost osobama s invaliditetom. Također postoji i  60 plaža i kupališta sa plavom zastavom, koje su djelomično prilagođene, odnosno dostupne osobama s invaliditetom.

U nastavku navodimo neke od plaža za osobe s invaliditetom.

1. Plaža Kostanj u Rijeci

Nalazi se na Kantridi u uvali Kostanj. Ima lift, rampu, moguća je pomoć dežurnog spasioca te postoji prilagođeni WC.

2. Gradska plaža Valkane u Puli

Omogućeno je kretanje po rampi u kolicima. Prema neslužbenim informacijama na Facebook-stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom'', pristup automobilom je moguć a parkiralište je s plažom povezano rampama.

3. Ortopedska bolnica dr. Horvat u Rovinju

Omogućeno je kretanje po rampi na ležaju, pomažu dežurni fizioterapeuti, a postoji prilagođeni WC i garderoba, te sunčalište.

4. AC ''Straško'' u Novalji

Na plaži Autokampa Straško nalazi se dizalica za spuštanje u more. Ima nekoliko pristupačnih WC-a i tuš. Na Facebook- stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom'' preporučuju je ljubiteljima kampiranja jer su i sanitarije prilagođene.

5. ''Kovačine'' na Cresu

Još jedna od plaža koja se može preporučiti ljubiteljima kampiranja. Na Facebook-stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom'' ocjenjuju je kao jednu od najbolje prilagođenih. Ima lift za ulazak u vodu, a uz lift je omogućena pomoć spasilaca. Tuš na plaži je dostupan, a pristupačan je i WC koji je udaljen otprilike 100 metara.

5. Plaža Copacabana u Dubrovniku

Ima lift za osobe s invaliditetom koji omogućuje nesmetan prilaz moru. Također postoji parkiralište, a osobe koje iznajmljuju ležaljke spremne su pomoći.

6. Gradska plaža ''Punta'' u Omišu

Na Facebook-stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom'' ističu je kao pozitivan primjer. Autom se može doći na 60 metara od plaže, a parking je označen. Ocjenjuju da je pristup do mora u redu. Plaža ima dizalicu za ulazak u more, a WC prilagođen za invalide nalazi se u hotelu koji je 60 metara udaljen od plaže.

7. Gradska plaža u Crikvenici

Na plaži se nalazi lift, omogućena je pomoć dežurnog spasioca, a postoji i prilagođeni WC. - Kretanje u razini je bez prepreka, povezano rampama, navode na Facebook-stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom''.

9. Plaža Žnjan u Splitu

Na plaži se nalazi dvostruka rampa za silazak u more. Uređen je parking od 10 mjesta, te pristupna staza koja povezuje parking i rampe. Plaža ima suncobrane, specijalna kolica za ulazak u more,  prilagođen sanitarni čvor, tuš, prilagođenu svlačionicu, te svakodnevnu ispomoć u vidu spasilačke službe. Također ima i lift za ulazak u more.

10. Plava plaža u Vodicama

Omogućen je pristup automobilom do plaže. Rampa za ulazak u more je po propisu, a pristupačna su dva prilagođena WC-a u blizini rampe, navodi se na Facebook - stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom''.

Pravobraniteljica: Ovo područje jedno je od najneuređenijih

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak kaže da osobe s invaliditetom vrlo često nailaze na prepreke u području turizma.

- Iako se Hrvatska svrstava u top turističkih destinacija, gledajući to iz perspektive osoba s invaliditetom još uvijek je ovo područje jedno od najneuređenijih. Prema podacima Ministarstva turizma koje smo čuli na nedavnoj tematskoj sjednici Odbora za turizam hrvatskog sabora koja je bila na temu: "Koliko je (hrvatski) turizam dostupan osobama s invaliditetom" vidljivo je kako je neprilagođena turistička ponuda odnosno imamo vrlo mali broj objekata i turističkih sadržaja koji su uopće prilagođeni osobama s invaliditetom- napominje Slonjšak.

Ističe da je posebno sužen izbor koji se odnosi na kupanje djece i odraslih osoba s najtežim oblicima oštećenja.

- Imamo destinacije gdje je smještaj zadovoljen, ali ne može se pristupiti moru ili ući u bazen, a gotovo su svi popratni sadržaji nepristupačni npr. wellnessi, bavljenje sportom, izleti brodovima i dr. - kaže pravobraniteljica.

Piše: Irena Klančir

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved