Opatija
OPAtija :)
19.7.2015. 11:26:20h
Carski grad je tisuće posjetitelja uveo u rane dane opatijske turističke povijesti
Glazbeno-scenski spektakl već je godinama centralni dio ljetnog programa u organizaciji Turističke zajednice, i vrijeme je to u kojem se sadašnjost i prošlost Opatije preklope u uzbudljivoj interakciji.
objava za medije

Romantične i tragične, slavne i nepoznate, grandiozne i svakodnevne priče iz ranih dana opatijske turističke povijesti oživjele su sinoć pred očima tisuća posjetitelja koji su se zatekli u centru Opatije. Manifestacija Carski grad, drugi dio programa Golden Opatija, na jednu je večer Park Angiolina i obalno šetalište Lungomare pretvorila u pozornicu na kojoj su stotine statista – članova Udruge statisti Opatija, Kluba 60+ i Udruge Dvorska lepeza iz Topuskog - utjelovile carske dame i gospodu, vojnike i umjetnike, plemstvo i građanstvo, kao „žive kulise“ atraktivnih scena koje su se „odigrale“ na poznatim gradskim lokacijama.

Romansa i tragedija spojili su se u izvedbi Katarine Šuše i tenora Martina Sušnika koji su kraj spomenika Djevojke s galebom okruženog brojnim gucevima savršenom simbiozom glasa i plesa predstavili „Najljepšu ljubavnu priču“, dodatno „začinjenu“ koncertom Vivien Galette i Voljena Grbca „Con te partirò“ koji su dva „zlatna glasa“ izvela na terasi hotela Milenij na Slatini.

U samoj blizini sadašnje terase Milenija niknula je jedna „nova“, a zapravo „stara“ – u prostoru Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, koji je nekada bio jedna od najslavnijih opatijskih slastičarni, na jednu je večer u „režiji“ slastičara hotela Milenij ponovo otvorena kavana „kakva je nekad bila“, a program „Mladi virtuozi i druge slatke stvari“ na ovoj lokaciji upotpunili su doista mladi i virtuozni pijanisti Glazbene škole Mirković Massimiliano Marcel, Silvestar Pulić i Natali Ružić.
Par koraka dalje prošlost se ponovo ispreplela sa sadašnjošću, jer je uz pomoć suvremenih tehnologija poput 3D mappinga na pročelju Vile Amalije ocrtana priča „Opatija – nadahnuće velikih zvijezda“ u kojoj je prikazana inspirativna veza Opatije i slavnih umjetnika i znanstvenika od Isadore Duncan koja je nekad boravila upravo u toj vili, do Alberta Einsteina koji je također bio opatijski gost. A pročelje prvog turističkog objekta u Hrvatskoj i jednog od prvih u Europi, Ville Angioline, ista je 3D mapping tehnologija – uz glazbenu pomoć violinistice Alide Mirković - pretvorila u slikarsko platno na kojem je u raskošnim tonovima oslikana priča o ljubavi Iginia Scarpe i njegove supruge Angioline koja je utkana i u temelje same zgrade. Scena nazvana „Čarobna Opatija na strunama violine“ dopustila je posjetiteljima da vizualno dožive opatijsku povijest, a susjedna atrakcija „Maestralne fotografije za sva vremena“ postavljena pokraj Zida slavnih omogućila im je da u tu povijest i doslovno „zakorače“ – barem na „starim“ razglednicama iz ranih turističkih dana u koje su dodane njihove netom izrađene fotografije.

Bogat program zaokružio je i „Zlatni vremeplov“ postavljen na terasi hotela Kvarner, na kojem je nastupio niz glazbenika među kojima su bili gudački virtuozi Veljak kvarteta, Komorni zbor Dekor, Gruppo danze storiche Trieste 800 e Venezia 800 i Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke te gosti iz opatijskog grada pobratima, Balatonfüreda.

 

 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved