Otočac
Otočac
3.12.2013. 12:32:07h
Terezijanski sajam
Predstaviti, promovirati i unaprijediti lokalno poduzetništvo kroz oživljavanje i očuvanje bogate zanatske tradicije, sustavno promicanje tradicijskih i umjetničkih obrta te domaće proizvodnje i valorizacija tog dijela baštine kroz turističku ponudu
Roberta F. / wikipedia.org

Terezijanski sajam tradicijskih obrta, na kojemu se organiziraju otvorene radionice starih zanata s ciljem poticanja šire zajednice na očuvanje i aktivnije bavljenje tradicijskim zanatima, održava se u mjesecu rujnu, paralelno s akcijom HGK 'Kupujmo Hrvatsko'. Terezijanski sajam je prikaz sačuvanih tradicijskih obrta koje i dan danas njeguju udruge i obrtnici Ličko-senjske županije, kao i udruge - gosti koji djeluju u susjednim županijama. Na ovom sajmu oživljavaju se već pomalo zaboravljene vještine kroz žive radionice – preradu i ručnu obradu vune, izradu drvenarije, umjetničkog nakita, uporabnih predmeta od gline i sl. U otvorenim tradicijskim radionicama u kojima izlagači predstavljaju svoj rad, istovremeno se pruža mogućnost posjetiteljima da se okušaju u nekim vještinama. Osim obavezne „žive“ radionice, svaki izlagač i prodaje svoje proizvode na sajmu, čije je održavanje, ispravom od 13. rujna 1746. g, osobno odobrila carica Marija Terezija, iz zahvalnosti Otočanima na pomoći koju su joj pružili u ratu za austrijsko nasljedstvo, te u tri rata protiv pruskog kralja Fridricha II. Održavanjem Terezijanskog sajma oživljava se na svojevrstan način dio otočke povijesti, a kao sajamska manifestacija Županijske komore Otočac održala se 7 puta.

Ciljevi projekta

Opći cilj

Predstaviti, promovirati i unaprijediti lokalno poduzetništvo kroz oživljavanje i očuvanje bogate zanatske tradicije, sustavno promicanje tradicijskih i umjetničkih obrta te domaće proizvodnje i valorizacija tog dijela baštine kroz turističku ponudu

Specifični ciljevi projekta

Skrenuti pozornost i senzibilizirati javnost na vrijednost sačuvanih znanja i vještina u tradicijskom rukotvorstvu u Ličko-senjskoj županiji.
Približiti široj zajednici raznolikost tradicijskih obrta i proizvoda u Ličko-senjskoj županiji.
Poticati građane na aktivnije uključivanje u očuvanje i razvoj sela i proizvoda sela.
Stvoriti priliku postojećim obrtnicima i udrugama da prikažu svoj rad, da se međusobno bolje upoznaju, razmjene iskustva i ideje te planiraju buduće zajedničke aktivnosti za dobrobit zajednice.
Upoznati potencijalne donatore s mogućnostima ulaganja u ovaj oblik gospodarske djelatnosti.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved