Beli Manastir
NA VIDIKU SURADNJA?
11.4.2017. 13:14:07h
Istrani Baranjcima: Turizam traži rad i hrabrost
Baranja i Slavonija lijepe su i vesele i tako ih treba prezentirati, kaže Selimir Ognjenović
IVICA GETTO / glas-slavonije.hr

Još prilikom prošlogodišnje svečanosti dodjela hrvatskih turističkih nagrada, u sklopu kojih je nagradu za životno djelo dobio Selimir Ognjenović, suvlasnik turističke agencije koja godišnje u Hrvatsku pošalje i 70-ak tisuća Nijemaca, ovaj doajen hrvatskog turizma najavio je dolazak u Baranju i Slavoniju, istaknuvši kako ove regije imaju potencijal za podizanje turističkih kapaciteta na znatno višu razinu.

Sastanak s Baranjcima
Obećenje je ispunio protekloga tjedna kada je stigao s pedesetak istarskih turističkih djelatnika iz unutrašnjosti našeg najvećeg poluotoka, a koje je počastio izletom na istok Hrvatske. Posjetili su nekoliko značajnih slavonsko-baranjskih turističkih destinacija, a u belomanastirskom etnološkom centru baranjske baštine održali su zajednički sastanak s dvadesetak baranjskih turističkih djelatnika.
- Baranja ima izuzetne potencijale čega ovdašnji turistički djelatnici, i oni koji to planiraju postati, moraju biti svjesni - istaknuo je Ognjenović, dodavši kako se ipak nešto mora promijeniti i u razmišljanju. U razgovoru s Baranjcima i Slavoncima, nastavlja, shvatio je kako postoje dvije skupine ljudi, oni koji su spremni na rizik, kojih je manje, i oni koji misle da će im netko drugi nešto napraviti.
- Ako domaćin želi privući gosta, sam se mora potruditi i stvoriti sve uvjete za dolazak kod njega. Neće mu ništa pasti s neba. Mnogi misle da je Istranima u unutrašnjosti prije 20-ak godina bilo lagano. Preporod istarskog kontinentalnog turizma dogodio se, vlasnici smještajnih kapaciteta sada imaju bazene i brojne inozemne goste, ali su se za to namučili. Ulazili su, primjerice, u kredite s nimalo malim kamatama, radili danonoćno i sada imaju to što imaju - rekao je Ognjenović. Prenoseći dojmove Istrana, naglasio je kako su svi oduševljeni Baranjom i Slavonijom, ali i ugodno iznenađeni. No, nastavio je, činjenica da su iznenađeni nije dobra.
Druga slika Baranje
- Većina hrvatskih medija o Baranji i Slavoniji piše ili govori isključivo kroz prizmu iseljavanja, brojnih problema i slično. Potencijalni gost, nažalost, stječe dojam da odlazi u tužnu i siromašnu regiju, što nije točno. Baranja i Slavonija lijepe su i vesele i tako ih treba prezentirati - dodao je. Kaže kako je cilj organiziranja ove stručne ekskurzije svojevrsno spajanje slavonsko-baranjskih i istarskih turističkih djelatnika kako bi razmijenili iskustva te jedni od drugih naučili nešto novo. Svoje oduševljenje Baranjom i Slavonijom potvrdio je Nevio Pletikos, turistički djelatnik iz unutrašnjosti Istre.
- Ljudi su gostoljubivi, hrana odlična, potencijala na pretek - ukratko je opisao dojmove. Prisjetio se svojih početaka od prije 20-ak godina, kada se pitao tko će uopće doći u njegovo selo u unutrašnjosti Istre. No, trud mu se isplatio. Od kredita je obnovio staru kuću, sagradio bazen i inozemne goste ima gotovo cijele godine.
- Ništa se nije dogodilo preko noći. Malo-pomalo i može se. Moj je savjet svima koji se žele baviti turizmom da hrabro, ali ne glavom kroz zid, krenu u turističke vode i sigurno će im se isplatiti - podvukao je. Istrani su, između ostalih destinacija, posjetili Beli Manastir, Kopački rit, Vinariju Josić, Didin konak, Karanac i tamošnji Proljetni vašar.

Piše: Ivica GETTO

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved