Samobor
Tradicija
8.4.2017. 14:29:54h
Samoborski proljetni sajam katalog je bogate obrtničke tradicije i autohtonih proizvoda
Već 13. godinu zaredom u Samoboru se održava Proljetni sajam na kojem se kroz dva dana predstavlja bogata samoborska obrtnička tradicija i autohtona ponuda.
objava za medije

Sajam je 8. travnja svečano otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, naglasivši i ovom prilikom kako je Samobor biser Županije koji osim prirodnih ljepota i kulture čuva i svoju vrijednu obrtničku tradiciju.

Gradonačelnik Samobora i saborski zastupnik Krešo Beljak svima je poželio dobrodošlicu u najljepši grad na svijetu. „Lako je voditi grad poput Samobora. Grad vrijednih i marljivih ljudi, grad u kojem se njeguje tradicija, ali i koji modernim idejama daje pozitivan primjer. Samoborski proljetni sajam predstavlja sve ono čime se ponosimo i što nas razlikuje od ostalih, a sretan sam što su se ove godine po prvi puta uključili i naši najmlađi koje učimo kako se prave vrijednosti u životu stječu vlastitim radom. Koliki je značaj Samoborskog proljetnog sajma za naš grad govori i činjenica da smo izlagače oslobodili naknada, kako bismo ih potaknuli na sudjelovanje.“, istaknuo je Krešo Beljak.

Uz župana i gradonačelnika, otvorenju Sajma nazočili su i Davor Pleško, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Mirza Šabić, predsjednik zagrebačke obrtničke komore te Marijan Karlović ispred samoborskih obrtnika, uz brojne druge uzvanike i goste.

Posebne atrakcije ovogodišnjeg Sajma su vožnja kočijama ulicama Samobora, Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba u nedjelju, 9. travnja gdje će posjetitelji kušati nagrađivane salame te Dječji sajam.

Dječji sajam organizira se po prvi puta, a na njemu sudjeluju sve samoborske osnovne škole i dječji vrtići, kako bi djeca od malih nogu upijala obrtnički duh Samobora.

Samoborski proljetni sajam predstavlja etno i eno gastronomsku tradiciju Samobora: sir, vrhnje, rudarsku greblicu, češnofke, Samoborsku salamu, bermet, muštardu, samoborske kremšnite, med, domaća vina, voćne rakije, proizvode od ljekovitog bilja, razne pekarske delicije te proizvode tradicijskih obrta i suvenire. Stari tradicijski i umjetnički obrti, kao predstavnici bogate povijesti i kulture našega grada, na Sajmu prezentiraju vještine izrade starih, autohtonih tradicijskih i umjetničkih proizvoda, kako bi postali nezaobilazni dio kulturnog turizma i time osigurali svoj opstanak.
Predstavljaju se kristalobrusači, lončari, kovači, remenari i užari, medičari i drugi.

Svojom dokazanom gostoljubivošću Grad Samobor očekuje posjetitelje i u nedjelju, 9. travnja, željne ugodnih trenutaka u predivnom ambijentu prirode, šetnica, bogate gastronomske ponude, obrtničko – gospodarskih sadržaja i etno baštine. Detaljne informacije i program nalaze se na proljetni-sajam.samobor.hr.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved