Senj
Senjski karneval
10.8.2015. 15:58:43h
Senjani pozivaju na 40. ljetni karneval: Ma kakovi Rio, on nam ni ni do koščic od nog!
Pripreme za subotnju povorku su pri kraju, grupe se još uvijek prijavljuju, a organizator računa s više od 12.000 posjetilaca. Senjani su ponosni, jer su mnogima na obali dali ideju za nešto slično, pa svoj grad čak ne žele usporediti ni sa čuvenim brazilskim Rio de Janeirom
/ freepix.biz

Osim bure, brojnih kulturnih znamenitosti, prekrasne prirode i duge i bogate povijesti Senj je poznat i po međunarodnom ljetnom karnevalu, najstarijem i najvećem događaju takve vrste u Republici Hrvatskoj.

Pedesetak prijava
Prema riječima Jurice Žumberca, direktora Ureda Turističke zajednice Grada Senja prijave za maškaranih skupina koje će sudjelovati u ovogodišnjoj maškaranoj karnevalskoj povorci su u tijeku. Unatoč preporuci da to učine što prije maškarane skupine, posebno domaće prijavljuju se  posljednjih nekoliko dana, uglavnom  pred samu povorku, pa se najveća »navala« prijava očekuje se u finišu priprema, a obzirom na broj prijavljenih do danas i usmene najave  očekuje se da će u karnevalskoj povorci biti više od pedeset maškaranih skupina.

Karnevalska događanja traju tjedan dana i organiziraju se drugi tjedan u kolovozu, a kulminiraju velikom karnevalskom povorkom u kojoj sudjeluje nekoliko tisuća maškara iz Hrvatske i inozemstva. Povorku prati i mnoštvo alegorijskih kola, kolorita boja, glazbe i smijeha…Tu se osjeti poznati senjski karnevalski duh i specifičan senjski humor i upravo je to »ono« što senjski ljetni karneval razlikuje od drugih karnevala. Uostalom , Senj s ponosom nosi epitet prijestolnice ljetnog karnevalskog ludovanja, jer je još davne 1967. bio prvi grad na Jadranu u kojem je ljetni karneval i osmišljen s ciljem da se obogati turistička ponuda, a originalnost ideje rođene u gradu maškara ubrzo je praktično potvrđena i u drugim turističkim sredinama u zemlji koje su sljedeći upravo senjski recept odlučili početi s organiziranjem ljetnih karnevala. Ali, uvažavajući sve sredine i njihove napore originalnost karnevala u Senju ipak je teško kopirati zato što je maškarano ludovanje Senjanima jednostavno u genima. A kako ne bi i bilo kada je o običajima maškaranja u Senju još sredinom 17. stoljeća pisao Valvasor i zato nije teško povjerovati u priču da se Senjani rađaju s naslijeđenom sklonosti maškaranom ludovanju.

I bebe u kolicima
A da je tome tako potvrđuje i dob maškara u karnevalskoj povorci u kojoj ima beba u kolicima, pa sve do vremešnih osoba. Upravo to daje kontinuitet tradiciji senjskog maškaranja, ali i osigurava budućnost karnevala u pogledu »maškaranog kadra«.

A da nije tako ne bi se gotovo s lakoćom doguralo do ovogodišnjeg jubilarnog 40. karnevala koji je otpočeo u ponedjeljak i trajati će sve do ranih jutarnjih sati 14. kolovoza kada prestaje kratka, ali turistički iznimno učinkovita ovoljetna vladavina maškara.

Senjanima to međutim ne znači odmor od ludovanja pod maskama koje im svakodnevni život zasigurno čini lakšim, jer se već tada počinje polako razmišljati o zimskom mesopusnom maškaranju.  

Ozbiljna stvar
Glavno poprište karnevalskih cjelonoćnih fešti na kojima i ove godine nastupaju poznata estradna imena je popularni Trg Cilnica, najveći senjski gradski trg na kojem je posljednjih nekoliko godina u vrijeme karnevala montiran i veliki šator čime se je doskočilo eventualno lošem vremenu i spriječilo da bilo što omete njegovo održavanje, pa ni organizatori više ne moraju sa strepnjom gledati u nebo.

Koliko je karneval u Senju ozbiljna stvar potvrđuje i činjenica da danas ima nekoliko senjskih maškaranih skupina sa velikim brojem članova, a organizirane su kao udruge građana. Kao udruga najdulje djeluje Karnevalska udruga Raganj sa preko 150 članova, a oko tog broja kreću se i Klapa ispod Volte koja je u međuvremenu u svojim redovima organizirala i prvu hrvatsku samba bateriju i osmislila jedinstven projekt Sambastico festivala, tu je i udruga Pegula, pa maškarana skupina Jabadabadu, te Senjski originali čiji članovi u okviru karnevala upriličuju prave satirične predstave, pa je tako primjerice lani radi njihove maškarane priče na senjsku rivu sletio i pravi helikopter sa »šeikom« koji kupuje talentirane senjske nogometaše. Za helić su članovi ove maškarane skupine platili pozamašan iznos, ali kako kažu za karneval dajemo sve.

Neizlječiv virus
Zaluđenost karnevalom je očito prelazni neizlječiv virus jer su Senjani njime inficirali i građane gradova s kojima Senj ima potpisanu povelju o prijateljstvu, pa su u karnevalskoj povorci redovito maškarane skupine iz mađarskog Kisega, češkog Vratimova, francuskog Sorbiersa, austrijskog Pandorfa, slovačkog Seneca, poljskog Wieluna i talijanskog grada Fana, ali i iz drugih europskih sredina. U povorci su redovito i maškarane skupine iz Dubrovnika, Zagreba, Đakova, Garešnice, Gradiške, Jastrebarskog, Siska, Samobora, Virovitice i drugih mjesta diljem Lijepe naše, a velik je i broj skupina koje dolaze iz mjesta Riječkog prstena u kojima je maškaranje također dugogodišnja tradicija.

Karneval su prepoznali i brojni sponzori, ali i niz medijskih kuća, što je samo potvrda da projekt treba i dalje kvalitetno razvijati.  

Znak prepoznavanja
Rijetko tko se u trenucima karnevalskog zabavljanja upita tko manifestaciju osmišljava, tko prima maškarane grupe i goste u grad, osigurava im prijevoz, smještaj, hranu, piće, ispraća ih, tko koordinira s policijom, komunalcima, vatrogascima, organizatorima zabavnog programa, liječnicima, medijima, tko koordinira maškaranom povorkom, njenim komentatorima ili se brine o tehnici, tko određuje program karnevala i brine da sve bude odrađeno na sveopće zadovoljstvo, odgovorno i profesionalno. U Senju sve to već godinama odrađuje gradska Turistička zajednica i Karnevalski odbor i kako ističu organizatori karneval jest opuštanje i zabava, ali njegova organizacija pretpostavlja ozbiljan rad koji je tijekom svih ovih godina doveo je do toga da ljetni karneval iz prvotnih uskih gradskih okvira preraste u turistički projekt od županijskog i šireg značenja i da je karnevalsko ludovanje, bilo zimsko ili ljetno, postalo asocijacija na grad pod Nehajem, znak prepoznavanja Senja.

»Vidjeti će se«
U razgovoru sa članovima pojedinih senjskih maškaranih skupina pokušali smo doznati koja im je tema maškaranja na ovogodišnjem karnevalu, ali bezuspješno. Kažu samo »vidjeti će se« i svoju temu čuvaju kao »zmija noge« jer u suprotnom ne bi bilo iznenađenje. Ali pouzdano znamo da se u senjskim kućama maškarade šiju »tuta forca«, a u dvorištima sklapaju alegorijska kola. Sve to moći će se vidjeti u subotu kada velika karnevalska povorka u 19 sati krene podno tvrđave Nehaj prema središtu grada , a sudeći prema prethodnim godinama pratiti će ju preko 12 tisuća posjetitelja.

Senjane u subotu očekuje pravo karnevalsko ludilo koje svakako treba doživjeti. Zato je preporuka svi željni dobre zabave ove dane, a posebno u subotu navečer – krenite pravac Senj. I doživjeti ćete Rio ili još puno bolje, jer Senjani kažu »Ma kakovi Rio, on nam ni ni do koščic od nog. Karneval u Senju je al troke Rio.

Piše: Dorotea Prpić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved