Pula
Nova atrakcija
5.4.2014. 7:58:00h
Svjetleći divovi premijerno 3. svibnja
Prve subote u svibnju točno u 22.30 sati u Puli će premijerno zasvijetliti osam Uljanikovih dizalica. Bit će to "grand finale" projekta "Svjetleći divovi" dizajnera Deana Skire čija je osnovna ideja naglasiti jedan od prepoznatljivih pulskih simbola te vrednovati industrijsko nasljeđe dizajnom rasvjete.
/ glasistre.hr

Prve subote u svibnju točno u 22.30 sati u Puli će premijerno zasvijetliti osam Uljanikovih dizalica. Bit će to "grand finale" projekta "Svjetleći divovi" dizajnera Deana Skire čija je osnovna ideja naglasiti jedan od prepoznatljivih pulskih simbola te vrednovati industrijsko nasljeđe dizajnom rasvjete. Zanimljivo je da će se tijekom toga svečanog čina ugasiti javna rasvjeta, stoga će efekt "svjetlećih divova", u igri boja i scenografije, biti još izraženiji i atraktivniji. Organizatori najavljuju pravi spektakl.

"Svjetleći divovi" ostat će u trajnom vlasništvu Pule, a rasvjetne će se scene, ovisno o prigodi (Dan grada, Dan državnosti), moći prilagođavati. Osvjetljavanjem dizalica visokih 100 metara, koje već svojom monumentalnošću privlače poglede i domaćih i turista, dobit će se nova noćna vizura grada, noćni teatar, kako je rekao Skira, a stvorit će se i nove mogućnosti promocije Pule, Istre, Hrvatske.

- Radi se o projektu koji će, vjerujem, zaslužiti svjetsku pažnju. Ideja je da se industrijski dio grada pretvori u noćni teatar. Sustav koji je ondje je fleksibilan, ne mijenjaju se samo boje, već i scena, rekao je Skira na današnjem predstavljanju projekta.

Premijernom osvjetljavanju dizalica prethodit će otvaranje Visualia festivala koji ove godine donosi zaista zanimljiv i atraktivan program. Festival je ove godine, kako je rekao predsjednik udruge Sonitus Marko Bolković, zamišljen kao šetnja kroz ulice i trgove. Svi će posjetitelji dobiti lampice, ulična će se rasvjeta ugasiti i krenut će se na "svjetlosno putovanje". Put počinje u subotu, 3. svibnja u 20 sati na Portarati gostovanjem "Led drummersa" koji će kasnije zapravo biti vodiči. Kreće se zatim Ulicom Sergijevaca, a u 21 sat slijedi program na Forumu uz atraktivne "Lord of Lightning". S Foruma se odlazi u Kandlerovu ulicu, odnosno do katedrale, gdje će se upriličiti 3D mapping na zvoniku katedrale, a slijedi potom odlazak u Titov park gdje će posjetitelji svjedočiti atraktivnoj svjetlosnoj instalaciji. Vrhunac je dakako, premijera osvjetljavanja osam Uljanikovih dizalica koja će se pratiti duž rive i riječkog gata.

Projekt je nastao uz pomoć Turističke zajednice Pula, Grada Pule, Uljanika te Arenaturista koji je, osim Ministarstva turizma, Kamgrada i Unilinea, najveći donator projekta. Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna kuna s PDV-om. U slučaju kiše, program će se održati 4. svibnja.

Piše: N. Softić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved