Imotski
NAKON OTVARANJA TUNELA
16.11.2016. 14:18:44h
Imotske vile s bazenima bum su na skandinavskom tržištu
Cijena tjednog najma je 7000 do 60.000 kuna u sezoni, najmanji kapacitet šest postelja, a uz bazene nude i teretane, sale za biljar
Dave Matos / flickr.com

Imotski je na velika vrata stupio na turističku pozornicu. Čak 112 luksuznih vila za odmor, od kojih većina ima bazene, iznajmljuje se na području grada Imotskog i osam općina Imotske krajine. Prije 10 godina u Imotskoj krajini bile su registrirane samo dvije kuće za odmor, a puštanje u rad tunela Sveti Ilija kroz Bikovo, što ih je približilo Makarskoj rivijeri na 20-ak minuta vožnje, dalo im je snažan vjetar u leđa.

Poduzetni Imoćani bacili su se na adaptaciju svojih obiteljskih kuća i na obnovu djedovine te su uložili, kako se procjenjuje, oko šest milijuna eura i sada u ponudi imaju respektabilan broj objekata.

– Zadnje tri godine rastemo više od 100 posto! – zadovoljan je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski.

– Malo kuća je građeno od nule. U ponudi su najvećim dijelom nove obiteljske kuće koje su prilagođene turističkoj ponudi. Većinom je riječ o ulaganjima od 50.000 do 60.000 eura – kaže Kolovrat.

– Mi smo se turizmom počeli baviti iz potrebe. Plaće su male i suprug i ja odlučili smo preurediti obiteljsku kuću u Vinjanima Gornjim, iznajmljivati turistima i popuniti kućni budžet. Adaptirali smo kuću i sagradili bazen, naravno uz kredit i poticaje – kaže Mirela Šumanović koja je sa suprugom Vedranom početnica u iznajmljivanju. Ovog su ljeta primili prve turiste i vrlo su zadovoljni. Popunjenost im je bila 11 tjedana, a komentari i ocjene gostiju puni su hvale i ispunjavaju ih ponosom.

Kolovrat naglašava kako je Turistička zajednica pomogla u prikupljanju dokumentacije svim iznajmljivačima koji su se natjecali za državne poticaje od 40.000 kuna za gradnju bazena i svi koji su ih tražili, poticaje su i dobili.

– U tri godine dobili smo 43 poticaja za gradnju bazena. Najuspješniji smo u Hrvatskoj po povlačenju sredstava za razvoj turističkih sadržaja i infrastrukture – kaže Kolovrat. Mnogi su ponudu obogatili teretanom, saunom, salom za bilijar, pješčanicima, dječjim igralištima.

Tako i vila “Matija” obitelji Šumanović uz bazen ima dječje igralište. Većina imotskih gostiju obitelji su s djecom, ali atraktivni su i skupinama mladih i onima srednje životne dobi koji obilaze obalu od Dubrovnika do Zadra, idu na izlete u Mostar i Međugorje, ali posjećuju i lokalne ljepote i znamenitosti poput Modrog i Crvenog jezera.

Zajedničko svim njihovim gostima je da iznad svega cijene mir i žele uživati daleko od urbane vreve. Imotske vile s bazenima vrlo su popularne na njemačkom tržištu, odakle im dolazi više od polovice gostiju. Osvojile su i izbirljive Skandinavce koji čine 30 posto, a slijede ih Poljaci i Francuzi.

– Imali smo dva puta Hrvate, skupine mladih iz Rijeke i Zagreba. Imamo osam kreveta i kada podijele troškove, nije im skupo – kaže Mirela Šumanović.

Gosti ostaju najmanje tjedan dana, nisu rijetki ni oni koji bukiraju dva tjedna, a poneki iznajmljivači, i to oni najluksuznijih i najskupljih vila, mogu se pohvaliti i gostima koji su odsjeli čak tri tjedna. Iznajmljivači za tjedni najam u sezoni u prosjeku dobiju od 600 do 1200 eura, nakon što im 40% odbiju agencije preko kojih rade.

Prosjek popunjenosti je 12-13 tjedana. Najluksuzniji objekt je u Runovićima. “Luića dvori” imaju unutrašnji i vanjski bazen, saunu, teretanu, stolni tenis, bilijar... U sezoni je tjedni najam stajao 55.000 kn, a upravo su oni rekorder popunjenosti s 20 tjedana! Jednu od luksuznijih vila, s bazenom, teniskim i košarkaškim igralištem, sagradio je i imotski gradonačelnik Ante Đuzel.

Uz iznimku iznajmljivača koji su adaptirali stare kamene kuće u zavičaju, a žive u Splitu ili Zagrebu, većina iznajmljuje kuće u kojima žive. Ljeti se presele u stare kuće u selima, idu k rodbini. U Imotskoj krajini trenutačno je u ponudi više od 800 postelja, u samom Imotskom ih je 302. Dogodine će ih biti više. U pripremi je još 30 objekata.

– Dogodine ćemo sigurno u ponudi imati 150 objekata, ali to neće biti konačan broj. Naša destinacija raste, a oblik smještaja koji mi nudimo nije doživio svoj maksimum – poručuje Kolovrat.

Međutim, imotski turistički pioniri susreću se i s brojnim poteškoćama. Želeći usavršiti engleski, Mirela Šumanović tečaj je upisala u Posušju, jer ga u Imotskom nema, a taksi za osobe s invaliditetom svojim gostima morala je naručivati iz Hercegovine... U turističkoj zajednici im nastoje pružiti maksimalnu potporu, a trude se potaknuti i ostale oblike turističke ponude koji nedostaju.

– Iznajmljivači su napravili iskorak u odnosu na destinaciju, ali trgnuli su se vinari, otvaraju se restorani, organizira se rafting, iznajmljuju se kajaci, bicikli...

Piše: Slavica Vuković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved