POD HABITOM U AKCIJI
1.9.2015. 3:58:10h
Redovnici postali fotoreporteri i otkrivaju: i časne plešu i navijaju, i svećenici igraju tenis...
Bili su igrači na nogometnom i teniskom terenu, poduzetnici, proizvođači hrane, pića, suvenira, inovatori, turistički iznajmljivači, kuhari i slikari, pjevači i Facebook korisnici.
Ryan Basilio / flickr.com

Bili su igrači na nogometnom i teniskom terenu, poduzetnici, proizvođači hrane, pića, suvenira, inovatori, turistički iznajmljivači, kuhari i slikari, pjevači i Facebook korisnici. A sad ih evo u novoj ulozi, odlukom konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, u povodu Godine posvećenoga života, hrvatske redovnice i redovnici na rok od nepuna dva mjeseca postaju – aktivni fotoreporteri.

A držimo kako bi nas mogli itekako iznenaditi u kadar uhvaćenim i sakralnim i svjetovnim momentima, prizorima poput kolega redovnika u meditaciji, molitvi, jelu, odmoru iza vrata crkava, samostana, tijekom rada, druženja.

Trenutaka sreće, tuge, brige. Detalja iz hodočašća, gužve na ulicama. Spontanih susreta. Prosjaka naših svagdašnjih. Mudrosti, bora života starijih generacija. Pa se nemojte ni iznenaditi ako baš vi postanete njihov model!

Crkva ne bježi od tehnologije
– Crkva ide ukorak s vremenom, otvara svoja vrata, prima moderne tehnologije i sudjeluje u njima. Pa svi danas koriste mobitele, internet. Tako i mi. Smatramo kako je fotografija jedan od načina na koji možemo komunicirati s ljudima. I putem nje kao medija širimo Božju riječ. Počesto njezino značenje u evangelizaciji govori snažnije od riječi – kaže dr. Ante Gavrić, voditelj povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica u Hrvatskoj.

A kada je već tako, pala je i odluka o natječaju za Fotografiju hrvatskih redovnica i redovnika 2015., prvom takvom u hrvatskoj sakralnoj povijesti. Prvom koji će življu pokazati kako naši redovnici i redovnice vide svijet oko sebe.

Natječaj je otvoren početkom kolovoza, na blagdan sv. Dominika, i trajat će do blagdana sv. Franje Asiškog, 4. listopada. Intencija mu je poticanje redovništva, od novicijata nadalje, na stvaranje fotografskih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

– A kakav bi to bio natječaj kada ne bismo imali nagrade za prvoplasirane!? Dakle, o najboljim uratcima odlučit će naši najcjenjeniji fotoreporteri. Potom pripremamo izložbu najboljih radova, a slijedi i izdavanje fotokataloga i zbornika književnih radova. Paralelno s fotonatječajem imamo i one za najbolje prozno-poetsko djelo i likovni rad – otkriva dr. Ante Gavrić.

Za sve je 'kriv' – 'digitalni fratar'
A odakle je potekla ova zanimljiva "fotoideja"? Moguće baš od plodnog fotorada čovjeka kojeg njegovi kolege redovnici sa simpatijom zovu "digitalni fratar"? Mladi fra Ivan Dominik Iličić, naime, u svojoj foto i videorhivi bilježi na stotine, tisuće dokumentiranih trenutaka iz mahom sakralnog svijeta.

Ima kod njega nasmijanih časni na vrtuljku, redovnika u partiji stolnog tenisa, časnih i fratara u plesnom skoku, hodočasnika u molitvi… Ima tu kolega redovnika u trenucima pjesme, smijeha, veselja, zajedništva, puno detalja koji ukazuju na veliku radost redovništva.

Fra Ivan je čovjek koji je ljubav prema fotografiji donio iz onoga "života prije". I tada je fotkao svijet oko sebe, društva u zabavi, na tulumima "začinjenim" alkoholom. A onda je u jednom trenutku poslušao unutrašnji Božji glas, koji je u njemu dugo tinjao. I potom otvorio široko vrata crkve. S redovničkim izborom postao je, kaže, slobodan čovjek.

Završio 'farmaciju', tulumario...
– Završio sam farmaciju, živio kao svi mladi, lutao kroz razna društva, tražio sreću, ljubav. Jako sam puno izlazio, dočekivao jutra vani, imao sve što mladi čovjek može poželjeti. I mislio da sam sretan dok sam zapravo tražio ispunjenje, sreću, ljubav, slobodu. A onda sam s Bogom otkrio što znači uistinu biti sretan i slobodan.

I tada sam imao talent za fotografiranje. Samo što ga danas uz Božju riječ koristim za hvatanje u kadar nekih posve drugih trenutaka... – kaže fra Ivan.

Ivan nekad, kao navijač...
... i danas kao fra Ivan Dominik Iličić, alias 'digitalni fratar'
Ne smeta mu što ga od milja zovu "digitalni fratar", dapače, radostan je, veli, što može objavljivati radove na slavu Božju, pri čemu koristi Facebook. Crkva stvarno otvara svoja vrata, ide ukorak s vremenom, pa zar i ovo nije primjer?

– Ovaj će natječaj potvrditi kako u redovništvu uistinu ima velike slobode duha i radosti, a još više kreativnih ljudi. Ne, nećemo na fotkama biti u ulogama ni pozera ni manekena. Bit će to naš svagdašnji život. Željeli smo srušiti predrasude, pokazati slobodu života, ljubav Boga, njegovo svjedočanstvo. A fotografija će nam u tome pomoći – kaže fra Ivan Dominik Iličić.

Piše: Tanja Šimundić Bendić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved