Trendovi
3.1.2017. 6:41:06h
Češće putujemo zbog razonode
Najviše putuju ispitanici s višim stupnjem obrazovanja i većim primanjima. Oni koji putuju zimi najčešće biraju adventska putovanja za koja se odlučuje njih čak 55 posto, dok ih 22 posto odlazi na skijanje
Barney Moss / flickr.com

Kompanija Mastercard(R) je u suradnji s GfK - Centrom za istraživanje tržišta provela istraživanje o korištenju financijskih usluga među korisnicima kartica u dobi 18-55 godina u Hrvatskoj koje je pokazalo kako češće putujemo zbog zabave nego zbog posla. U 12 mjeseci radi razonode, u prosjeku, idemo na 4,4 putovanja, a poslovno na 2,2.

Najviše je putovanja unutar države - 65 posto putovanja radi razonode odnosi se na ona u Hrvatskoj, dok na Eurozonu otpada 23 posto. Na inozemnim putovanjima trošimo manje nego prije: u prosjeku 4955 kn za razliku od 5764 kn u listopadu 2015., a europski gradovi omiljena su nam zimska destinacija. Čak 39 posto ispitanika ove zime planira putovati u inozemstvo, a oni koji putuju zimi najčešće biraju adventska putovanja - 55 posto se odlučuje za advent, 25 posto za novogodišnja putovanja, a 22 posto za skijanje.

Najviše putuju ispitanici s višim stupnjem obrazovanja te ispitanici s većim primanjima. U slučaju poslovnih putovanja 65 posto tog tipa odnosi se na Hrvatsku, a 25 posto na Eurozonu. Ispitanici najčešće posjećuju destinacije u blizini - Ljubljanu, Sarajevo, Beč, Budimpeštu, München, Beograd i Rim, dok putovanja izvan Europe nisu česta.

Porast uporabe kartica

Kad je riječ o potrošnji na inozemnim putovanjima radi razonode, prosječan trošak se smanjio u odnosu na listopad 2015. - s 5764 kn na 4955 kn. Ipak, nešto više troše ispitanici stariji od 30 godina, više razine obrazovanja i oni iz Zagreba, sjeverne Hrvatske i Slavonije. Tako ih je 5 posto na putovanje potrošilo između 5000 i 10.000 kn, a više od 10.000 kn potrošilo je tek 3 posto ispitanika. Ispitanici podjednako koriste kartice i gotovinu za shopping i plaćanje smještaja u inozemstvu, karticama se češće plaćaju zrakoplovne karte, dok se za ostale troškove u većem broju slučajeva koristi gotovina.

Uporaba kartica doživjela je porast u usporedbi s listopadom 2015. - s 13 na 15 posto ispitanika koji ne kupuju stranu valutu unaprijed, nego u inozemstvu koriste kartice. To najčešće čine ispitanici većih primanja, oni iz Zagreba te upravo korisnici Mastercard kartica. Općenito, u inozemstvu oko trećine ispitanika plaća karticama, i to najčešće oni iznad 40 godina, s iznadprosječnim primanjima.

Njima plaćaju u prosjeku 40 posto kupnji, za razliku od 30 posto u listopadu 2015. Istovremeno, 10 posto njih gotovo sve kupnje u inozemstvu plaća karticom. Kao motivatore za češće korištenje kartica u inozemstvu ispitanici navode niže naknade, povoljnije osiguranje od bilo kakvog rizika ili prijevara te transparentan uvid u potrošnju. S druge strane, glavni razlozi nekorištenja kartica u inozemstvu su navika plaćanja gotovinom ili zabrinutost da se ne potroši više nego što se planiralo.

Turistički rekordi

Prema studiji globalnih trendova u turizmu za ovu, iduću i nadolazeće godine, koju su predstavili konzultantska kuća Euromonitor International i burza WTM, ove godine se u svijetu iznova očekuju rekordne turističke brojke, s porastom dolazaka turista od oko 4 posto, na više od 1,2 milijarde. Porast broja turista donosi i porast prodaje putovanja, koja bi do 2020. mogla dosegnuti 2,5 bilijuna američkih dolara, dok je u prošloj godini iznosila oko 2,1 bilijun, a u ovoj se predviđa da će biti 2,2-2,3 bilijuna dolara. Takav porast očekuje se, tvrde autori studije, najviše zbog usvajanja novih poslovnih modela temeljenih na novim tehnologijama, među kojima su najvažnije online i mobilne platforme, pogotovo mobilno plaćanje.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved