Split
Nova titula
29.8.2015. 5:49:19h
Ljestvica troškova života u 196 svjetskih gradova i turističkih destinacija: Split najskuplji u Hrvatskoj
Split, “najlipši grad na svitu”, kako mu domaćini ponosno tepaju, ujedno je i najskuplji grad u Hrvatskoj i sada se nalazi na 122. mjestu svjetske ljestvice (od 196 gradova) dostupne na internetskoj stranici Expatistan s indeksom 120.
Lee Cannon / flickr.com

Split, “najlipši grad na svitu”, kako mu domaćini ponosno tepaju, ujedno je i najskuplji grad u Hrvatskoj i sada se nalazi na 122. mjestu svjetske ljestvice (od 196 gradova) dostupne na internetskoj stranici Expatistan s indeksom 120.

To je nekakva zlatna sredina, a znači da su u Splitu troškovi života za 20 posto veći nego u Pragu (čiji su troškovi uzeti kao referentna vrijendost), a skuplje je nego u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku, Rijeci i Osijeku.

To je direktan odgovor svima onima koji se se Splitom oduševili i žele se u njega preseliti.
Crveno i zeleno

U kojim se gradovima diljem svijeta može živjeti jeftinije, a zanima mnoge mlade ljude koji su u potrazi za poslom ili nečim drugim spremni promijeniti boravište, odgovor je također na karti troškova života na Expatistanu.

Riječ je o iznimno zanimljivom izvoru podataka koji se stalno korigiraju i dopunjuju, u čemu možete i sami sudjelovati dostavljanjem svježih podataka. Lista gradova prikazuje trenutni indeks troškova života u najvećim gradovima, s tim da su crvenim označeni najskuplji, a zelenim oni nešto jeftiniji.

Pomicanjem miša može se doznati odstupanje troškova života u nekom gradu koji vas zanima od vrijednosti 100, koja je određena kao referentna točka grada, u ovom slučaju Praga (na slici). Nakon utvrđene referentne točke, indeks troškova života svakog drugog grada utvrđuje se usporedbom njihovih troškova s troškovima života u Pragu.

Konkretno, ako neki grad ima indeks 134, to znači da je cijena života u njemu za 34 posto viša nego u Pragu.

 

Po ovom mjerenju, Zurich je najskuplji grad u Europi i na svijetu
Lista sadrži indekse najvećih gradova u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, te u Aziji, Africi, na bliskom istoku i Oceaniji, ali i nekih manjih gradova u pojedinim državama, jer su zanimljivi kao atraktivne destinacije. Ono po čemu je Expatistan jedinstven jest činjenica što su cijene točne i stalno se ažuriraju onako kako ih posjetitelji stranice dostavljaju iz vlastitog iskustva.

Piše: Javorka Luetić

Hrvatska

(indeks troškova života)

1. Split 120

2. Zagreb 118

3. Dubrovnik 106

4. Zadar 105

5. Rijeka 101

6. Osijek 94


Svijet

(indeks troškova života)

1. Zurich 297

2. Kajmanski otoci 297

3. London 293

4. Ženeva 290

5. Bern 270

6. New York 268


Europa

(indeks troškova života)

1. Zurich 297

2. London 293

3. Ženeva 290

4. Bern 270

5. Oslo 231

6. Pariz 225

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved