Vodnjan
Gastronimija
19.11.2016. 8:31:21h
U Vodnjanu otvoreni 12. Dani mladog maslinovog ulja
Uz brojne proizvođače ekstra djevičanskog maslinovog ulja i distributere opreme za maslinarstvo, svoje proizvode do nedjelje izlažu i vinari, proizvođači mesnih prerađevina, sireva, meda, slastica i ostalog iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije…
D. Štifanić / glasistre.hr

Dani mladog maslinovog ulja otvoreni su danas u podne po 12. put u Vodnjanu. Mnoštvo posjetitelja pod šatorom na velikom parkiralištu već je zagledavalo ponudu stotinjak izlagača kada je istarski župan Valter Flego formalno otvorio trodnevnu maslinarsku manifestaciju u pratnji brojnih uzvanika. Uz brojne proizvođače ekstra djevičanskog maslinovog ulja i distributere opreme za maslinarstvo, svoje proizvode do nedjelje izlažu i vinari, proizvođači mesnih prerađevina, sireva, meda, slastica i ostalog iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije…

- Istra ima puno manifestacija, ali na ovoj se vidi naša politika - želimo biti najbolji. U Vodnjanu su u tome uspjeli, najbolji su po maslinovom ulju. Ali nitko ne želi spavati na lovorikama, već treba trčati dva puta brže od drugih. Zato treba inzistirati na prioritetima: prvi je infrastruktura, u ovom slučaju navodnjavanje, drugi je zaštita izvornosti naših proizvoda, a treći, koji nije u našim rukama, dodjela zemljišta našim poljoprivrednicima, rekao je između ostalog župan.

- Ova je manifestacija kojom promoviramo naš najvrjedniji proizvod, ali i tradiciju, gastronomiju, kulturu i Vodnjanštinu u cijelosti postala je najbolja u Istarskoj županiji. Ove smo godine imali rekordnu berbu, ona još traje, a količinski do sada nije bilo ovako plodna. No sve je to rezultat dugogodišnjeg rada, a našim ćemo poljoprivrednicima i dalje biti potpora. Napravili smo veliki iskorak, ali nismo ni na pola puta i treba još raditi na tome da Vodnjan iz dana u dan bude sve prepoznatljiviji po maslinovom ulju, rekao je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Okupljenima se obratio i Davor Romić, predsjednik Saborskog odbora za poljoprivredu.

- U Vodnjan sam dolazio i kao dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i mogu reći da se u ovih 12 godina puno napravilo na promicanju kulture maslinovog ulja. No, ima još puno posla. Dragi proizvođači želim Vam puno uspjeha i zlatnih medalja, rekao je Romić.

Na Vodnjanštini, kako čujemo, preostalo je pobrati još 20 posto maslina, a do izražaja je došla potreba za novim i većim kapacitetima uljara u gradu i okolici. Prema riječima gradonačelnika, maslinari su ove godine ubrali četiri milijuna kilograma maslina. Neke od njih završile su i u ulju OPG-a Fiore iz Krnjalože.

- Sezona je bila dobra, plodna, doduše randmani malo manji, ali su zato okusom ulja i bolja nego lani. Nešto su manje pikantnija, rekao je Kristian Mirković iz Krnjalože koji je na svom štandu posjetiteljima ponudi po dva monosortna ulja, istarske bjelice i buće, te dva miješana ulja.

Za mnoge je znalce i one koji će to tek postati pravo zadovoljstvo kušati široke palete ulja koje je tek izašlo iz uljara. Boje su još jarke, zelene, a o okusima i mirisima se više može saznati u Oil baru gdje se održavaju vođene degustacije. Među štandovima se pak mogu kušati i neke "egzotične" kombinacije poput blendiranog ulje više od 30 sorti iz cijelog svijeta!

- Sakupljali smo sadnice iz cijelog svijeta, od svake sorte imamo pet, šest stabala. Zato je to limitirana serija. To je harmonija okusa i specifičnost OPG-a Darija Paulišića. Ako vas pak zanimaju specifičnosti pojedinih sorti onda imamo monosortna ulja maurina, leccina, pendolina, bjelice, buže i coratine. To je cijeli spektar okusa, od blagih do izrazito pikantnih, kaže Ines Paulišić iz Kaštelira.

Zadovoljstvo sezonom može se osjetiti na svakom kutku. Tako i na štandu višestruko nagrađivane tvrtke Olea BB, gdje se na kušanje nude ulja od čak 13 sorti i za kojim smo zatekli vlasnicu Bosiljku Belić.

- Mogu se pohvaliti da imamo rekordnu godinu, jer su nam i mnoge mlade masline došle u rod, a zadržali smo i kvalitetu. Ulja su odlična, i voćnog okusa i pikantna i gorka. Ovo je bila idealna godina za maslinare i uljare, rekla je Belić.

Na Danima mladog maslinovog ulja prisutna je od samih početaka.

- DMMU je fenomenalna manifestacija za cijelu Istri i Hrvatsku, jer se ovdje promovira kvaliteta! Prije 20 godina, zahvaljujući agronomima, među kojima je i Franko Raguž, u Vodnjanu je pokrenut val proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja. Maslinarstvo je postalo djelatnost u koju je uključena struka i moderna agrotehnika, u kojoj se primjenjuje znanje pa je i sve dignuto na jedna viši nivo, rekla je Belić.

Ocjene sezone ipak variraju od područja do područja. Već u slovenskoj Istri pamtili su i bolje dane.

- Dobra je sezona, mada lošije od lanjske kada je kod nas bilo rekordna. Ponegdje smo imali i od 20 do 30 posto manje uroda, ali i da je tako svake godine ne bi bilo loše. Za sada su ulja, ono što smo analizirali, dobra, a kako će biti ukupna ocjena, vidjet ćemo, rekao nam je Dušan Molk, predsjednik Društva oljkarjev slovenske Istre i Oljkarske zadruge slovenske Istre.

- Dolazim od samih početaka jer je ovo fantastična manifestacija za maslinare. Vodnjanci znaju kako to napraviti, dodao je Molk. Otkrio je da njihova zadruga ima 72 člana, da zajedno prerađuju masline i zajedno plasiraju ulje. Među njima je više od polovine uzgajivača koji imaju zaštitnu oznaku porijekla za svoje proizvode. "Zadruge imaju perspektivu", poručio je domaćinima Molk.

U Vodnjanu se ne razgovara samo o uljima. Degustiraju se tu razni proizvodi, kušaju razna jela, ali je poveznica kvalitetno mlado maslinovo ulje. U kuhinji su prvog dana smotre kuhali učenici Škole za ugostiteljstvo i turizam iz Pule i spremali lososa i slanutak u šugu od sipe. Dotle je majstor kuhinje Robert Perić pripremao rižot s kremom od gorgonzole i mascarponea sa suhim smokvama, vinom i medom. Što će sve Perića kuhati naredna tri dana, za sada nismo mogli čuti, s obzirom da je bio u žurbi oko kuhanja uvijek nezgodne riže.

Piše: Z. Strahinja

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved