Crikvenica, Novi Vinodolski
CRIKVENIČKA TRADICIJA
28.8.2015. 10:22:37h
Ribarski tjedan kao uvod u zlatnu feštu
Dogodine će Crikveničani proslaviti pola stoljeća manifestacije koja se održava na prijelazu u posezonu. Tjedan raznovrsnog programa i ponude za turiste i domaće završit će velikim vatrometom

Crikveničani će od iduće subote pa do subote 5. rujna, ostvariti bogat program ovogodišnjeg tradicionalnog Ribarskog tjedna. Ove godine, pak, na prijelazu iz glavne u turističku posezonu, bit će to 49. Ribarski tjedan kojim će se već tradicionalno Crikveničani sjetiti prvih žitelja ovoga nekad poznatog ribarskog mjesta, ribara, a danas jednog od vodećih turističkih odredišta i središta na hrvatskoj obali Jadrana.

– Program će početi u subotu, u jutarnjim satima kada će se u središtu Crikvenice održati likovna radionica, i to pod simboličnim nazivom »Oslikaj ribicu«, kaže Marijana Biondić, direktorica Ureda TZ Grada Crikvenice. Istodobno u akvatoriju ispred Crikvenice održat će se jedriličarska regata krstaša »Ribarski tjedan«. U predvečernjim satima u središtu će početi gastro-program pod nazivom »Fešta od lignji« a navečer glazbeni program u kojem će nastupiti vokalni solisti i klape.

U kasnijim večernjim satima krenut će panoramska vožnja brodovima. U nastavku tjedna domaćini su pripremili radionicu »Riba ribi grize rep« u kojoj će polaznici moći pripremati i naučiti kako se spravljaju crikveničke »rupice« od sitne plave ribe.

Jedrenje i ribarenje s gostima nedvojbeno je i spomen-program i simboličan dio svakog pa i ovogodišnjeg Ribarskog tjedna, kojim će se odati počast i sjetiti se prvih stanovnika koji su podigli Crikvenicu.

Kulinarski show
Posebno zanimljivo bit će na kulinarskom show-programu u kojem će nastupiti dvojica vrhunskih kuhara Dragan Visković i Zoran Delić, koji će Trg Stjepana Radića pretvoriti u dinamičnu interaktivnu kuhinju na otvorenom. Uz to, turisti gurmani svaki dan će moći uživati u novom i drugačijem gastro-programu.

Velim vatrometom na završetku osmodnevnog programa, u subotu 5. rujna, završit će ovogodišnji 49. Ribarski tjedan, koji upravilu uvijek produlji razdoblje glavne turističke sezone i otvori posezonu, ali će to ujedno biti i uvod u iznimno veliko slavlje u povodu jubilarnog, polustoljetnog – zlatnog 50. Ribarskog tjedna što slijedi iduće godine. Počelo je to 1966. godine kada su tadašnji turistički djelatnici i općinski oci odlučili i osjetili potrebu za ovakvom turističko-promidžbeno-memorijalnom manifestacijom. I imali su pravo.

I ove godine organizator Ribarskog tjedna je Turistička zajednica Grada Crikvenice a suorganizatori su hotelijerska tvrtka »Jadran« d.d., Muzej Grada Crikvenice, Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić, Gradska knjižnica i više gradskih udruga i sportskih klubova. Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Županijska Lučka uprava, Eko-Murvica d.o.o. i Podravka d.d., dok su medijski pokrovitelji Novi list i HRT-HR-Radio Rijeka.

Piše: Franjo Deranja 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved