Velika Britanija u Španjolskoj
31.3.2014. 6:10:10h
Gibraltar: Zlatna koka i trn u oku
Gibraltar je autonomna prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluotoka i Evrope, na razmeđu Atlantskog okeana i Sredozemnog mora i leži na istoimenom moreuzu (Gibraltarski moreuz), koji odvaja Evropu i Afriku.
Andrew Reid Wildman / flickr.com

Gibraltar je autonomna prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluotoka i Evrope, na razmeđu Atlantskog okeana i Sredozemnog mora i leži na istoimenom moreuzu (Gibraltarski moreuz), koji odvaja Evropu i Afriku.

Čudna stijena koja se diže s ravnog platoa i koja gleda na Afriku, jedno je on strateških mjesta na ulazu u Mediteran. Drugo ime za Gibraltar je upravo Stijena (Rock). Kao prekomorska teritorija, pripada Ujedinjenom Kraljevstvu i u potpunosti odudara od okolnih španskih gradića. To je mjesto povijesti, koje će svakog Britanca ispuniti ponosom.

Zaljev Gibraltara poznato je mjesto za gledanje delfina, ribolov i jedrenje. Veliki broj brodskih olupina koje leže na dnu, pravi su izazov za iskusne ronioce.

Broji manje od 30.000 stanovnika i zauzima površinu od samo sedam kvadratnih kilometara tako da je svaki pedalj iskorišten. Centar grada čini velika pješačka zona Glavna ulica, u kojoj se nižu prodavnice, barovi, zlatare i parfimerije, a u Gibraltaru se ne plaća PDV tako da je to idealno mjesto za šoping.

Pećine i prilazi
Smješten je na ulazu u Sredozemno more i graniči sa Španijom. Narod govori engleski i španski, ali je lojalan britanskoj kruni. Predstavlja jedinstveno mjesto za sve one koji su radoznali i avanturisti. Potrebno je dosta vremena da se istraže sve pećine i prilazi, pogotovo oni koji nisu namijenjeni za turiste! Čitav grad, država, sastoji se iz ogromne stijene koja datira iz perioda jure i uskog priobalnog dijela oko stijene.

Klima je mediteranska, sa blagim zimama i toplim ljetima. Ono što je vrlo neobično, jeste magla koja traje po nekoliko dana. Baš kao u Njujorku, Gibraltar ima svoj Ist sajd i Vest sajd. Na Ist sajdu (Istočnoj obali) smještene su dvije velike plaže, dok je Vest sajd (Zapadna obala) naseljena većim dijelom populacije. Unutar ogromne stijene nalazi se splet tunela, koji je od velikog značaja bio i i dalje je za britansku vojsku i obavještajnu službu.

Teritorija koja se u prošlosti često nazivala Heraklovi stubovi, ustvari je britanski pomorski protektorat još od 1704. godine i danas se naziva Gibraltar. Herakle je, ako je vjerovati mitologiji, vraćajući se s ispunjenja jednog od 12 zadataka, morao da prijeđe preko planine i prevede stoku pa je, u funkciji ovog performansa, morao da se probija kroz planinu, razbijajući stijene.

Kraj svijeta
Na taj način je povezao Atlantski okean i Sredozemno more i formirao Gibraltarski moreuz sa stubovima s obje strane. Ovi stubovi nazvani su po njemu i na njima je bilo uklesano NPU (Non Plus Ultra - Ništa više izvan), sugerirajući da je to kraj svijeta. Tu se, međutim, ne završava mističnost Heraklovih stubova. Prema vjerovanjima daleko novijeg datuma, dvije vertikalne crte na znaku američkog dolara upravo su Heraklovi stubovi.

Sav značaj ove teritorije ne proizilazi iz grčko-rimskih mitova nego iz činjenice da ovuda prolazi najvažnija pomorska ruta i to je bio razlog što je Britanija početkom 18. stoljeća okupirala ovaj dio Španije. Spor između Španije i Britanije tinja do današnjih dana, a na posljednjem referendumu, koji se održao 2002. godine, stanovništvo, koje je, ustvari, konglomerat Španaca, Britanaca, Portugalaca i Italijana, izjasnilo se 99 posto protiv pripajanja Španiji.

U vrijeme Frankove diktature, bili su najzategnutiji odnosi između ove dvije zemlje pa je granica bila zatvorena od 1967. sve do 1982. iako je Franko umro 1975. godine. Bilateralnim sporazumom iz 1991. povučen je britanski garnizon s ove teritorije, koji je donosio 60 posto budžeta Gibraltara. Tek desetak godina poslije riješen je i spor u vezi s telekomunikacijama, jer Španija nije dozvoljavala prelazak kablova preko svoje teritorije.

Danas se prolaz plovila kroz moreuz ne naplaćuje, ali značajne prihode Gibraltar ubire od registracije brodova i jahti, jer se dobivaju sve prednosti britanske zastave za mnogo manje novca nego u Engleskoj.

Ova mala država pruža sve pogodnosti za turiste. Njene glavne industrijske grane su trgovina i turizam, što joj omogućava njen nevjerovatni geografski položaj. Samim tim to je čini britanskom zlatnom kokom i trnom u oku za Španiju. Najpoznatiji stanovnici svakako su berberski majmuni, kojih je, prema posljednjem popisu, bilo 160, ali vam se čini da ih ima mnogo više, jer se pojavljuju svuda i u svakom trenutku. Naporni su, dosadni i sve im je dozvoljeno, a vi ste upozoreni brojnim tablama da ih ne iritirate. Otimanje svega što vam se nađe u ruci i veranje po turistima omiljene su im aktivnosti.

Za razliku od Britanije, ovdje se ne vozi "pogrešnom" stranom, ali saobraćaj nije ni izbliza onakav kakav smo navikli. Neposredno poslije carinske očekuje vas još jedna rampa na glavnoj ulici. Ona je postavljena zbog ukrštanja puta u nivou s aerodromskom pistom i blokira saobraćaj dok su avioni na pisti.

Poludivlji majmuni
Dok čekate da avion sleti na pistu, koja kao da izranja iz mora, s desne strane se vidi sportski kompleks koji samo žičana ograda razdvaja od piste. Desetak raznih terena, od tenisa do fudbala, finansirani su od obaveznog PDV-a za sport, koji se od 2010. godine naplaćuje od online kladionica i internetskih igrica. Prije toga, profit ovih djelatnosti nije se oporezivao. Vozeći se dalje glavnom ulicom, uočava se da je grad smješten na Zapadnoj obali, jer je na istoku simbol Gibraltara Velika stijena. Uobičajeno je da se do nje ide žičarom s velikog parkinga iza glavnog trga, pored stare luke.

Pod jakim britanskim i andaluzijskim utjecajem, većinski stanovnici Gibraltara nisu ni Britanci ni Španci nego Đenovljani, Maltežani, Portugalci, Nijemci i Jevreji, a sve je više i gastarbajtera iz Maroka. Zvanični jezik je engleski, ali se lokalci uglavnom služe andaluzijskim dijalektom ljanito, koji je pod jakim utjecajem engleskog.

Gibraltar je cijeli izbušen tunelima koji su sagrađeni kao sistem odbrane tokom mnogih opsada. Najpoznatiji su tunel Velike opsade i tuneli iz Drugog svjetskog rata. Ne propustite “Europa Point”, svetionik na najjužnijem dijelu poluotoka. To je mjesto odakle se vidi Afrika i gdje se dodiruju Atlantski okean i Mediteransko more.

Gibraltar je poznat i po tome što matičari rade 0/24. Tamo su se vjenčali Šon Koneri (Sean Connery) dva puta, kao i Džon Lenon (John Lennon) i Joko Ono (Yoko).

Gibraltar je jedino mjesto u Evropi gdje žive poludivlji majmuni, a lokalci tvrde da ih je za vrijeme Drugog svjetskog rata od izumiranja spasio upravo Vinston Čerčil (Winston Churchill). Nakon što je saznao da je na Gibraltaru ostalo svega sedam živih majmuna, Čerčil je naredio da se iz Sjeverne Afrike dopremi kontingent novih makaki majmuna. Legenda kaže da će kolonija ostati pod britanskom upravom dok god majmuni budu živjeli na njenim liticama.

Info
- Gibraltar ima samo jednu izbornu jedinicu. Guverner najčešće imenuje vođu najjače stranke za premijera, a u parlamentu ima samo 15 poslanika
- Gibraltarci su mješavina Španaca, Portugalaca, Maltežana, Britanaca i Jevreja
- Prema istraživanjima iz 2008. godine, u kojima je mjerena stabilnost 235 država, teritorija i političkih entiteta u svijetu, Gibraltar je zauzeo 5. mjesto najstabilnijih teritorija svijeta te je najbolje plasirana britanska teritorija
- Riječ Gibraltar je španska izvedenica arapskog imena Džebel el-Tarik, odnosno Tarikova planina

Nadzor nad Stijenom
Britanija je stekla Gibraltar Ugovorom u Utrehtu 1713. godine nakon rata za špansko naslijeđe i tamo je uspostavila vojnopomorsku bazu od prvorazrednog strateškog značaja. Nadzor nad Stijenom bio je važan faktor britanske pomorske prevlasti, a u Drugom svjetskom ratu pridonio je pobjedi Antifašističke koalicije, jer je Osovini onemogućio prevlast u Sredozemlju. Danas je Gibraltar britanska prekomorska samoupravna teritorija i formalno nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali je član Evropske unije, s tim da je izuzet od primjene mnogih evropskih propisa. Španija se nikada nije odrekla svojih prava na Gibraltar i u posljednja tri stoljeća pokušavala je na razne načine dokinuti ili omesti britansku prisutnost.

Prvi put u kvalifikacijama za Euro
Nakon što su poznati šeširi pred izvlačenje grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, prvi put će u narednim kvalifikacijama učestvovati i Gibraltar. Reprezentaciji Gibraltara ovo su prve kvalifikacije nakon što su prošle godine postali članovi UEFA-e. Uprkos snažnim protestima Španije, ta je britanska kolonija postala 54. evropska reprezentacija. Na Gibraltaru se od 1895. godine igra nogometno prvenstvo, a u sezoni 2009/2010. u prvenstvu je igralo sedam timova.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved