Split
BONJOUR
30.7.2015. 4:45:52h
Francuski policajci u Splitu: Radimo 24 sata, a turisti se oduševe kad nas vide
Turisti iz Francuske iznenade se kada vide svoje policajce u Splitu i u pravilu se zadrže s njima kako bi malo proćakulali...
/ freepix.biz

Evo, jučer smo u kratkom obilasku gradom susreli jednu sunarodnjakinju koja se, hodajući po centru, izgubila i nije znala pronaći put do apartmana negdje u Dioklecijanovoj palači. Toliko se iznenadila da nije mogla vjerovati da pred sobom ima francuske policajce. No, učas smo joj pomogli i usmjerili je, a stigli smo još i neobavezno proćaskati - objašnjava nam Nenad Jovanović, jedan od dvojice francuskih policajaca koji ove godine mjesec radnih dana provodi u Splitu u sklopu projekta “Međunarodna policijska suradnja policije u odori”.

Rodom iz Pariza, Jovanović je u Split stigao s kolegom Slobodanom Birakom, inače iz Avignona, koji kao i on dobro govori srpsko-hrvatski, ali i engleski uz materinji francuski jezik.

Njih će dvojica u suradnji s hrvatskim kolegama do 15. kolovoza asistirati na područjima gdje se očekuje povećan broj turista kako bi svojom prisutnošću prevenirali kakav zločin, ali i svojim sunarodnjacima pružili osnovne informacije ili savjet.

Poput jedne mlade obitelji koja nas je u điru po Palači zaustavila oduševljeno tek da bi porazgovarala sa sunarodnjacima, ispostavilo se da traže ured Turističke zajednice kamo ih je poslao privatni iznajmljivač

Ugodno ćaskanje

- Kazali su im da se sami moraju prijaviti u turističku zajednicu, no objasnili smo im da prijava ne ide tako, već da ih iznajmljivač mora sam prijaviti. Naravno, nisu imali pojma, a čini se da i taj iznajmljivač ne zna, osim ako nije riječ o nekakvom muljanju i radu na crno - objašnjava nam Slobodan i dodaje kako su razmijenili brojeve telefona za svaki slučaj.

Nismo krenuli ni pet metara dalje, na južnom ulazu u Hrvojevu ulicu zaustavljaju nas Fabienn i Jacky, iz Orleansa. Traže informacije o otocima, zanima ih koji je najljepši za posjetiti. Nenad i Slobodan provode s njima i više nego što su mislili, nekoliko minuta uvijek prođe u neobaveznom ćaskanju. Ljudima je zanimljivo vidjeti svoje sunarodnjake u drugoj zemlji.

U Francuskoj, kažu nam policajci, rade više od prosjeka tako da im 24-satna dostupnost neće teško pasti.

- Ja sam načelnik postaje u predgrađu Pariza, a kolega radi u Provansi tako da nam u prosjeku radni tjedan traje 55 sati. Ovdje smo u patroli od jutra do nekih 15 sati, a poslije smo u dostupnosti, što je odlično jer možemo skupiti dosta iskustva pomažući tamo gdje nas trebaju u situacijama koje možda do sada nismo iskusili – govori Nenad te ističe kako bi volio da jednom hrvatski policajci posjete Francusku, pa da iz prve ruke iskuse njihov način rada.

Organizacija je drukčija, a i međunarodne suradnje koje su više usmjerene na prevenciju kriminala u graničnim područjima.

Inače, prošle godine na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno je 92 tisuće dolazaka francuskih državljana i ostvareno je ukupno 300 tisuća noćenja, dok je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano više od 20 tisuća dolazaka.

Piše: Katarina Lujak
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved