1.7.2013. 9:31:34h
Projekt Sigurna turistička sezona
Policija preporučuje građanima kako da se zaštite tijekom turističke sezone. Prazni stanovi, veliki broj znanaca, sve su to opasnosti koje nas prate.
suradnik13 / wikipedia.org

U sklopu projekta „Sigurna turistička sezona „ i ove godine Policijska uprava šibensko-kninska, s ciljem

mup policija uprava
suradnik13 / wikipedia.org
podizanja razine opće sigurnosti, kao i prevencije, između ostalog, je u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, pripremila letak sa uputama za samozaštitno ponašanje turista, cijeneći da bi se takvim edukativnim pristupom smanjio broj kaznenih djela imovinske naravi, a samim tim i povećala sigurnost turista, što je prvenstveni cilj ovog Projekta.Prigodni letci, kojih je izrađeno ukupno 10 000,  turistima će dijeliti policijski službenici i djelatnici Turističke zajednice, a sve sukladnovlastitoj procjeni ugroženosti pojedinih područja i objekata, a posebno na području Vodica, Murtera turističkog naselja Solaris i Primošten, gdje se i ove godine očekuje najveći broj turista. Osim toga policijski službenici prometne policije će letke dijeliti turistima na autoputu i na punktovima koji budu tijekom ljeta postavljeni u blizini hotela, kampova i autoputa.

Kako u ovo vrijeme bilježimo porast provala u stanove i krađe iz stanova ( kojih je u prvih pet mjeseci zabilježeno ukupno 16, od čega 10 provala (teških krađa) i 6 krađa iz stanova), kada je najčešće ukraden novac i nakit, a na što pri provalama počinitelji i aludiraju, jer novac nije prepoznatljiv izuzev ako oštećena osoba nije posebno označila ili evidentirala novčanice, dok nakit počinitelji lako prodaju u trgovinama za otkup zlata jer se pri prodaji ne traži podatak o porijeklu nakita, a prodani nakit se odmah preoblikuje. Obzirom na činjenicu da žrtva ovih kaznenih djela može  biti svaki građanin, te da provalnici pojačano djeluju upravo u vrijeme godišnjih odmora ili putovanja, kada u stanovima nema njihovih vlasnika, dakle baš u vrijeme kada je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke mjere samozaštite, slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela građanima savjetujemo:

 

-          zaključavajte vrata stana, bez obzira koliko dugo će biti odsutni iz svog doma,

-          ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
-          ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. u vazama za cvijeće, ispod otirača, ispod kamena ….)
-          ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić i tako ostaviti dojam da ste u svom stanu,
-          ne spremajte cvijeće s balkona i prozora da ne šaljete poruku da ste odsutni
-          novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama i u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer provalnici najprije traže na tim mjestima,
-          ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskoj sekretarici da ste odsutni, 
-          zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte, radi kasnije identifikacije,
-          novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
-          ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,
-          u slučaju da po povratku u stanu zateknete provalnika, nikako ga ne pokušavajte uloviti sami, možda je naoružan, jer vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji je najvažnija,
-          ukoliko ste u mogućnosti pokušajte zapamtiti neke korisne podatke o provalniku (izgled, govor, vozilo, pravac u kojem se udaljio i slično)
-          ne spremajte i ne dirajte predmete kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju provalnika.        
       
Nadalje, osim provala i krađa iz stanova u ovom razdoblju bilježimo 5 prijevara, a što je također čini porast ove vrte kriminaliteta, a čije žrtve su najčešće starije i nemoćne osobama koje žive same, kada „lopovi“ iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju i otuđuju predmete veće vrijednosti i novac.
U cilju zaštite od ovakvih vrsta prijevara, savjetujemo:

- kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
- za djelatnike raznih tvrtki tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
- vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz „Špijunku“ ili korištenjem sigurnosnog lanca,
- ne nasjedajte na trikove nesvjestice ili iznenadne slabosti,
- ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u stan, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede.
Kako je i policija služba, koja osim represivnog postupanja, postupa i preventivno s ciljem smanjenja kriminaliteta i osiguranja povoljno stanja sigurnosti na našem području, a čemu uvelike mogu doprinijeti i građani, molimo da putem svojim medija  upoznate građane s ovim savjetima, kako bi se samozaštiti i tako osigurali svoju imovinu, a u kranjem i doprinijeli smanjenu kriminaliteta.  

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved