Nova Gradiška
Sarma
26.3.2014. 14:20:57h
Četvrta sarmijada i provijada - Nitko ne mota tako dobro kao Slavonci
Jedna dobra ideja koja miriši na turizam, stara, požutjela kuharica spremljena na dnu „kredenca“, malo kreativnosti u kuhinji, sasvim slučajan posjet „gastronauta“ Renea Bakalovića, dobra podrška i organizacija - čarobni su sastojci koji baš poput jedne žlice vegete, čine značajnu razliku.
Cristian Bortes / flickr.com

Jedna dobra ideja koja miriši na turizam, stara, požutjela kuharica spremljena  na dnu „kredenca“, malo kreativnosti u kuhinji,  sasvim slučajan posjet „gastronauta“ Renea Bakalovića, dobra podrška i organizacija-  čarobni su sastojci  koji , baš poput jedne žlice vegete, čine značajnu razliku. Tradicija će i ove godine zaživjeti na tanjurima, a sarma zamirisati dvorištem.  Osjećate li se spremnima za izazov, prijavite se. Start kuhanja, ali i ovogodišnje Sarmijade i provijade je u subotu, 5.travnja 2014.

Kako su gastronomija i autohtonost kuhinje ono što nas definitivno izdvaja od drugih, sličnih i ono što bi  polako, ali sigurno  trebalo postati i slavonski brend, manifestacije poput ove zasigurno treba sačuvati. Jer uz  kobasice, čvarke i ostale suhomesnate delicije, sarma je definitivno slavonsko jelo broj jedan. I, mada je, uporno kao svoju svojataju i Turci i Bugari, nitko ne pravi sarmu tako kvalitetno kao Slavonci. Poslužujemo je odmah iza juhe, a bez nje bi nezamislive bile svatovske trpeze, blagdani i čuveni slavonski kirvaji.

Tragom toga, Turistička zajednica grada, u suradnji s Restoranom s prenoćištem “Slavonski biser”, te članovima Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ četvrtu će  godinu za redom organizirati manifestaciju pod nazivom “SARMIJADA I PROVIJADA”. Riječ je o gastronomsko-turističko-natjecateljsko-kulinarskom izazovu namijenjenom svima onima rafiniranih nepca, poklonicima tradicije, gostima i zaljubljenicima u Slavoniju i sve ono njeno, iskonsko ruralno.

Kako je u prošlosti  upravo prova ili proja  bila  čest prilog sarmi, svaka će se  kuharsko-natjecateljska ekipa okušati i u spravljanju ove delicije, a posjetitelji će, po dobrom, slavonskom običaju, uz tamburašku glazbu i feštu, na kraju sve skuhano moći i degustirati.

Kako bi sve ipak imalo ozbiljan natjecateljski ton, za kvalitetu skuhanog i ponuđenog jela pobrinut će s stručan ocjenjivački sud. Smatrate li da ste dorasli izazovu i da ste upravo vi majstor najboljih sarmi, prijavite se  za sudjelovanje najkasnije do 1.travnja, posjetom službenih stranica Turističke zajednice grada Nova Gradiška ili pozivom na broj telefona 035/ 361-494. Ako, ste u društvu, ipak onaj koji više uživa u degustiranju gotovih proizvoda, opet ste dobro došli. Najbolje sarme i prove u ovom dijelu Slavonije čekaju vas u restoranu „Slavonski biser“ 5.travnja od 14 sati. Dobar tek!

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved