Split
Iskustva
26.8.2015. 9:52:28h
Splitski turistički vodič Dino Ivančić: TV zvijezda poljubila mi je tlo pod nogama
Goste predoziram i kompletno intoksiciram Splitom: od peškarije u 6 ujutro do mamurluka u 6 ujutro sljedećeg dana...
TijsB / flickr.com

Split je, govoreći bez ikakva preuveličavanja, postao turistička, a ujedno i gastronomska hit-destinacija, mjesto koje na mapi zaokružuje sve veći broj putnika, ali i novinarskih, posebice televizijskih ekipa na svojim putovanjima po svijetu.

Taj uspjeh nije došao preko noći, niti je takvih razmjera da bi se moglo spavati na lovorikama, ali nepobitno je da grad diše novom, propulzivnijom energijom, pružajući konkretnije naznake u što bi se sve mogao razviti uz malo ambicioznije strategije turističkog razvoja.
Rickove suze

A svoje prste u tome usponu Splita u jednu od vrlo poželjnih destinacija na Mediteranu, imao je i 40-godišnji profesor povijesti i talijanskog jezika Dino Ivančić, koji je odigrao važnu ulogu “čovjeka na terenu” domaćina brojnim novinarskim ekipama koje su snimale putopise po Dalmaciji posljednjih nekoliko godina.

Prošlog tjedna je, primjerice, baš zahvaljujući njemu, u drugoj epizodi BBC-jeva serijala “Od Venecije do Istanbula” Split dobio odličnu minutažu pred milijunskim auditorijem.

- Rick Stein i njegova ekipa s BBC-ja imali su plan staviti težište na Dubrovnik i Korčulu, ali ja sam sebi za cilj postavio da ih fasciniram Splitom i, naravno, uspio sam u naumu jer sam valjda naoružan s dovoljno znanja, šarma i duhovitosti za takav pothvat - kaže nam kroz šalu ovaj turistički vodič koji je nakon šest godina rada u školi odlučio napraviti zaokret u karijeri.

- U suštini, nije ovaj posao vodiča toliko različit od onoga u školi. I dalje podučavam, ali više ne ispitujem, tako nema nikog tko je kivan na mene, a slobodniji sam u formama prezentacije - kaže on svjedočeći da je Rick Stein, popularni britanski chef i televizijski prezenter, autor nekoliko kuharica i televizijskih programa, na kraju svog boravka u Splitu imao suze u očima.

- Teško je kad se ovako oduševiš ljudima i gradom, a svjestan si da si tu samo na dan ili dva i da se možda više nikada u životu nećeš vratiti na to mjesto - kazao mi je suznih očiju, a ja sam mu samo rekao: “Ajde Rick, ne dramatiziraj, sjedni samo u avion i ovdje si opet za dva sata!” - prepričao nam je Dino crticu iz njihove suradnje.

Budući da je riječ o gastronomskom TV serijalu, težište Rickova interesa bilo je na restoranima, ali prvenstveno onima koji nude malo tradicionalniji i Britancima neobičniji meni.


Perinčića Amerikanci prepoznaju s televizijeSnimalo se na više mjesta, ali, na kraju, gledatelji BBC-ja mogli su vidjeti kako se priprema frigana riba iz “Zlatne ribice”, pokraj Peškarije, janjetina s kapulicom “Kod Dunde” u Sitnu Gornjem, riblji brudet s fažolom u “Villi Spizi”, kušao se i pršut u “Tri volta”, a Rick se okušao i u spravljanju pašticade te škampa na buzaru...
Ne gledam TV

- Manje-više sve televizijske ekipe kojima sam bio domaćin slično reagiraju na Split. Obično dođu poslom bez velikih očekivanja, a odlaze oduševljeni komentirajući kako je Split podcijenjen s obzirom na ono što nudi - kaže Dino koji je kao vodič, po preporuci Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, savjetovao i ekipe Discovery Channela, RAI-ja, Skyja, Canala+, France 5, nacionalnih tv kuća iz Švedske, Estonije, Indije… novinare la Repubblice, Sunday Timesa, Lonely Planeta, National Geographica itd.

- Ne mogu odabrati najdražu ekipu, ali neki trenuci će mi zasigurno još dugo ostati u sjećanju, kao npr. kad je Ian Wright iz Glob Trekkera na moju zapovijed, odnosno zapovjed cara Dioklecijana kojeg sam tom prilikom utjelovio u tipično splitskoj grintavoj maniri, poljubio tlo pod mojim nogama…

A najviše reakcija definitivno je pristiglo nakon što sam se nedavno pojavio u programu Joea Sugga i Olieja Whitea, pa me sada svakodnevno zaustavljaju brojni turisti, najviše Amerikanci, i žele se fotografirati sa mnom - priča nam Dino.

Nas je zanimalo čime ih je Dino osvojio, zašto ga svi hvale i traže baš njega kao suradnika na ovakvim projektima.

- Ne znam, možda je tajna u tome što uopće ne gledam televiziju i, vjerujte mi, nikada nisam ni čuo za sve te ljude koji su ustvari prave televizijske zvijezde poput Osvalda Bevilacque, Iana Wrighta ili Ricka Steina. Jedan me upitao: “Znaš li ti tko sam ja?”, ja sam mu rekao: ”Nemam pojma. Znaš li ti tko sam ja? E, onda smo 1:1.” Valjda ih takav stav opusti jer je i njima naporno kad svi trče oko njih, klanjaju im se i traže autograme.
Predoziram ih

Koliko god to može goditi egu, valjda nakon nekog vremena i nije previše praktično - objašnjava naš sugovornik te dodaje:

- Nemam klasičan pristup - pogledajte lijevo, a sad desno - nego ih predoziram i kompletno intoksiciram Splitom: od peškarije u 6 ujutro do mamurluka u 6 ujutro sljedećeg dana.

-To zvuči kao prilično nezdrav životni stil - primijetili smo usput.

- Ja nemam stil života, imam samo posao, ali se ne bunim jer ga volim. Guštam na putovanjima diljem svijeta tijekom zime i tog dijela se ne bih odrekao ni za što. Evo, upravo me zvao jedan indijski redatelj koji je htio snimati baš mene dok ga vodim kroz Hrvatsku.

Rekao sam mu da nema šanse da se smrzavam ovdje zimi, pa mi je ponudio da komentiram Indokinu gdje će mi biti toplo, ali pod uvjetom da se sprdam na njihovu povijest i tradiciju jer mu se sviđa moj pomalo ironičan pristup stvarima - kaže Dino.

I što je odlučio?

Pregovori su još u tijeku…

Piše: Siniša Jović
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved