NOVAC ZA VODOTORANJ NEUPITAN
14.12.2016. 7:22:23h
U Vukovaru jedinstven interpretacijski centar Domovinskog rata
Donatori su građani, ustanove, tvrtke, braniteljske udruge, sportski klubovi.... doslovce iz cijele Hrvatske, no uplate neprestano stižu i iz inozemstva, od Amerike do Australije.
/ glas-slavonije.hr

Vukovarski vodotoranj – simbol stradanja, ali i otpora Vukovara agresiji 1991. godine – ostat će očuvan sa svojih 640 ratnih rana, konzerviran kao trajna opomena i svjedočanstvo jednog vremena, ali i svojim sadržajem okrenut k životu i budućnosti. Bit će to u herojskom Vukovaru – jedinstven interpretacijski centar Domovinskog rata.

– Grad Vukovar je ishodio građevinsku dozvolu, a početak radova očekuje se u proljeće 2017. godine – potvrdio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Očekuje se da bi radovi trajali oko godinu dana i stajali, prema procjenama, 31 milijun kuna. Financijska konstrukcija, prema svemu sudeći, neće biti upitna. Naime, u akciji koja je iz Grada Vukovara pokrenuta početkom 2016. godine dosad je, na poseban račun za rekonstrukciju vodotornja, uplaćeno 13,3 milijuna kuna.
Od pet do milijun kuna
Donatori su građani, ustanove, tvrtke, braniteljske udruge, sportski klubovi.... doslovce iz cijele Hrvatske, no uplate neprestano stižu i iz inozemstva, od Amerike do Australije. Popis donatora što se svakodnevno ažurira na službenoj web-stranici Gada Vukovara (pre)dugačak je; iznosi se ne objavljuju, no oni sežu od simboličnih pet kuna pa do 1,5 milijuna kuna.
– Svaka je donacija za Vukovar jednako vrijedna jer od novčanog iznosa važnije je zajedništvo koje je projekt potaknuo – više je puta ponovio Penava, govoreći o projektu koji je, u tom kontekstu, i nazvan “Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva”. A tu je svrhu, nesporno, i postigao.
Osim donatorske akcije, sredstva za obnovu vodotornja stići će Vukovaru i iz državnog budžeta. Naime, aktualna Vlada RH je na svojoj sjednici u Vukovaru 17. studenoga, prvoj izvan Zagreba i k tome datiranoj uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016., donijela odluku o sufinanciranju obnove legendarnog vukovarskog vodotornja u vrijednosti do 18,5 milijuna kuna, ovisno o potrebi. Premijer Plenković i prije nekoliko dana u Vukovaru se sastao s gradonačelnikom Penavom, a razgovar je tekao na tragu oduka sa spomenute vukovarske sjednice Vlade – kada je, naime, odlučeno da se prema Vukovaru u sljedećem razdoblju usmjeri ukupno oko 60 milijuna kuna – u smislu “smjernica za razvoj grada Vukovara” i “daljnjim planovima za pomoć Vukovaru”. Penava je bio zadovoljan, no naglasivši kako su “to tek sitni koraci prema vrhu” i da se suradnja mora nastaviti istim intenzitetom kako bi Vukovar postao prosperitetniji grad za sve njegove građane.
Za vodotoranj, Gradu Vukovaru je, na temelju javnog poziva za razvoj turističke infrastruktre na koji je kandidirao projekt Interpretacijskog centra Memorijalnog spomen-obilježja Domovinskog rata “Vodotoranj Vukovar”, dodijeljeno ovih dana i milijun kuna od Ministarstva turizma.
Što će se raditi
– Projekt obuhvaća konzerviranje samog objekta u trenutnom stanju, uređenje ulaznog prostora uz prodaju karata i suvenirnicu, vanjsko panoramsko dizalo s pogledom na grad i Dunav kojim se dolazi do memorijalnog platoa u nekadašnjoj vodospremi. Na prvoj etaži nakon izlaska iz dizala dugačka i razlomljena staza vodi prema vidikovcu dok će se kroz multimedijalne sadržaje prikazivati autentične dokumentarne snimke i fotografije stradanja vodotornja i grada. Na kraju uspinjanja memorijalnom stazom dolazi se na vidikovac s pogledom na Dunav i Vukovar – na grad koji se ponovo stvara. Na objektu vodotornja svoje trajno mjesto naći će i svi donatori koji su sudjelovali u njegovoj obnovi. Projektom je predviđeno i hortikulturno uređenje okoliša, parkirališta za osobne automobile i autobuse, izgradnja sanitarnog čvora u sklopu ugostiteljskog objekta s dječjim igralištem te amfiteatar s pogledom na Dunav – opisuju projekt iz gradske uprave Vukovara.
Pritom naglašavaju i kako je “zbog svog iznimnog značenja za Republiku Hrvatsku i očuvanja sjećanja na Domovinski rat, od iznimne važnosti da se taj spomenik kulture zaštiti od daljnje devastacije i učini pristupačnim brojnim posjetiteljima koji dolaze u grad”.

Piše: Sanja Butiigan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved